Press "Enter" to skip to content

Prednosti učenja stranog jezika u odraslom dobu

Učenje stranog jezika u školi je značajno. Stalno se govori o tome kako deca brzo uče i savladavaju
leksiku i gramatička pravila. Međutim, šta se dešava kada se kao odrasli osmelimo da učimo tuđi jezik, i to “od nule”?

Postoji mit da je u odraslom dobu teže progovoriti na drugom jeziku. Deca imaju uglavnom više vremena da razviju jezičke veštine, jer nemaju drugih obaveza o kojima bi razmišljali. Ipak, ukoliko bi odrastao čovek uložio vreme, mogao bi da savlada gradivo jednako brzo, a možda čak i brže od dece. Koje tačno prednosti u odnosu na decu imamo kada učimo jezik kao odrasli? Pročitajte.

Motivacija kao ključni element učenja jezika
Ako želite da naučite novi jezik, stvorićete rutinu učenja. Odrasli uglavnom imaju veći stepen discipline, motivacije i interesovanja u odnosu na decu. Primera radi, ako želite da postanete prevodilac za nemački jezik ili jednostavno da tečno govorite nemački i radite u Nemačkoj, pronaći ćete studijski program ili kurs koji vam odgovara. Kada je cilj da se što pre ovlada gramatičkim pravilima, poveća vokabular i steknu osnovne konverzacijske veštine, onda se više truda ulaže u učenje.

nemacke-reci-jezik-ucenje
izvor: Pexels.com

Takođe, za razliku od dece kojima je ponekad teže da se skoncentrišu i sede mirno, odrasli imaju
sposobnost da održe fokus i motivaciju. Kada je učenje jezika lični izbor, onda se i lekcije mnogo lakše usvajaju.

S obzirom na sve prateće obaveze, biće neophodno da se napravi dobra organizacija vremena. Možete kombinovati dnevni plan učenja sa drugim zabavnim sadržajem kao što su filmovi i muzika na novom jeziku. Pokušajte da pronađete svoj omiljeni stil učenja, da postavite jasne i ostvarive ciljeve i podsetite se zašto ste počeli.

Profesionalni razvoj – prednost i motivacija
Kada učimo strani jezik u osnovnoj i srednjoj školi možda nemamo toliko uvid u to koliko je ovo znanje dragoceno. Međutim, u odraslom dobu poznavanje drugog jezika može da bude prava odskočna daska u karijeri. Ovo je vodeća prednost učenja jezika u odraslom dobu, a može poslužiti i kao dobra motivacija.

Naime, u mnogim poslovnim oblastima znanje engleskog, nemačkog ili nekog drugog jezika može
otvoriti vrata za napredovanje ili povišicu. Prema tome, relativno malo ulaganje u učenje i pohađanje kursa, i te kako se isplati dugoročno kroz povećanu zaradu. 

Razvijanje kreativnosti kao prateći efekat
Deca su po prirodi kreativna i maštovita, dok odrasli nekad “izgube” ove moći. Poznavanje stranog jezika može pozitivno da utiče na nivo kreativnosti. Kada osoba počne da uči jezik, upoznaje se sa kulturom drugog naroda, što daje širu perspektivu i drugačiji pogled na svet. Ovakva promena čini nas originalnijim i fleksibilnijim, a sve to su kvaliteti kreativne osobe. Ujedno, kada učimo novi jezik stalno sastavljamo reči na originalne načine, što deluje stimulativno na mozak i (ponovo) podstiče kreativnost.

Postavljanje ciljeva i praćenje napretka
Kad učimo jezik u školi, ciljevi uglavnom ne idu dalje od visoke ocene. Međutim, u odraslom dobu imamo drugačiji pristup i “ozbiljniju misiju”. Bilo da ste rešili da upišete kurs u školi jezika ili samostalno pokušavate da savladate osnove, veoma je važno da od učenja napravite projekat. Jedan od najboljih načina da se osećate ispunjeno, efikasno i da pritom postignete izvesne rezultate jeste da odgovorno koristite vreme.

Postavite konkretan cilj, primera radi, da savladate B1 nivo engleskog ili B2 nemačkog jezika za godinu i po dana. Obavezno pratite napredak da biste znali koje metode i strategije u učenju vam posebno koriste, a koje vas usporavaju. Praćenje rezultata može da vas sačuva od gubitka motivacije. Što duže istrajavate i radite to će vam biti teže da odustanete od učenja.

Odrasli uče brzo
Kao odrasli ljudi imamo mnogo veći fond reči i naravno veća i šira znanja nego kao kad smo bili deca. Upravo je to jedna od vodećih prednosti kada se odlučujemo da naučimo nov jezik – lakše možemo da savladamo na stotine, a možda i na hiljade novih reči. Za kratko vreme se stvori veliki vokabular, jer se nove reči mogu uporediti sa već postojećim znanjem.

Premda je deci lakše da ovladaju “zvukom” jezika, to ne znači da uz dovoljno posvećenosti i vežbe odrasla osoba ne može da savlada akcenat i izgovor. Uz prave mentore moguće je savladati i napredni konverzacijski nivo, bilo da je reč o engleskom, nemačkom, španskom ili bilo kom drugom jeziku.

ucenje-stranog-jezika
izvor: Pexels.com

Odrasli uče drugačije od dece
Mozak odraslih možda nije tako aktivan i spreman za učenje kao mlađi koji stalno doživljava nova iskustva, ali to ne znači da nije u stanju da uči. Odrasli samo uče na drugačiji način. Sigurno je da ste se odvikli od školske klupe i hvatanja beleški, ali ipak možete da steknete novu radnu naviku. Strast za učenjem i znanjem je drugačija u odraslom dobu, pa je najbolje da se držite tog osećaja.

Počnite polako, usvajajte informaciju po informaciju, gradite od reči fraze, a potom od fraza rečenice. Tretirajte strani jezik kao zagonetku koju treba da rešite. Budite strpljivi i učite postepeno, odvojite vreme da u potpunosti razumete novi jezik. Premda nećete imati istu vrstu elana kao što imaju npr. osnovci, činjenica je da će svaka savladana lekcija biti poseban podsticaj za učenje.

Pronađite novi obrazac i strukturu za uvežbavanje novih rečenica, kroz analizu, razumevanje, primenu i neprestano ponavljanje gradiva. Ako želite da naučite nemački, na primer, ne morate se čvrsto držati udžbenika. Od velike pomoći će biti slušanje muzike, gledanje filmova i čitanje književnih dela na nemačkom.

Odrasli mogu da biraju stil učenja
Dok rastemo i deo smo školskog sistema, prinuđeni smo da učimo na način na koji se od nas očekuje. U odraslom dobu smo pak svesni sopstvenih navika i afiniteta, razumemo kada najbolje funkcionišemo, te nam je mnogo lakše da izgradimo stil učenja. Osnovno razumevanje naših sposobnosti može da pomogne u kreiranju rutine učenja jezika u kojoj ćemo stvarno uživati.

Pored metoda učenja koje nam najviše odgovaraju, ona obuhvata idealno doba dana za savladavanje gramatičkih pravila i obnavljanje vokabulara. Cilj je to bude stil koji nam prija, gde ne gubimo energiju i uspostavljamo dobre navike.

Na kraju, uz adekvatne strategije, motivaciju i trud – progovoriti na stranom jeziku neće biti toliko teško kao što zamišljamo.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *