Press "Enter" to skip to content

Kako do selidbe bez stresa u 5 koraka

Selidba je veliki životni korak, bilo da se selite u drugi grad zbog studija, posla ili počinjete zajednički život s partnerom. Jednom kad pronađete savršeno mesto za stanovanje i izaberete stambeni prostor u kom ćete se “skućiti” do useljenja vas deli samo jedno – selidba.kutije-devojka-sreca-selidba-bez-stresa

Mnogima je preseljenje izvor velikog stresa – čak i onda kada znaju da selidba zapravo predstavlja važnu i pozitivnu životnu promenu. Istina je da celokupan proses može biti zahtevan i naporan, ali uz pomoć nekoliko praktičnih saveta, selidba bez stresa je i te kako moguća. Pročitajte kako da se u 5 koraka sa uspehom i bez komplikacija preselite i započnete novo životno poglavlje.

#1 Napravite plan selidbe i počnite s pripremama odmah!

Planiranje i organizacija su prvi i ključni korak kada su u pitanju selidbe. Ako želite da sve protekne u najboljem redu, da ništa ne zaboravite ili ne polomite – morate da napravite plan i počnete s pripremama na vreme. Ako znate tačan datum preseljenja, onda ste u značajnoj prednosti.

kutije-selidba-tuzna-zena

Sve što treba da uradite jeste da nekoliko nedelja unapred počnete sa klasifikacijom nameštaja, stvari, odeće, zapravo, svih predmeta u stanu. Šta ćete preseliti, a šta ne? Da li će se u novom stanu uklopiti svaki komad nameštaja koji imate? Ukoliko razmišljate o velikoj promeni i novom dizajnu enterijera, možda se stara zelena fotelja ne uklapa u vaš budući životni prostor. U tom slučaju, treba da uradite dve stvari: da smislite šta ćete sa starom foteljom i da kupite novu. Ima velike razlike ako to radite dve ili tri sedmice pre nego što se preselite, nego kad to radite u zadnji čas.

Ukoliko posvetite dovoljno vremena organizaciji selidbe i odmah počnete s pripremama, možete da izbegnete stres koji prati ovakve situacije.

#2 Angažujte profesionalnu agenciju za selidbe

Kada saznate datum preseljenja i počnete sa organizacijom treba da odgovorite sebi na pitanje: da li ćete se seliti samostalno ili angažovati profesionalce? Dok neki ljudi vole da sve drže pod svojom kontrolom, za mnoge selidba bez stresa znači da sav posao prepuste timu koji ima iskustva sa pakovanjem, transportom i svim koracima koji se tiču preseljenja.

pakovanje-transport-kutije-selidba-muskarac-zena

Ukoliko sebi možete to priuštiti, sasvim je izvesno da angažovanje pouzdane agencije može da olakša celu proceduru. Potražite firmu koja ima dobru reputaciju i visoke ocene prethodnih korisnika. Primera radi, ako se selite u prestonicu, dovoljno je da na internetu ukucate “selidbe Beograd”, te da dobijete listu agencija koje godinama rade na pakovanju, rukovanju i transportu teških, osetljivih i zapravo, svih vrsta tereta.

Imajte na umu, što više dobrih recenzija agencija ima, to su vaše dragocene stvari sigurnije. Ako ima potrebe, pored usluge prevoza možete potražiti i profesionalnu pomoć u pakovanju, pa čak i montaži i demontaži nameštaja. Iako će selidba koštati više, angažovanjem agencije nesumnjivo ćete sebe poštedeti stresa i pritom značajno skratiti vreme preseljenja.

#3 Odvojite nepotrebne stvari

Svi gomilamo stvari, predmete (pa čak i nameštaj!) u svojim domovima koje godinama ne koristimo. Selidba je odlična prilika da konačno izdvojite sve nepotrebno i u novi stan uđete samo sa istinski korisnim i važnim stvarima za život. Raščišćavanje i klasifikacija je bitan deo pripreme i neophodno je da ovak korak obavite pre pakovanja.

Pripremite posebne kese i kutije za svu onu odeću i predmete koje ćete pokloniti prijateljima, dati u dobrotvorne svrhe ili baciti. Vrednije predmete poput dečjih kolica, pecaroškog pribora ili ski odela koje vam je omalelo možete čak i prodati online.

Rasteretite se svih suvišnih predmeta, bilo da su u pitanju uređaji koje ne koristite, kao što je aparat za kafu, ili odeća koju niste obukli više od dve ili tri godine. Na ovaj način smanjujete obim pakovanja i osiguravate da vaš budući životni prostor bude funkcionalniji i jednostavniji – jer ćete preseliti samo stvari koje zaista koristite.

#4 Isplanirajte pakovanje do detalja

Sa detaljnim planom pakovanja za svaku prostoriju olakšaćete selidbu u velikoj meri. Umesto užurbanog i stresnog pakovanja nekoliko dana pred polazak, počnite nedeljama unapred tako što ćete najpre spakovati stvari koje najmanje koristite.

Počnite od garaže, tavana ili sobe za goste, a za poslednju nedelju ostavite pakovanje predmeta koje koristite svakodnevno. Što se veličine kutija tiče, pametno je da to budu manje kutije koje lakše mogu da se nose, utovare i istovare. Takođe, poželjno je da umesto kutija, svuda gde je to moguće, koristite torbe ili velike kese koje zauzimaju manje mesta i jednostavnije su za prenos.

Ne zaboravite da svaku kutiju, torbu ili kesu označite. Kada na kutiji imate nalepnicu na kojoj piše “dečja soba” nećete je uneti u novu kuhinju ili dnevni boravak – ovako štedite svoje vreme i nema nepotrebnih briga o tome da li ste nešto izgubili tokom selidbe.

#5 Spakujte torbu za „hitne slučajeve“

Kada konačno sve spakujete i prenesete u novi stan, idealno bi bilo da prve sate i dane ne provedete u dugačkom traženju peškira za umivanje, pidžame ili posteljine. Finalni korak, prema tome, treba da bude pakovanje jednog kofera ili torbe u kojoj će se naći najneophodniji predmeti. Od higijenskog pribora, preko punjača za mobilni ili laptop, do posteljine za krevet – pripremite se kao da putujete na vikend odmor.

Ukoliko selidbi pristupite sistematično i držite se zadatog plana, umesto stresa, neprijatnosti i nepredviđenih problema i situacija dobićete mirno, pa čak i prijatno, iskustvo. Takođe, kada na vreme počnete sa pripremama i procenite da li ćete angažovati profesionalnu agenciju za selidbe ili se ipak opredeliti za samostalno preseljenje, povećavate šanse za selidbu bez stresa. Na kraju, prateći ovih 5 koraka, s puno elana možete slobodno započeti život u svom novom stanu.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *