Press "Enter" to skip to content

Kantarion – Ne košta ništa, a pomaže puno

Uradi ono što možeš, sa onim što imaš, tu gde jesi.

U Srbiji pod osmanlijskim ropstvom organizovane zdravstvene zaštite nije bilo, kao ni školovanih lekara. Ali zato bolesti, povreda i epidemija zaraznih bolesti bilo je na pretek. Srbi su pomagali sami sebi i svojim ukućanima koliko su znali i umeli. Tako je nastala narodna medicina. Posao i veštine prenosile su se sa s kolena na koleno u krugu porodice. Koristeći svoja ili tuđa iskustva i saznanja, tek kada bi se uverili više puta da neka njihova metoda pomaže u lečenju, oni su sve više sticali samopouzdanja i nastavljali sa radom. Tako su postajali traženi, a svojim odnosom prema bolesniku i svojom umešnošću, sticali su veliku popularnost.

Naš narod ceni lečenje lekovitim biljem, još ako mu naučna medicina to preporuči, onda će on ta sredstva prihvatiti radije nego ona koja su mu danas skupa, ili ona koja ne može nabaviti brzo. Verovatno je svako od nas bio bar jednom izlečen nekim narodnim lekom. Biljke često ne koštaju ništa, a pomažu mnogo. Ako ste odrasli sa bakom, onda znate o čemu govorimo. E sada, veoma je važno pomenuti da je neophodno pridržavati se nekih osnovnih smernica da bi sadržaj lekovitih supstanci u biljci bio najveći. Sakuplanje biljaka treba obavljati po lepom i sunčanom vremenu, ne posle kiše. List se bere pred cvetanje, koren se vadi u jesen ili proleće i biljka se tokom sušenja ne izlaze direktno Suncu, već se to obavlja na promajnim mestima. Kada smo to naučila treba reći i da pri prvom uzimanju određene biljke treba početi sa malom količinom, da bi se ispitala alergijska reakcija organizma.

Narode, lekovito bilje je dar prirode. Od čega krenuti kada ga je toliko? Jedni kažu najbolji je kantarion, drugi žalfija, šipurak, trnjina.Tu su i bosiljak, nana, kleka, sremuš…

Saznajte šta o kantarionu kaže baka Rada

Pitala sam baka Radu iz sela Plužac, kod Valjeva, da mi iz svog iskustva da savet u vezi kantariona. Žao mi je što niste čuli ni videli kako je to slikovito objasnila. Veoma ga ceni. Po njoj on leči sve. Posle branja maline, on  zri i ide se u njegovo branje. Nalazi se na livadama u velikim količinama. Bere se cvet. Baka Rada pravi od njega snopiće i kači u čardak, jer je tu promaja i da bi se osušio za čaj. Kantarionovo ulje dobije kad napuni teglu sa kantarionovim cvetovima i nalije uljem. Tu teglu stavi na sunčano mesto da stoji 40 dana.

Baka Radmila Todorović (75), selo Plužac

Pitala sam je za šta koristi čaj od kantariona? Na moju sreću, uz čaj sam dobila i odgovor. Sigurna u sebe rekla je: “Kantarion je najbolji za želudac, kad probada bol, kada imate čir i za umirenje… Ej, ma dobar je za sve!” Ulje se, kako kaže, koristi za žuljeve, opekotine, za ožiljke, mažu se ruke i telo. Prema njenim rečima, to treba da ima svaka kuća, a ne da se po apotekama kupuju kojekakve mazalice.

Kantarion i sva  njegova dejstva:

On je kao biljka odličan za grčeve u stomaku, pomaže kod depresije, koristi se za lečenje bolesti bubrega i nekontrolisanog mokrenja, deluje protiv parazita u crevima, jača imunitet, reguliše menstrualni ciklus, primenjuje se kod nekih bolesti pluća, reguliše kiselinu i pomaže kod čira na želudcu, pokazao se kao efikasan u lečenju kandide. Sa njim se ispira koža ako imate psorijazu. Ne sme se piti više od pola litra čaja dnevno, najbolje konzumirati nezaslađen.

Kantarionovo ulje – lekovita dejstva:

– kod rana (ne na otvorene rane)

– hemeroida

– upale jajnika

– strija, akni, ožiljaka

– upale misića

– reume i gihta

Važno je znati da se posle mazanja ne sme izlagati Sunc, jer koža može izgoreti.

Kantarion

Recept za liker od kantariona:

U litarsku flašu staviti 10 kockica smeđeg šećera i vezicu svežih cvetova kantariona. Nalijte rakijom-komovicom. Vodite računa da ne stavljate cele grančice, već samo cvetove. Flašu staviti na sunčano mesto i držati 45 dana. Potrebno je svakodnevno mućkati flašu, kako bi se rastvorio šećer. Posle tog vremena procediti kroz cedaljku i sipati u odgovarajuće flaše. Pije se pred jelo. Odličan za varenje, bolove u stomaku, depresiju, nesanicu.

Kako bi rekli naši stari: “Da smo živi i zdravi”!

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *