Press "Enter" to skip to content

25 godina rada Petnice

Istraživačka stanica “Petnica” namenjena dodatnom, vanškolskom naučnom obrazovanju učenika, studenata i nastavnika, obeležava 25 rada.

Tokom četvrt veka postojanja kroz valjevsko istraživačko selo prošlo je oko 45.000 talentovanih đaka i studenata koji su zainteresovani za nauku a koji svoj istraživački duh ne mogu da zadovolje u tradicionalnom obrazovnom sistemu.

U “Petnici” nema testova, ocenjivanja, hvatanja beleški, niti klasičnih predavanja, štaviše to je jedina obrazovna institucija koja i pored reputacije, nikada nije izdala diplomu.

U stanici “Petnica” se mladi podstiču da kroz rad razvijaju istraživački duh, ispituju teorije i rešavaju naučne probleme.

Marko Anđelković, predsednik saveta “Petnice” kaže da mlade danas nauci privlači pre svega radoznalost kao i odnos koji prema njoj stiču u školi.

“To govori o vrlo velikom značaju predmetnih nastavnika koji deci ili otkrivaju nauku u svom onom njenom mukotrpnom traženju istine ili je prikazuju kao jednu dogmu u kojoj se sve zna. U sredinama gde se nauka prikazuje kao ‘sve se zna’ deca gube interesovanje”, kaže Anđelković.

On smatra da je to problem u srpskom školstvu. “Savremenom školstvu, bar kod nas, kad su u pitanju prirodne nauke u prvom redu, nedostaje to da se deci kaže istina da se nešto ne zna, Od njih se stalno traži da se sve zna i da oni moraju sve da znaju”, kaže Anđelković.

“Petnica” svake godine organizuje preko sto programa u raznovrsnim oblastima – od astronomije i biologije, preko matematike i elektronike do psihologije i antropologije – a polaznici su visokomotivisani osnovci, srednjoškolci i studenti.

Međutim, stručni saradnici Petnice koji rade duže od petnaest godina uočavaju razlike između nekadašnjih i današnje generacije koja kako pokazuju rezultati međunarodnog testiranja pre svega imaju enciklopedijsko i nefunkcionalno znanje.

Vigor Majić, direktor “Petnice” kaže da je jedan od pokazatelja to što su škole u “očajnom stanju” u pogledu opremljenosti – od školske biblioteke do školskih laboratorija.

“Ono što je pre 15 godina bio neki nivo rada, opremljenosti škola – učenici su znali šta je mikroskop i kako se radi na mikoroskopu, znali su kako izgleda merenje na nekoj vagi i li na nekom drugom uređaju – danas većina škola to nema i mi ustrvari se suočavamo sa decom koja su sve više bistra, pametna, radoznala, ali imaju manje praktičnog znanja i iskustva u nekom radu i onda morate da utrošite određeno vreme da ih provučete kroz neku obuku za elementarne stvari”, kaže Majić.

Dvadesetpetogodišnjicu rada sa mladima Petnica će obeležiti izložbom u Galeriji SANU koja će biti otvorena 12. decembra na kojoj će pored istorijata biti predstavljeni realizovani projekti ovogodišnjih polaznika istraživačke stanice.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *