Press "Enter" to skip to content

Kandida u organizmu, kako da je prepoznate i da je se rešite

Uporna i naporna kandida može da postane prava noćna mora, ali postoje neki načini da je se rešite. Kandida je redovni i potpuno normalan stanovnik našeg organizma, ali ponekad dolazi do njenog uvećavanja što poprilično škodi našem zdravlju. Prvo što treba da znate jeste šta je to kandida i zašto se nekada naljuti?

Šta je kandida?

Kandida je gljivica koja prirodno postoji i obitava u našem telu na različitim mestima. Ima je na koži, sluzokoži i probavnom traktu. To znači da je praktično svuda rasprostranjena, što joj daje poprilično puno prilika da napravi probleme kada joj se za to pruži šansa.

Kada postoji balans u organizmu, ona se normalno razmnožava i pomaže našem organizmu da se bori protiv raznih loših bakterija. Međutim, kada se taj balans naruši, ona se praktično razgoropadi i počne da se razmnožava prekomerno. Tada nastupaju razni problemi nazvani kandidijaza, najčešće uzrokovani određenom vrstom Candida albicans.

Kako je deo našeg organizma od rođenja, ona je česta i kod dece. Tu se najčešće manifestuje kao ojed, odnosno osip od pelena.

Ali kako da znamo da li je kandida pošla u taj gadni pohod i muči naš organizam?

Simptomi kandide

Ima čak devet karakterističnih simptoma koji ukazuju da je kandida u akciji. Glavni simptomi su zapravo vrlo širokog pojma, tako da se među njima nalaze i nesvestice, zaboravnost, problem sa fokusom, ali najčešći su ovi:

  • Učestala vaginalna ili urinarna infekcija (kandidijaza)
  • oralna kandidijaza
  • svrab oko anusa, hemoroidi
  • Problemi sa probavom
  • učestala meka stolica
  • glavobolja,
  • promene raspoloženja
  • gljivične infekcije prstiju i noktiju
  • upala sinusa

Pored ovih tu neki simptomi poput čestog podrigivanja, kiseline u želucu, pojave ekcema i iritacija na koži, a kod beba i dece osip oko prepona i guze.

Zašto se javlja kandidijaza odnosno povećan nivo kandide u organizmu?

Zašto se zapravo javlja to plodno tlo za razvoj i razmnožavanje ove gljivice do te mere da stvara infekcije?

Jednostavno, naše telo ima načine da održi ravnotežu između bakterija i gljivica koje prirodno obitavaju u njemu, ali nekada se taj balans naruši. Najčešći uzrok je pad imuniteta, bilo kao deo nekih ozbiljnih bolesti (lupus, HIV, kancer, tumori..) ili kao deo sezonskih promena.

Kada se naruši naš odbrambeni mehanizam, kandida ali i druge bakterije napadaju one dobre probiotske i namnože se do te mere da stvaraju problem. Kod kandide je specifično što ima moć da probije membranu i prođe u krvotok i time naškodi organima koji i nemaju veze sa varenjem.

Sledeći uzrok je naravno stres. Stres podiže nivo šećera u organizmu, a to stvara plodno tlo za razvoj ove gljivice. Zatim se za uzrok može uzeti nezdrava ishrana, loše životne navike, ali baš u tome se krije i rešenje. Promenom tih navika i načina može se ovom problemu stati na put.

Šta se podrazumeva pod lošom ishranom i lošim navikama? Počnimo od pušenja i nikotina, pa do alkohola, prekomerne konzumacije šećera, prerađene hrane, industrijske hrane i verovali ili ne skrobnih namirnica. Skrob u krompiru (belom), šargarepi pa čak i nekim mahunarkama kada se konzumira u većim količinama radi u korist kandide a na štetu našeg tela!

Kako protiv kandide?

Kada se kandida već razgoropadi u organizmu i počne da pravi razne probleme, od probavnih do psihičkih, znači da je vreme za potpunu promenu! Prvo ćete uz pomoć stručnih lica naći odgovarajuću terapiju. Terapija je posebno važna kod osoba koje pate od vaginalne ili genitalne kandidijaze, jer je vrlo neugodna i prenosi se na partnera. Svakako, gde god da je žarište kandide, potrebno je početi sa borbom protiv nje.

Ta borba obično nazivana čišćenje kandide, ide u 3 faze. Ona podrazumeva dijetu odnosno promenu u organizmu koja će smanjiti razvoj kandide, a zatim je dovesti u normalu i negovati u tom mirnom stadijumu koji nam je neophodan za zdravo funkcionisanje.

Prva faza

Prva faza borbe protiv kandide podrazumeva čišćenje organizma i možda je i najteža faza. U ovoj fazi, koja traje 2 dana se preporučuje konzumacija više litara vode ili čaja (nezaslađenog) i supa od povrća. Supa se kuva od crnog luka, belog luka, kelja i celera. Kada sve uzvri i malo kuva, procedi se i doda se morska so. Taj napitak i ostale tečnosti se piju dva dana.

Ova prva faza inače može da se praktikuje sama po sebi kao čišćenje organizma od toksina, kratkoročno jednom mesečno, ali najčešće je uvod u bitku protiv kandide koja je naporna i odricajuća ali i uspešna.

Na ovaj način se organizam šokira, kandida gubi stalni dotok hrane koja joj godi za razmnožavanje. Međutim još ima zalihe, pa je zato važno preći na drugu fazu.

Druga faza

Druga faza čišćenja podrazumeva ishranu baziranu na povrću kuvanom na pari, salate od zelenog lisnatog povrća, čaja, vode. Ova faza traje oko 3 do 5 dana. Ovakva ishrana pomaže da se telo dubinski očisti i natera ćelije da otpuste toksine koje su apsorbovale.

Nedostatak skroba i šećera tera kandidu da se povlači i prestane da se razmnožava prekomerno. U ovoj fazi ona počinje da stagnira, ali nije izbačena iz organizma. Izbegavanjem šećera, čak i iz voća joj uskraćuje hranu, a izbegavanje skrobnog povrća i masnoća joj ograničava razvoj.

Što se čajeva tiče, korisne mogu biti razne biljne mešavine. Kod smetnji u radu organa za varenje naročito je delotovoran kantarion. Blagotovoran čaj od ove lekovite biljke umiriće bolove u želucu, ublažiti tegobe i poboljšati probavu.

 Za pravu promenu neophodna je posebna dijeta koja predstavlja treću fazu.

Treća faza

Treća faza je zapravo sam kandida dijeta. Dijeta podrazumeva da na već izbačeno skrobno povrće, i šećere, i nakon ovih etapa čišćenja, postepeno uvodite namirnice koje regulišu nivo kandide u telu.

Namirnice koje su poželjne u ovoj dijeti su zeleno lisnato povrće, karfiol, brokoli, kupus i prokelj, pasulj, grašak, luk, slatki krompir, bundeva, tikvica, posno meso (najbolje živinsko), kefir, jogurt, mladi nemasni sir.

Namirnice koje nikako ne trebate da konzumirate su krompir, šargarepa, pirinač, testa i kvasna peciva, masna i teška mesa, ponekada ni ribu, šećere, čak ni prirodne iz voća i meda.

Nakon par nedelja ovakve ishrane, postepeno možete uvoditi voće i med u ishranu u manjim količinama. Prerađeni proizvodi i šećeri nisu preporučljivi ni kada dijeta prođe.

Ovu dijetu trebate da držite samo uz nadzor lekara i ako nemate drugih zdravstvenih problema. Ukoliko ih imate, onda će vam lekar preporučiti neku varijaciju na ovu dijetu. Deca i bebe koje imaju problema sa kandidom imaju posebne i drugačije režime koji su uvek pod strogim nadzorom lekara.

Ono što je možda i najvažnije da znate jeste da se mlečni proizvodi sa živim bakterijama posebno preporučuju u dijetama koje regulišu kandidu. Na primer kefir ili kiselo mleko, pomažu crevnoj flori da se izbori sa kandidom, dok na samu gljivicu deluju pogubno jer menjaju njenu okolinu i uskraćuju joj hranu za rast i razvoj.

Takođe možete povremeno ubaciti porciju kuvanog kukuruza ili nekih žitarica poput kinoe, jer iako su skrobaste, ove namirnice oblažu sluzokožu creva i pomažu njihov oporavak nakon kandide.

Ono što je posebno specifično za ovo čišćenje i dijetu jeste da ima užasne siptome delovanja, pogotovo na početku! U prvih nedelju dana ovog čišćenja gotovo je zagarantovana glavobolja, manjak fokusa, vrtoglavica, bezvoljnost i nervoza. Što zbog uticaja na kandidu, što zbog apstinentske krize kroz koju telo prolazi bez šećera, skroba, loših masnoća. Ali malo upornosti se isplati, pa se nakon tih nedelju dana oseti ogromna promena i olakšanje.

Kandida jeste naporna i ponekada posebno uporna u pravljenju problema, ali nije i nerešiv problem. Kada prepoznate simptome, vreme je da posetite lekara i da poslušate njegov savet, ali i da budete spremni da se odreknete nekih navika i dovedete svoj organizam u optimalno stanje. Znamo da to nije lako, ali malo volje i truda može doneti promene koje su vam preko potrebne.

 

Srbijanka Stanković

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *