Press "Enter" to skip to content

Zanimljiv svet mode – šta niste znali o dizajnu odeće

Ako ste posvećeni modi, verovatno mislite da poznajete modni svet od A do Š. Međutim, modna industrija ima dugu istoriju tokom koje se menjala, evoluirala, stvarala nove i obnavljala stare trendove.

vogue-moda-modni-casopis

Fascinantan svet mode nisu samo zgodni modeli na modnim pistama koji predstavljaju najnoviji stvaralački rad dizajnera. Moda je uzbudljiv proces kreiranja dizajna i šarmantnih krojeva, to su atraktivni komadi koje ćete voleti da nosite i svi oni detalji na koje obraćate pažnju da biste ostvarili moderan i šik izgled.

Postoje neke davno zaboravljene činjenice o modi i dizajnu odeće za koje verovatno nikada niste čuli.

Vogue – žurnal o modi traje više od veka

Iako je prvi modni časopis izašao u Nemačkoj 1586. godine, nema sumnje da je jedan od najpoznatijih magazina iz ove niše sa američkog podneblja – Vogue. Prvi broj čuvenog Voga objavljen je 17. decembra 1892. godine i od tada do današnjih dana diktira aktuelne modne trendove.

model-ispred-kamera

Koncipiran kao nedeljni list i publikacija koja slavi “ceremonijalnu stranu života”, Vog je kreiran s namerom da u isto vreme privlači ozbiljne čitaoce i debitantkinje, poslovne ljude i one koje interesuje lepota. Od osnivanja časopis je bio namenjen novoj njujorškoj višoj klasi – poenta je bila da se u sadržaju nađu navike elite grada Njujorka, njene aktivnosti, društvena okupljanja, mesta koja su posećivali i naravno – odeća koju su nosili.

Prvo međunarodno izdanje Voga bio je britanski Vog objavljen 1916. godine – a danas postoji čak 26 internacionalnih izdanja.

Čudesna Koko Šanel

Ikona ženske mode i neizostavan komad odeće u ormaru svake žene koja drži do stila je jednostavna – mala crna haljina. Njena elegancija i svestranost pripisuje se jednoj od najznačajnijih svetskih modnih dizajnerki – Koko Šanel.

modeli-modna-pista

Lansiranje vanremenskog mirisa Chanel No.5 označilo je početak moderne ere parfema. Istorija čuvenih kostima po kojima se Koko i proslavila duga je skoro čitav vek. Prvo odelo dizajnerka je lansirala 1923. godine.

Najpopularniji odevni predmet – majica!

Njeno veličanstvo majica! Kao jednostavan, a opet jedinstven komad odeće, majica ubedljivo vodi na listi popularnosti u svetu mode. Svake godine se proda više od 2 milijarde majica. Sve je počelo kada se glumac Marlon Brando pojavio u jednoj od majica u filmu “Ulični automobile nazvan želja”.

moda-modna-pista

Holivud je uvideo potencijal ovog odevnog komada i to je definitivno bila dobra procena. Nakon toga je majica postala trendi gornja odeća.

Muški modni detalj poreklom iz susedstva

Za mnoge muškarce kravata je važan detalj i ukras, bez kog ne mogu da zamisle svečane ili ozbiljne poslovne prilike. Svilene ili od čvršćih materijala, otmenog ili čak šaljivog dezena, kravate su čest izbor i ženske odevne kombinacije.

Da li ste znali da ovaj modni detalj poreklo vodi iz Hrvatske? Kravate su se prvi put koristile u Hrvatskoj, pa otuda i naziv „kravat“ izveden od a la croate.

Kako su automobili promenili žensku modu?

Iako zvuči nestvarno, na žensku modu je u velikoj meri uticao pronalazak automobila. Naime, početkom 20. veka sa prvim automobilima na putu došlo je do promene i u šnajderskim i dizajnerskim radionicama. Suknje su skraćene tako da ženama bude lakše kad ulaze u auto. Zapravo, pre Drugog svetskog rata nije bilo društveno prihvatljivo da žena nosi pantalone u javnosti.

Fashion week – neobična istorija Nedelje mode

Pre nego što su postali popularni i prestižni događaji koji privlače bogate i slavne, Fashion week ili Nedelje mode bile su zapravo trgovački događaji. Organizovane su sa ciljem da privuku proizvođače i kupce. Kasnije su se razvijale i došle do današnjeg atraktivnog festivala svetskog glasa.

Međunarodne nedelje mode takođe uvek imaju isti raspored – najpre se održavaju u Njujorku, potom u Londonu i Milanu, i na kraju u Parizu.

Retro i vintiž – zar to nije isto?

Neupućeni ne prave razliku između pojmova retro i vintidž. Iako na prvi pogled deluje kao daje reč o istim “stilovima”, zapravo postoji velika razlika. Vintidž odeća se odnosi sna odeću napravljenu pre 20 do 100 godina. Retro se odnosi na odeću koja je nedavno napravljena, ali je dizajnirana tako da podseća na stil drugog perioda.

Nakit i boje u srednjem veku kao simboli

Nakit su najpre nosili muškarci. Bio je popularan među kraljevima i članovima kraljevske porodice, da bi kasnije postao simbol statusa i pobede u bici. Na sličan način je uz pomoć boja u srednjem veku predstavljan društveni položaj i profesija osobe. Tako je plemstvo nosilo odeću u crvenoj boji, seljaci su nosili braon i sivu boju, a trgovci, bankari i vlastela zelenu. U Rimu je, primera radi, ljubičasta odeća bila je rezervisana isključivo za careve i sudije.

Zanimljivo je da su se do sredine 19. veka deca oblačila isto kao i odrasli, kada je koncept dečije odeće uzeo maha.

Još nekoliko zanimljivih činjenica iz modne industrije

Dokazi o prvoj odeći datiraju negde pre 100.000 do 500.000 godina. Sandale su najranije poznate cipele, datiraju otprilike 7.000 godina pre nove ere.

Trudnoća je bila veoma moderna u 15. veku, do te mere da se razvio i jedan bizaran trend. Žene koje nisu očekivale bebu stavljale su punjene jastuke ispod haljine kako bi stvorile izgled trudničkog stomaka.

Njujorčanka Mari Felps izmislila je prvi grudnjak 1914. godine. Napravila ga je, verovali ili ne, od – maramica!

Dve godine kasnije, s druge strane Amerike, u Holivudu je jedan čovek došao takođe do izvrsnog izuma. U pitanju je bio D.W. Grifit i njegovo otkriće lažnih trepavica za potrebe snimanja filma “Intolerance”. Želeći da ulepša jednu od junakinja filma, on je došao na ideju da glumica Sijena Oven nosi veštačke trepavice napravljene od ljudske kose.

I na kraju, da li ste znali da modna industrija ostvaruje prosečan prihod od 20 dolara milijardi svake godine?

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *