Press "Enter" to skip to content

Zanimljivosti o trepavicama za koje niste čuli

Da li ste čuli da žena u Kini ima najduže trepavice na svetu, od čak 20 cm? Ili su vam možda poznate  trepavice od muvinih nogu?  Zvuči neverovatno i zato otkrivamo sve što niste ni slutili o trepavicama.

trepavice-zanimljive-neobicne

Od davnina, ženama je veoma važno da imaju što gušće, duže i što senzualnije trepavice. Verovatno ima i muškaraca u ovoj grupi, ali ipak, žene su te koje će često učiniti sve kako bi trepavice bile što lepše i kako bi dale očima onaj zavodljivi, mačkasti izgled.

Dok se trudimo da ih uvećamo, kupujemo najskuplje maskare, nadograđujemo ih, stavljamo veštačke trepavice, da li smo zastali i zapitali se da li je to dovoljno? Kao i našoj koži i kosi, našim trepavicama takođe treba određena nega.

Sa druge strane, da li ste znali da ih vrlo lako možete progustiti i ubrzati njihov rast? Da li ste se zapitali kakvu još ulogu one imaju, koliko brzo rastu, kolike su najduže trepavice na svetu?

Otkrivamo vam odgovore na ova pitanja, kao i još zanimljivosti o trepavicama za koje niste čuli. Pročitajte.

Koja je uloga trepavica?

Stalo nam je da budu što gušće i duže, ali često zanemarujemo i te kako bitnu funkciju trepavica.

oko-due-trepavice

Trepavice na gornjim, kao i one na donjim kapcima, imaju funkciju da štite oči od svih štetnih spoljašnjih uticaja i vremenskih prilika. Zajedno sa kapcima, one sprečavaju da u oko dospeju prašina, vlaga, bakterije kada duva jak vetar, pada kiša i slično. Čak i ukoliko su izuzetno kratke, one će svakako obavljati ovu važnu funkciju.

Dnevno trepnemo i do 15.000 puta!

Jedan treptaj traje oko 0,1 sekundu! Treptanjem, suze se raspoređuju po površini očiju i na taj način se stalno održava potrebna vlažnost oka. Svakodnevno, trepnemo od 3.000 do 15.000 puta, odnosno, od 3 do 15 puta u minuti! Ipak, najčešće toga uopšte nismo ni svesni!

Ukoliko dugo sedite za računarom ili dok vozite, broj treptaja se smanuje od 5 do 8 u minuti. Tokom operacija, hirurzi su toliko fokusirani da nekada trepnu samo jednom za ceo minut! Povedite računa, jer nedovoljno treptanje dovodi do suvoće oka, a to može lako izazvati iritacije  infekcije.

Koliko brzo rastu trepavice?

Trepavice na gornjem kapku najčešće su dugačke od 1 do 1,5cm, a na donjem od 0,5 do 0,7 cm. Ipak, trepavice, kao i obrve mogu da narastu najviše do 2 cm, a onda ispadaju i zamenjuju ih nove.

zena-poled-trepavice

Njihov život na našim kapcima traje od 150 do 200 dana!

Ubrzajte rast trepavica! Da, moguće je!

Umesto što ćete ih nadograditi, pametnije rešenje je da na prirodan način dođete do dugih i lepih trepavica. Ampule vitamina E  redovno nanosite na trepavice i ostavite da deluje tokom noći. To će dlačice hidrirati u korenu i pomoći im da brže rastu.

Rast trepavica potpomaže serum, a to je verovatno i najlakši način da one budu zavodljive i negovane. Ovo je pravi hit u svetu kozmetike i žene ga obožavaju! Reč je o koncentrovanim formulama aktivnih sastojaka koji pospešuju i ubrzavaju rast trepavica, a često se može koristiti i na obrvama.

U ovim serumima su najčešće pantenol, vitamin E, hijaluronska kiselina, biljna ulja, ricinusovo, maslinovo, arganovo. Sve ove komponente hidriraju i hrane dlačice, a tako podstiču njihov rast i progušćuju ih. Posebno, ako imate veoma tanke i slabe trepavice, ovo je pravo rešenje za vas.

Različita ulja koja se nanose direktno na trepavice takođe veoma pomažu njihovom rastu. Uz već pomenuto ricinusovo, maslinovo, arganovo, možete koristiti i bademovo, kokosovo, ulje ruzmarina, lavande, oraha ili čička. Kažu da pomaže čak i kombinacija ricinusovog ulja i ruma!

Najduže trepavice na svetu!

Jedna žena iz Kine postavila je nedavno novi Ginisov rekord u dužini trepavica. Ona se zove Ju Jianžija  i dolazi iz grada Čangžu, a 2016. godine njene trepavice su bile dugačke 12,5 cm.

Posle pet godina, usledilo je novo merenje i one su sada dugačke čitavih 20 cm. Zaista zvuči neverovatno!

Ova žena je čak bila i kod lekara, tražeći bar neko naučno objašnjenje. Ipak, lekar je samo ostao u čudu, pa sada Ju Jianžija veruje da su ove trepavice poklon od Bude.

Kaže da zahvaljujući svojim dugim trepavicama više ne mora da se šminka, one su joj prava prirodna maskara. Dešava se da ponekad neka od njih i pukne ukoliko ih ne neguje kako treba, ali njoj to nije problem. Njene trepavice i dalje rastu kao iz vode.

Nega trepavica je neophodna

I dok ova Kineskinja ne mora nimalo da se trudi da bi imala dugačke trepavice, mnoge žene to moraju da rade. Da bi bile lepe, zdrave, dugačke, uvijene potrebno ih je redovno negovati, hraniti. Baš kao što to činimo sa svojom kosom, da bi ona bila sjajna i lepa!

Evo nekoliko važnih saveta koji će nam u tome pomoći.

Skidajte šminku s očiju

Uvek pravilno uklanjajte šminku sa očiju, posebno vodite računa da na trepavicama ne ostaju tragovi maskare. To može veoma isušiti dlačice. Za skidanje šminke potrebni su vam provereni proizvodi, bez štetnih sastojaka, parfema, konzervanasa ili boja. Oni mogu da izritiraju oči.

Unosite dovoljno vitamina

Potrebno je da unosite što više vitamina, posebno one iz grupe B, kao i vitamin E. Njihov nedostatak u organizmu usloviće slabljenje i ispadanje trepavica, ali i kose. Ovi vitamini nalaze se u ribi, jajima, svežem povrću, maslacu, pa ako želite lepe trepavice, pazite na ishranu.

Koristite masku za rast trepavica

Napravite prirodnu masku za rast i lepši izgled trepavica. Pomešajte malo maslinovog ulja i sok aloe vera, pa nanesite masku na trepavice, od korena ka krajevima. Ostavite da deluje oko 20 minuta, pa isperite. Ponavljate postupak dva puta nedeljno i trepavice će biti dubisnki nahranjene i negovane.

Izbegabajte stavljanje veštačkih trepavica

Izbegavajte stavljanje veštačkih trepavica, jer to oštećuje prirodne. Pre nadogardnje ili stavljanja svilenih trepavica, razmislite da li vam je to zaista potrebno.

Veštačke trepavice datiraju od 1916. godine

Većina žena stavila je veštačke trepavice barem jednom u životu! A da li ste znali da su one prvi put upotrebljene još daleke 1916. godine?

Pre više od 100 godina prvi put ih je stavila glumica Seena Owen, tokom snimanja filma “Intolerance”. Tako je, na zahtev režisera D.W. Griffitha, istakla oči i delovala mnogo zavodljivije i seksi. Režiser je hteo da njene oči sijaju jače od života! Da trepavice miluju jagodice kod svakog sklapanja očiju.

A prve veštačke trepavice napravljene su od kratkih pramenova ljudske kose koji su provlačeni kroz uske trake od gaze.

Trepavice na magnet, šta je to?

Za one koji žele da po svaku cenu izbegnu stavljanje lepka i veštačke trepavice, postoji super opcija – trepavice na magnet! Kako one funkcionišu?

Ovakve trepavice napravljene su od prirodnih ili veštačkih dlačica, a pri samom korenu imaju male magnete pomoću kojih se pričvršćuju za naše trepavice. Dobijate po dve trepavice za svako oko, pa ih postavljate tako da vaše prirodne trepavice budu između. Postavite ih jednostavno, a magneti će ih držati čvrsto čitav dan.  Možete ih koristiti mnogo puta.

Trepavice od muvinih nogu?

Umetnici su spremni na sve i svašta kako bi nas iznenadili, šokirali i ostavili u čudu. Tako je jedna umetnica iz Britanije napravila na svojim očima, u najmanju ruku, čudne trepavice.

Naime, Džesika Harison je iskoristila noge od muva kako bi napravila ni manje ni više nego trepavice. Ona ih je, takoreći, instalirala na svoje kapke, a sa ciljem da istraži javno mnjenje u vezi sa modifikacijama tela, granicama mogućeg, medicisnkog razvoja.

Video klip koji je postavila na Vimeo brzo je postao viralan i izazvao je najrazličitije reakcije.

Trepavice od LED lampica?

Šta mislite o ideji da imate svetleće trepavice? Svakako, niko ne bi ostao ravnodušan i sve oči bi bile uprte u vas. Idealno za neku žurku!

Evo o čemu je reč. Umetnik iz Azije Soomi Mind dizajnirao je trepavice od LED lampica, dioda. Ove svetleće trepavice dolaze u kompletu sa slušalicama koje imaju ugrađene senzore i detektuju pomeranje glave osobe koja ih nosi. Kako okrećete glavu, tako se i one uključuju, isključuju.

Navodno, žene iz ih Azije rado kupuju, a sve kako bi svoje oči učinile lepšim i krupnijim. Da li biste ih vi probali?

I trepavice mogu da urastu

Možda zvuči nemoguće, ali kao i sve ostale dlačice na telu, tako i trepavice mogu da urastu u kožu. Stručno, ovo stanje se naziva trihijaza.

Reč je o tome da trepavice rastu ka unutra, ka očnoj jabučici. Tako, oštećuju prednji deo oka, rožnjaču i iritiraju oko. Najčešće se javlja kod odraslih osoba. Uzrokuju je određene infekcije i upale očiju, povrede oka, kao i neke autoimune bolesti.

Simptomi su crvenilo, pojačana osetljivost na svetlost, suzenje oka, osećaj peckanja i stranog tela u oku. Na sreću, uspešno se leči uklanjanjem trepavica koje oftalmolog izvlači malom pincetom iz folikula dlake. Kod osoba koje su sklone ovom stanju, postoji mogućnost da će se trihijaza ponovo vratiti.

I za kraj, priznajte, jeste li znali ove zanimljive podatke o trepavicama? Čuvajte ih, negujte i primenite naše male savete da budu što lepše.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *