Press "Enter" to skip to content

Alternative vožnji automobila koje čuvaju novac, zdravlje i planetu

Posedovanje automobila danas je luksuz i to ne samo jer pokazuje vaš finansijski status. Kada putujete svojim automobilom ne morate da čekate gradski prevoz niti da se u njemu gurate sa ostalim putnicima, možete krenuti kada želite i svuda stižete brže.

Međutim, auto je velika investicija, a posedovanje sopstvenog vozila oduzima mnogo novca iz džepa.

Potrebno je pre svega dati veliku sumu na polaganje vozačkog ispita i kupovinu automobila, ali to nije kraj priče. Nakon toga čekaju vas redovno plaćanje goriva, servisiranje vašeg četvorotočkaša, neplanirane popravke i zamena delova.

Srećom, postoje različite alternative automobilu pogodne čak i za stanovnike većih gradova. Uz njih ne samo da ćete uštedeti novac, već ćete poboljšati svoje zdravlje i doprineti očuvanju planete.

Električni trotineti – najnovija moda na gradskim ulicama

Električni trotineti novina su u našem društvu, ali njihova popularnost postaje sve veća iz dana u dan. Ova prevozna sredstva vrlo su praktična jer se pomoću njih možete kretati svuda gde biste mogli i peške, ali znatno brže.

trotineti-put
Izvor / https://unsplash.com/photos/BwuDAkGSWSU

Benefiti korišćenja električnog trotineta su brojni. Pre svega, ova prevozna sredstva su izuzetno ekonomična i ekološka. Ne zahtevaju nikakvo gorivo koje biste morali da plaćate, pa stoga ni ne ispuštaju izduvne gasove koji bi zagađivali vazduh.

Takođe, svi modeli su sklopivi i lagani, te ne zauzimaju puno prostora i lako se prenose. Možete ih koristiti i na relacijama na kojima nećete moći da ih vozite sve vreme, jer ih lagano možete poneti u rukama. Svi električni trotineti pune se na struju, za šta će vam biti potrebna samo regularna utičnica.

Što se tiče cene ovih prevoznih sredstava, ona je zaista zanemarljiva u odnosu na sve benefite koje vam pružaju. Povoljni električni trotineti mogu se pronaći čak i onlajn, a nakon što kupite svoje prevozno sredstvo, više nećete morati da razmišljate o plaćanju goriva, rezervnih delova niti servisiranja.

Modeli se razlikuju prema maksimalnoj brzini koju mogu da dostignu kao i dužini trajanja njihove baterije, ali ukoliko se desi da baterija nestane usred vožnje, svoj električni trotinet možete nastaviti da vozite kao klasičan trotinet.

Bicikl – pouzdano prevozno sredstvo sa kojim nema greške

Bicikl je još jedno prevozno sredstvo koje predstavlja odličnu alternativu vožnji automobila. Sa njim možete prolaziti kroz uske uličice i izbeći gužvu u saobraćaju, a pritom predstavlja odličnu fizičku aktivnost koja u velikoj meri poboljšava zdravlje.

bicikl-zena-ulica
Izvor / https://www.pexels.com/photo/woman-in-brown-coat-riding-a-bicycle-3775036/

Kako bi vas vaš bicikl dugo služio, morate mu posvetiti određenu pažnju i voditi ga u servis, ali to nije ni skupo ni zahtevno kao kod automobila. Ukoliko bicikl koristite u gradskim uslovima, dovoljno je uraditi servis jednom godišnje.

Kao i trotineti, i bicikli mogu biti električni. Prilikom vožnje električnog bicikla potrebno je okretati pedale kao i kod običnog bicikla, ali se željena brzina postiže uz mnogo manji napor.

Električni bicikli u svom sklopu imaju električni motor koji možete ali i ne morate koristiti, što znači da ga možete voziti i kao običan, u zavisnosti od vaših potreba u određenom trenutku. Bicikl se puni na struju, a stepen asistencije motora se može prilagoditi.

Pešačenje – najbolji vid transporta za vaše zdravlje

Osim što vam za njega nije potrebno nikakvo prevozno sredstvo niti gorivo, pešačenje predstavlja odličnu fiziku aktivnost. Naravno, ne možemo uvek biti u mogućnosti da peške odemo negde. Ukoliko je relacija predugačka ili nemamo dovoljno vremena, najbolje bi bi bilo pribeći korišćenju bicikla ili trotineta.

Međutim, kada imate vremena a ne idete nikud daleko, toplo vam preporučujemo da se odlučite na pešačku turu. Nemojte paliti automobil kako biste otišli po hleb i mleko u obližnju prodavnicu. Umesto toga, pođite peške i protegnite noge.

Deljenje prevoza – sačuvajte novac i planetu bez potrebe da se odreknete automobila

U slučajevima kada prosto ne možete izbeći korišćenje vozila, na primer jer vam je posao na drugom kraju grada, deljenje prevoza sa drugim ljudima može biti odlično rešenje.

trotinet-bicikl-zid
Izvor / https://unsplash.com/photos/ZDD9vLxqGqY

Naime, u dogovoru sa kolegama koji žive u vašoj blizini ili komšijama čije radno mesto je blizu vašeg, možete se zajedno voziti do odredišta koristeći jedno vozilo. Ovo je odlična praksa ka smanjenju gužvi na putevima, smanjenju aerozagađenja, ali i štednji budžeta.

U određenim državama ovo je toliko ustaljeno da čak ima i svoj naziv! Na engelskom jeziku to se zove carpooling ili car-sharing, a lokalne vlasti apeluju na upražnjavanje ove prakse u periodima velikog aerozagađenja i visokih cena goriva.

Dakle, ukoliko je upotreba automobila nužna, razmislite da se organizujete sa kolegama, prijateljima ili komšijama koji u isto vreme putuju istom relacijom. Ukoliko uspete da ustalite ovu praksu, možete se smenjivati tako što svakog dana putujete automobilom jednog od vas.

Ako uspete potpuno da napunite vozilo putnicima, to znači da ćete vi trošiti amortizaciju, novac na gorivo, i svoje živce u saobraćaju samo jednom nedeljno!

Za koju god od ovih alternativa da se odlučite, vodite računa o svojoj bezbednosti i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju. Ne zaboravite da su i bicikl i eletkrični trotinet jedna vrsta vozila, te da imate obavezu da pazite na peške, pogotovo ukoliko vozite po trotoaru.

 

Srbijanka Stanković

Glavna i odgovorna urednica

Magazin Topličanka

 

Kreativni stvaralac

Blacksheep.rs

Lolamagazin.com

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *