Press "Enter" to skip to content

Da li pravilno odlažete hranu u frižider?

Iako će mnogi reći kako je frižider samo obična rashladna kutija koja održava namirnice hladnim, to ipak nije tako jednostavno. Frižider je uređaj visoke tehnologije koji koristi inteligentne kontrolne tačke kako bi osigurao da nivoi vlažnosti, svetlosti i temperature ostanu na optimalnom nivou za skladištenje hrane.frizider-otvorena-vrata-hrana-kuhinja

Možda ste do sada već čuli da ukoliko čuvate hranu u odgovarajućim delovima frižidera, moguće je sačuvati hranljive materije i osigurati da se hrana ne pokvari za duži vremenski period. Takođe je važno pravilno odlagati hranu kako bi se smanjio rizik od kontaminacije kod ostataka od doručka, ručka, večere, otvorenih namirnica i njihovog roka trajanja.

Neprijatni mirisi su samo jedan deo problema, jer postoji rizik od širenja buđi ako se hrana ne čuva pravilno. Održavanje hrane na optimalnoj temperaturi može usporiti rast bakterija i pomoći joj da ostane bezbednija tokom dužeg vremenskog perioda. Da li ste i vi razmišljali o tome i znate li kako da pravilno odlažete hranu? Evo nekih saveta kako da se spasete nepotrebnog stresa.

Kako pravilno čuvati ostatke od ručka?

Čuvajte sve ostatke hrane u nepropusnim, prozirnim posudama (najbolje staklenim) ili u foliji.

Pridržavajte se pravila „prvi ušao, prvi izašao“ i uvek prvo jedite najstariju hranu.

Ohladite ostatke u roku od dva sata od kuvanja. Nekada smo čekali ceo dan da se vruća hrana ohladi pre nego što je odložimo u frižider, ali današnji moderni frižideri mogu da podnesu toplotu, pa više nema potrebe za tim.

Bacite svu kvarljivu hranu koja je ostavljena na sobnoj temperaturi duže od dva sata.

Ostatke podelite u male, ravne posude da se brže ohlade. Neke spore bakterije preživljavaju proces kuvanja i mogu se razvijati ako je hrana dovoljno dugo na sobnoj temperaturi.

Proverite da li je vaš frižider podešen na dovoljno nisku temperaturu. Nemojte se oslanjati samo na unapred programirana podešavanja, radije zatražite pomoć termometra.

Nemojte hladiti ostatke kompota, ribe, soseva ili drugih namirnica koje se kupuju u konzervama. Jednom kada se konzerva otvori, ostaci metala na obodu mogu da iscure u hranu i da ostave metalni ukus.

Preporučuje se upotreba rashlađenih ostataka hrane u roku od tri do pet dana ili zamrzavanje (preporuka su vertikalni zamrzivači) do četiri meseca.

Kako pravilno čuvati meso?

Najidealnije je odložiti meso na najhladnijem mestu u frižideru, često, ali ne uvek na dnu, a najidealnije u posebnoj fioci. Ako vam frižider dozvoljava da podesite temperaturu posebno, samo za fioku za meso, neka to bude najniža moguća.

hrana-u-frizideru

Sve sveže meso, ribu, piletinu, držite u ambalaži u koju su je upakovali u prodavnici, jer ponovno umotavanje i odlaganje povećava rizik od izlaganja hrane štetnim bakterijama. Ako se meso ne nalazi u tacni od stiropora, postavite tanjir ispod njega kako ne bi iscurelo.

Kako pravilno čuvati mlečne proizvode?

Kada kupite nešto novo, poput tetrapaka svežeg mleka, rotirajte starije stvari napred tako da se mogu iskoristiti pre isteka roka trajanja.

Sveži sir, jogurt, jaja, pavlaku, mleko i kajmak ostavite u originalnoj ambalaži. Međutim, ako mleko prebacite u bokal ili staklenu flašu, nemojte ga vraćati u originalne posude. Umesto toga, čvrsto pokrijte posudu plastičnom folijom.

Čuvajte tvrde sireve u ambalaži iz prodavnice dok ih ne upotrebite, a zatim ih umotajte u aluminijumsku foliju ili voskiranu krpicu.

Plastične flaše za mleko su bolje od tetrapaka, jer se bakterije razvijaju na kartonu i mogu dospeti u čašu mleka svaki put kada ga sipate. Ipak, sve dok mleko koristite u roku trajanja, trebalo bi da bude bezbedno za upotrebu.

Šta god da radite, ne čuvajte mleko u vratima – to je najtoplije mesto u frižideru. Vrata frižidera treba koristiti samo za nekvarljiva pića i začine.

Kako pravilno čuvati voće i povrće?

Držite voće i povrće odvojeno i čuvajte jabuke sa jabukama, šargarepu sa šargarepom, banane sa bananama. Voće i povrće ispuštaju različite gasove koji mogu uzrokovati kvarenje kod drugih vrsta.

Ostavite rashlađene proizvode neoprane u originalnom pakovanju ili umotane u plastičnu kesu tako da ostane malo vazduha.

Zelenu salatu dobro isperite i osušite, a zatim umotajte u papirni ubrus pre nego što je stavite u plastičnu kesu. U suprotnom, izbegavajte da perete svoje proizvode pre nego što ih stavite u frižider. Vlažnost može doprineti da se buđ brže formira i salata truli.

Voće i povrće koje se čuva na sobnoj temperaturi treba izvaditi iz ambalaže i ostaviti na otvorenom.

Držite citruse na sobnoj temperaturi. Ali kada limun, mandarine, grejp ili pomorandže dovoljno sazre, čuvanje u frižideru će im pomoći da traju duže (isto važi i za paradajz i avokado).

Luk, krompir i papriku treba čuvati na hladnom i tamnom mestu da bi bili sveži. Izbegavajte držanje ovih proizvoda u plastičnim kesama jer to podstiče kvarenje. Kada se iseče, luk treba čuvati u kesi koja se može ponovo zatvoriti u frižideru gde će trajati oko nedelju dana, ili u posudi u zamrzivaču.

Ako nećete da ih jedete odmah, kupite banane kada su još zelene i čuvajte ih dalje od drugog voća u činiji. Razlog leži u tome što banane ispuštaju velike količine gasa etilena, koji može uzrokovati da drugo voće brzo istruli.

Bonus saveti

Jedna od najvećih grešaka koje ljudi prave je da drže frižider prepun namirnica. Kada hrana blokira protok vazduha, to otežava njegov rad i ostavlja određene delove toplijim od drugih. Zato ne stavljajte hranu na poleđinu ili na bočne strane frižidera i nastojte da držite svaku namirnicu odvojenu od druge bar nekoliko centimetara. Ovo osigurava da vazduh može da struji između njih i manje je verovatno da će se hrana pokvariti. Frižider redovno čistitite kada se zaprlja, ali se preporučuje generalno čišćenje bočnih strana jednom u tri meseca.

Na kraju, neka vam frižider uvek miriše sveže, tako što ćete u njega staviti otvorenu kutiju sode bikarbone ili mlevene kafe.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *