Press "Enter" to skip to content

Nekoliko praktičnih saveta za iznajmljivanje stana

Ako ste bar jednom u životu tražili stan za iznajmljivanje, onda znate koliko ceo taj proces može da bude zahtevan i dug. Sa sve većom ponudom stanova na tržištu, ponekad je teško pronaći nekretninu koja u potpunosti odgovara svim našim potrebama i finansijama.

kljucevi-stanodavac

Međutim, nekoliko praktičnih saveta mogu biti od velike pomoći da se procedura traženja stana pojednostavi, ubrza i pritom završi sa uspehom – useljenjem u idealan stan. Donosimo vam kratak vodič za iznajmljivanje stana uz koji ćete lakše nego ikad pronaći odličan stambeni prostor za sebe i svoju porodicu. Pročitajte.

Kakvo je stanje na tržištu nekretnina?

Pre nego što počnete sa pretraživanjem stanova i možda angažujete profesionalce koji će vam u tome pomoći, uvek je pametno da se raspitate – kakvo je stanje na tržištu nekretnina. Od koristi će vam biti sve informacije počev od toga da li se više isplati iznajmiti kuću ili stan, da li vam više odgovara namešten ili nenamešten prostor, starogradnja ili novogradnja.

U zavisnosti od aktuelne ponude (ali i potražnje) za zakupom stambenog prostora kreću se i cene nekretnina, odnosno visine kirije. Ukoliko postoji velika potražnja za stanovima na određenoj lokaciji, velika je šansa da će i cene biti visoke – naročito ako nema mnogo oglašenih stanova za izdavanje.

stan-kuhinja-sto-plave-stolice

Pregledajte kompletnu ponudu stanova za iznajmljivanje u prestonici, kao i drugim manjim i većim gradovima u Srbiji da biste stekli uvid u cene i otkrili na kojim lokacijama da tražite stan.

Primera radi, ako želite da živite u zakupljenom stanu u Beogradu, zanimaće vas u kom delu grada su stanovi jeftiniji, a gde cene rastu zbog velike potražnje. Bitno je da znate i u koje doba godine da tražite stan. Ponuda nekretnina je uglavnom raznovrsnija leti, pred početak školske godine ili nastave na fakultetima.

Kada okvirno znate kolike su stanarine na određenim lokacijama, da li imate veliki izbor ili ne, onda možete pristupiti sledećem koraku – da definišete kakav stambeni prostor želite da iznajmite.

Kakav stan tražite?

Poznavanje tržišta nekretina može vam pomoći da napravite pravu procenu što se tiče lokacije i opremljenosti stana. Međutim, pored ovih faktora, veoma je važno da budete sigurni u to koliko veliki stan i sa kakvim rasporedom prostorija odgovara vašim potrebama i životnim navikama.

Primera radi, ukoliko želite da iznajmite studentski stan sa cimerom ili cimerkom, možda će vaše potrebe zadovoljiti i stambena jedinica manje kvadrature koja ima jednu izdvojenu sobu. Za porodice sa decom prihvatljiviji će biti stan sa više od 50 kvadrata ili pak kuća u blizini škole, vrtića ili parka.

selidba-stan-laptop-par-2

Prema tome, proces traženja idealnog stana za iznajmljivanje, znatno možete pojednostaviti ako imate odgovore na pitanja: koliko soba treba da ima nekretnina, da li želite stan sa terasom, da li biste radije živeli u kući, na periferiji ili u centru? Šta je to što stan mora da ima, a čega biste mogli da se odreknete zarad niže kirije?

Kada znate kakav se tip nekretnine uklapa u vaš budžet i pokriva sve vaše potrebe, onda možete napraviti uži izbor stanova online i krenuti u obilazak.

Potražite stan na internetu

Pregledanje oglasa za iznajmljivanje stanova na internetu je dobra ideja, jer možete uz pomoć brojnih filtera suziti izbor na nekoliko nekretnina koje vam odgovaraju. Na ovaj način se značajno štedi na vremenu – obići ćete samo stanove koji su zanimljivo uređeni, dopadaju vam se i koje možete sebi priuštiti.

Na sajtovima za oglašavanje nekretnina možete izabrati lokaciju – ako je to Beograd ili drugi veći grad, a onda i određeno naselje. Zatim, pretragu možete suziti prema parametrima kao što su kvadratura stana, stepen opremljenosti, spratnost zgrade, vrsta grejanja. Neki oglasi sadrže i specifične podatke – da li je u stanu dozvoljeno pušenje, držanje kućnih ljubimaca, da li je odmah useljiv i slično. Uz detaljan opis i fotografije nekretnine mnogo je lakše smanjiti izbor na nekoliko stanova.

Pripremite pitanja za budućeg stanodavca

Prilikom obilaska stanova koje želite da iznajmite ne propustite da potencijalnom budućem stanodavcu postavite neka važna pitanja koja se tiču nekretnine. Raspitajte se o ispravnosti uređaja i svih instalacija, zatim koliki su računi za struju, vodu, grejanje i internet.

Vlasnik stana bi trebalo da vam da informacije i o tome kakve obaveze imate kao stanar (da li postoje posebni troškovi za održavanje zgrade, npr.), zatim da li je u stanu ranije bilo problema sa vlagom, štetočinama, kakva je zvučna izolacija, da li je zgrada obezbeđena (ima alarm, interfon, video nadzor).

Unapred je važno da se preciziraju detalji – ko plaća troškove popravke ako dođe do kvara nekog aparata, da li je lift u zgradi ispravan, da li je u kraju bilo nekih problema i slično. U svakom slučaju, sve ove podatke je pametno posebno naznačiti u ugovoru o zakupu stana.

Dogovor oko kirije i ugovora

Kada pronađete stambeni prostor koji želite da iznajmite na određeni vremenski period, preporuka je da sa stanodavcem sklopite ugovor o zakupu. To je najpouzdaniji način da svoja stanarska prava zaštitite i odredite sve uslove stanovanja u zakupljenom stanu.

U podatke koje svaki ugovor o zakupu nekretnine treba sadrži spadaju visina kirije, rokovi i način plaćanja, koliko će zakup trajati, imena stanara, otkazni rok. Kao dodatak ugovoru poželjno je da se napravi i popis svih kućnih aparata i komada nameštaja koji se u stanu nalaze, kao i to u kakvom su stanju.

Neki vlasnici nekretnina su fleksibilni po pitanju cene zakupa, pa se možda možete dogovoriti oko toga da iznajmite stan i za niži mesečni iznos. Važno je da dogovorena visina stanarine postane punovažna potpisivanjem ugovora, koji možete i ne morate overiti kod notara.

Budite načisto sa finansijama

Preciziranje budžeta je korak bez kog ne treba da počinjete traženje stana za iznajmljivanje. Razmislite o svojim prihodima i svim mesečnim troškovima koje imate, te na osnovu toga definišite koja je maksimalna stanarina koju možete da platite.

Ako već imate kredit za automobil ili školarinu, na primer, možda nećete moći da priuštite zakup stana u centru Beograda. Pored toga, ne treba zaboraviti ni na prateće troškove iznajmljivanja stambenog prostora. U zavisnosti od dogovora sa stanodavcem možda ćete morati da platite i depozit u visini jedne mesečne stanarine.

Kada znate kakve su vam finansijske mogućnosti i koliki stan vam je potreban, mnogo brže ćete moći da pronađete nekretninu koje ispunjava vaša očekivanja i koju vredi zakupiti za stanovanje. Iskoristite sve pogodnosti koje postoje, bilo da je to pretraživanje stanova online ili angažovanje agencije. Ne zaboravite da zaštitite prava koja imate kao podstanar i uživajte u svom novom domu.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *