Press "Enter" to skip to content

Eco friendly pranje veša u nekoliko koraka

Pre nego što potpuno odbacite ideju eco friendly pranja veša u vašem domaćinstvu, treba da znate da ono ne zahteva preteran napor i trošenje puno novca.

Zapravo, samo male promene navika prilikom pranja odeće mogu značajno uticati na smanjenje zagađenja naše planete i potrošnje vode i električne energije.

Da vam pomognemo da napokon isprobate ekonomično i ekološko pranje odeće, pripremili smo tekst u kome je objašnjeno kako da primenite eco friendly pranje veša u samo nekoliko koraka. Pročitajte!

#1 Koristite energetski efikasne uređaje

Ukoliko želite da sačuvate boju i materijal vaše odeće, prepolovite račune i smanjite potrošnju električne energije, preporučuje se da upotrebljavate isključivo energetski efikasne uređaje za pranje veša.

Zato, ukoliko planirate da zamenite zastarelu belu tehniku, potražite Candy, Gorenje ili Bosch veš mašine koje su u klasi A (A+, A++, A+++) energetske efikasnosti. Uređaji  ovih i ostalih renomiranih proizvođača  garantuju očuvanje kvaliteta odeće i kvaliteta pranja, dok svojim isplativim eco programima mogu da uštede do 45% električne energije.

Iako ulaganje u takve aparate iziskuje nešto više para od nabavljanja mašina za pranje veša B ili C energetske klase, njihova kupovina se na duže staze i te kako isplati. Energetski efikasni aparati su ekološki prihvatljivi, smanjuju potrošnjustruje i vode, imaju duži vek trajanja i teže se kvare.

#2 Uključujte samo pune mašine

Stavljanje veša u mašinu vremenom postaje rutinski posao. Ipak, treba obratiti pažnju, pored programa za pranje i na količinu garderobe koju stavljamo u bubanj. Prepunjena veš mašina može smanjiti učinak čišćenja i povećati potrošnju električne energije, dok poluprazni bubanj predstavlja zaista neefikasno korišćenje uređaja.

Tako, umesto da svako veče puštate da radi mašina za pranje sa nedovoljnom količinom veša, potrudite se da skupite optimalnu gomilu garderobe i uključite samo punu mašinu.

Ako želite da uštedite i do pet puta više energije, određene komade odeće nosite i u nekoliko navrata dok se zaista ne zaprljaju! Iako većina voli da tokom dana nosi potpuno mirišljavu i ispeglanu odeću, osim čarapa, bokserica i gaća, većinu garderobe, poput pantalona, farmerica i sakoa, možete oblačiti barem tri puta.

#3 Promenite deterdžent

Da li ste razmišljali o tome kakvih sve supstanci poseduje vaše omiljeno sredstvo za pranje veša? Zaista, veliki broj omekšivača i izbeljivača za rublje ima štetne hemikalije, koje možda uklanjaju i najupornije mrlje, ali mogu da izazovu iritacije vaše kože i kože vašeg deteta.

Zbog toga, nije loše da razmislite o promeni deterdženta i u prodavnicama potražite one koji su eco friendly ili ih napravite sami. Takva sredstva za pranje odeće su uglavnom na biljnoj bazi, napravljena od potpuno prirodnih sastojaka, koja pored toga što divno mirišu, mogu da iskorene sve fleke na majicama i bluzama koje rado nosite.

Obično su hiperalergenska, pa vam neće smetati ako se borite sa alergijama ili astmom, a uz to su, za razliku od običnih deterdženata, u ambalaži koja se lako reciklira i brzo razlaže.

Dakle, kupovinom i korišćenjem eco friendly proizvoda za pranje veša smanjićete zagađenost planete, nećete biti u dodiru sa hemikalijama, a dobićete sasvim čist veš!

#4 Perite veš na manjoj temperaturi

Eco friendly deterdženti su idealni saveznici za temeljno pranje veša u hladnoj vodi! Ako mislite da rublje oprano na niskoj temperaturi nikada ne može biti sasvim čisto, grdno se varate. Većina veša zapravo uopšte ne zahteva pranje na 90° ili 60°C.

Programi veš mašine koji peru odeću vrelom vodom, pogodni su za uklanjanje masnih mrlja i održavanje bele garderobe i donjeg rublja. Dok ostala odeća, poput pantalona, trenerki ili čarapa, koja nije sasvim zaprljana može biti čista i kada se opere u hladnoj vodi. Štaviše, pokazalo se da će komadi garderobe oprane na 25 stepeni sačuvati svoju boju i izgubiti manje vlakana, za razliku od stvari opranih u vodi visoke temperature.

8EF24B7B-8A5B-4D2A-BC28-98122BA196DF

Pranjem odeće hladnom vodom, osim što ćete sačuvati kvalitet svojih stvari, smanjićete i svoj račun za struju, jer mašine za veš dokazano najviše električne energije troše dok zagrevaju vodu za pranje garderobe.

#5 Prirodno osušite stvari

Iako je mnogo prednosti mašina za sušenje veša, dok god traje leto potrudite se da svoj veš sušite prirodno u vašem dvorištu ili na terasi.

Naime, stariji modeli uređaja namenjenih za sušenje garderobe emituju ugljen-dioksid, nisu energetski efikasni i mogu da oštete vašu odeću. Zapravo, mnogi komadi iz vašeg ormara napravljeni od likre, elastina, čipke, skaja i veštačkog velura uopšte nisu pogodni za sušenje u takvim aparatima.

Mašine za sušenje veša će zbog visoke temperature skupiti određen veš, uništiti njegov materijal i izazvati pucanje i ispadanje garderobe sa krznom, perlama, kristalima, šljokicama. Sve to se može izbeći prirodnim sušenjem veša.

Samo nekoliko promena u rutini pranja veša, poput kupovine novog deterdženta, uključivanja eco programa  pranja i prirodnog sušenja odeće, mogu vam pomoći da novac koji biste inače potrošili na plaćanje računa za struju uštedite. Još bitnije, eco friendly pranjem doprinećete očuvanju prirode i smanjićete posledice koje proizvodi preterana upotreba različitih uređaja.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *