Press "Enter" to skip to content

Kadar za sve!

Udruženje Vakum realizuje još jedan projekat edukacije najmlađih iz oblasti filmske umetnosti. U pitanju je projekat Kadar za sve! koji obuhvata 8 filmskih radionica u periodu od februara do maja 2021.godine u seoskim osnovnim matičnim školama u Valjevu. Osnovci viših razreda iz Brankovine, Divaca, Donjih Leskovica, Dračića, Valjevske Kamenice, Popučaka, Poćute i Stava će kroz 4 dana koliko je predviđeno da svaka radionica traje, uz pomoć mentora poizvesti kratki igrani film čime će steći veštine i osnovno znanje o složenom procesu filmske produkcije.

Valjevo

Na ovaj način, ne samo da će se približiti svet filma mladim osnovcima iz pomenutih valjevskih škola, već i podstaći kulturna demokratija, smanjenje isključenosti dece iz ruralnih područja i razvijanje kulturnih navika u zajednici koja nije često izložena kvalitetnim sadržajima iz polja umetnosti.

Predavači, filmski profesionalci iz različitih oblasti: režije, scenarija, kamere, montaže će voditi radionice uz pomoć članova Vakuma, Dragane Jakovljević, projektne koordinatorke, dramaturškinje i producentkinje i Bojane Andrić, direktorke fotografije.

Kroz edukativne filmske radionice namenjene srednjoškolcima i osnovcima koje Udruženje Vakum uspešno realizuje već 7 godina, prošlo je oko 100 dece. U uspešno realizovane projekte spada omladinski projekat razmene, filmske radionice za srednjoškolce iz Crne Gore i Kolubarskog regiona SeaVa Youth koji je imao za cilj pospešenje dijaloga mladih iz regiona Zapadnog Balkana.

Fimske radionice Kadar za sve! su su deo cilja Vakum-a, tj. aktivnog rada na razvoju publike i podsticanja mladih talenata. Programom je obuhvaćeno preko 80-oro dece koja će imati priliku da razviju svoje veštine, sposobnosti i interesovanja.

Valjevska kulturna mreža je aplicirala sa projektom na konkursu za organizacije civilnog društva koji je raspisao Grad Valjevo u partnerstvu sa programom Ujedinjenih nacija za razvoj, sa ciljem poboljšanja saradnje između jedinica lokalnih samouprava i predstavnika civilnog sektora.

Filmske radionice Kadar za sve! su podržane u okviru projekta “Platforma za odgovorno upravljanje javnim finansijama” koji finansira Vlada Švedske (SIDA), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).a

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *