Press "Enter" to skip to content

Namirnica koja čini čuda za vaš organizam

Avokado je jedna od najboljih svežih namirnica, prepuna dobrih masnoća i lako se dodaje bilo kom obroku! Svež avokado možete jesti u salati, a samo jedan plod dnevno biće značajan za zdravlje krvnih sudova i mozga.

Avokado

Sto grama avokada sadrži oko 160 kalorija, 15 grama masnoće, devet grama ugljenih hidrata i dva grama proteina.

Obiluje vlaknima, kalijumom, visokim procentom vitamina E, B i folnom kiselinom. Poboljšava apsorpciju nutrijenata i tako omogućava telu da upije više hranljivih sastojaka.

Evo kako jedan avokado dnevno pospešuje zdravlje krvnih sudova i mozga.

Regulisanje krvnog pritiska

S obzirom na to da je avokado pun kalcijuma, to mu omogućuje da dovede krvni pritisak u savršenu ravnotežu. Kalcijum je inače zadužen za eliminisanje viška natrijuma iz organizma. Upravo zbog toga avokado može pročistiti krvne sudove i idealno izbalansirati krvni pritisak.

Zdravlje mozga

Stručnjaci smatraju avokado najboljom namirnicom za zdravlje mozga zbog visokog udela omega-3 kiselina i vitamina E. Omega 3 održava mozak zdravijim tako što poboljšava dotok krvi u prednji deo koji je bitan za kritičko razmišljanje, ponašanje, donošenje odluka i planiranje.

Vitamin E klinički je dokazan kao sredstvo koje pomaže u smanjenju progresije Alchajmerove bolesti i smatra se posebno korisnim u ranom stadijumu ove bolesti.

Avokado je bogat nezasićenim mastima koje podstiču zdrav protok krvi potreban mozgu za maksimalnu učinkovitost.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *