Press "Enter" to skip to content

Kako da se oslobodite celulita?

Čini se da bez obzira na uzrast, godine i kilograme, veliku većinu žena intresuje, a i zabrinjava pitanje kako se otarasiti celulita i izgledati sjajno.

Celulit je nešto sa čim se skoro svaka žena susreće. Ovaj fenomen je definitivno povezan sa savremenim načinom života i sa ritmom koji nas tera da zbog posla provodimo sate i sate sedeći za kompjuterom, uz grickalice i smanjenu fizičku aktivnost. Ovakav način i stil života ne može a da nema posledice po zdravlje.

Rezultati su usporen metabolizam, masti koje ne mogu da se na adekvatan način razgrade i neredovno izbacivanje toksina iz organizma. Masti i otrovi bukvalno ostaju zarobljeni u površinskom sloju kože i tada nastaje većini dobro poznata “narandžina koža” tj. celulit.

Pored stila života koji dovodi do pojave celulita tu je i genetika koju nikako ne treba zanemariti, jednostavno neko ima, a neko nema predispozicije za formiranje celulita. Dok se na stil života može uticati i mnogo toga postići promenom navika, kada je genetika u pitanju, nažalost ne možemo da uradimo ništa.

Kako onda stati na put pomorandžinoj kori?

zgodne-noge-bez-celulita-haljina

Vežbanjem protiv celulita

Vežbanjem se pokreće cirkulacija, ubrzava se metabolizam, telo je u treningu i kada dostignete fazu da vam treninzi “uđu u krv”, tada ćete zaista na jedan efikasan i lak način da se rešite celulita. Biciklizam, trčanje, aerobik ili plivanje su sportovi koji se preporučuju kada je celulit u pitanju.

Ako imate celulit na nogama ili butinama tada su trčanje i plivanje idealni sportovi. Plivanje je za celulit kraljica sporta i rekreacije, upravo zato što se kod plivanja pokreće svaki mišić od ruku, nogu, stomaka, zadnjice. Ne treba vam mnogo da se pripremite za treninge – kupaći i eventalno kapa za plivanje. Budite sigurni da nosite kostim od kvalitetnih materijala, koji će prijati vašoj koži i u kom će plivanje biti ugodno. Danas su dostupni ženski kupaći različitih veličina, dezena i boja, pa možete pronaći odgovarajući model za sebe.

Ne zaboravite da plivanje zahteva veliku koncentraciju i pravilno disanje koje dovodi do balansa i do usaglašavanja i ostalih metaboličkih procesa u telu. Mnogi treneri i profesionalni plivači navode da se velika količina energije potroši upravo na metodu pravilnog disanja koja je kod plivanja neophodna.

devojka-u-bazenu-plivanje

Pored sagorevanja masti kroz sport se dobro i oznojimo, pore na telu se otvore i samim tim se pokreće proces oslobađanja toksina iz tela.

Vežbe koje su izuzetno delotvorne kada je brza eliminacija celulita u pitanju su:

– čučnjevi
– izdržaji
– trbušnjaci
– trčanje u mestu
– vežba makazice

Ovo su svima poznate vežbe koje svakodnevno možete raditi kod kuće, a da samim tim gađate pravo u metu tj. u celulit.

Zdrava ishrana je pretnja celulitu

zdrave-namirnice-hrana

Nagomilane masti i toksini u organizmu u osamdeset posto slučajeva nastaju upravo zbog loše i neprilagođene ishrane. Kao i kada je višak kilograma u pitanju tako je i sa celulitom. Nezdrava hrana pored fizičke neaktivnosti jedan je od glavnih okidača i izazivača celulita.

Upravo zato, pravilna, izbalansirana i zdrava ishrana biće dobra pretnja celulitu. Dijete ovde ne pomažu. Celulit se javlja i kod izuzetno mršavih osoba, a rešavanje problema gojaznosti putem dijete je kratkotrajno rešenje. Čim prestanete sa dijetom i vratite se starim navikama eto nagomilanih masti i celulita.

Šta je potrebno da preduzmete kada je ishrana u pitanju?

izbacite slatkiše i grickalice
izbacite gazirane napitke i alkohol
izbacite ili bar koliko god možete smanjite kafu i cigarete (usporavaju metabolizam, a samim tim sprečavaju razgradnju masti)

Svoju ishranu bazirajte na svežem povrću i voću. Imajte na umu da su piletina i riba odličan izvor zdravlja, te da orašasti plodovi mogu da posluže kao grickalice. Jedite integralni hleb, sveže salate i unosite što više vode.

Postoje namirnice koje su noćna mora za celulit. Ako uzmete u obzir činjenicu da je voda glavno piće u borbi protiv celulita, onda su namirnice bogate vodom i te kako preporučljive. Lubenica je idealna, slatka je ukusna i puna vode, a nema veliku količinu kalorija. Šljive su takođe bogate vodom, pored toga u sebi imaju dosta vitamina A i C i jak su antioksidans, tako da su delotvorne i zdrave, a za eliminisanje celulita posebno dobre. Krastavac je povrće koje ulazi u sastav mnogih salata i veoma je bogat vodom, podstiče varenje i ubrzava razgradnju masnoće iz tela. Beli luk je odličan antioksidans i prirodan je “otrov” za mnoge toksine kao što su kofein i nikotin, tako da je topla preporuka za sve pušače i ljubitelje kafe da u svoj meni uvrste i beli luk. Beli luk čisti organizam i izbacuje sve nepotrebne otrove iz tela. Kelj i brokoli su izuzetno bogati vitaminom C, ne sadrže masnoću i idealni su kao zdrava obrok salata koja će pokrenuti i ubrzati razgradnju masti u tvom telu.

Citrusi, kao na primer limun ili narandža su zdrave, dijetetske i ukusne voćke za sve koji žele da se osveže na jedan potpuno zdrav i prirodan način. Ako u svoju svakodnevnu ishranu uvrstite i ove namirnice kao redovan obrok ili zdravu užinu budite sigurni da će celulit biti prošlost. Postoje takođe i čajevi koji deluju kao jaki antioksidansi a pored toga su i veoma dobri za ubrzavanje cirkulacije, razgradnju masti i izbacivanje toksina iz tela. Prvi na listi čajeva koje treba da pijete ako želite da se rešite celulita svakako je zeleni čaj. On je jak antioksidans, bogat je vitaminima i uz to je jak diuretik i odličan za eliminaciju otrova. Rezultate daju i čajevi od maslačka, đumbira i lipe koji takođe imaju jaka diuretička svojstva i veoma su dobri kada je ubrzavanje metabolizma u pitanju.

Masaža

Kad pričamo o lakom i ako je moguće i brzom skidanju celulita onda je anticelulit masaža neophodna. Postoje masaže koje naravno možete da odradite same kod kuće, a postoje i anticelulit masaže i tretmani u salonima lepote.

Ako volite da se masirate sami i u udobnosti svoga doma, onda je idealno da pre svega nabavite gel za celulit. Uz sav trud i vreme koje uložite u proces masaže, morate imati anticelulit gel. Gel je najbolji za celulit ako želite da ga se rešite na brz i jednostavan način.

Važno je da gel bude napravljen na potpuno prirodan način i da u sebi sadrži miks sastojaka za ubrzavanje cirkulacije i topljenje masti. Gel je nešto što morate imati dok traje proces rešavanja problema celulita, a i nakon toga u preventivne svrhe. Masaža koju izvodite kod kuće bez obzira da li masirate noge, bokove ili stomak, mora ići od dole prema gore, ka srcu.

Takvom masažom ubrzava se cirkulacija i pokreće razgradnja masti, a gel koji se tom prilikom utrljava ulazi duboko u pore, otvara ih i oslobađa toksine iz tela. Uz svaki kućni tretman neophodna je upotreba gela koji će omogućiti da se telo na još brži i lakši način oslobodi pomorandžine kore.

masaza-pribor-cetke-gel

Zaključak

Pored navednih saveta, tretmani u salonima su takođe korisni. Potrebno je da odaberete dobar i proveren salon, odete na pregled, utvrdite koji stadijum i koju vrstu celulita imate i tek onda ide preporuka za anticelulit tretman.

Dok kod kuće sami birate na koji način i kako ćete izvoditi masažu, u salonima dobijate preporuku koja je masaža potrebna i neophodna. Naravno, i ovde kao i kod kućne masaže upotreba gela je neophodna. Posle svake masaže ili treninga, kao dobra završnica preporučuje se toplo-hladni tuš. Par sekundi toplom, a zatim hladnom vodom istuširate kritične tačke na telu koje su pod celulitom. Na taj način se dodatno pokreće cirkulacija i otvaraju pore kroz koje će se toksini nesmetano oslobađati.

Borba sa celulitom ne mora biti neizvesna i duga, sve to može da se reši brzo i lako uz pravilnu ishranu, trening i vežbe, masažu i anticelulit gel. Potrebna je volja i malo truda i celulit će postati prošlost.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *