Press "Enter" to skip to content

Men sana in corpore sano

Na Gradskom trgu danas obeležen je 10. maj – Međunarodni dan fizičke aktivnosti. Pod sloganom „Kretanjem do zdravlja“ manifestaciju su zajednički organizovali Patronaža Doma zdravlja, Zavod za javno zdravlje, Crveni krst, Medicinska škola i Sportski savez Valjeva. Zdravstvene ustanove su postavile izložbu posvećenu zdravim stilovima života i pravilnoj ishrani, dok su mlađe kategorije KK Student, ženskog i muškog RK Metalac i Karate kluba 014, kao i III-4 odeljenje celodnevne nastave Prve osnovne škole demonstrirali nekoliko sportova. Osim toga, u OŠ „Andra Savčić“ održana je tribina „Značaj fizičke aktivnosti“ za učenike od petog do osmog razreda na kojoj je, uz predstavnike već spomenutih ustanova i službi, govorila dr Valentina Marković, načelnica Pedijatrije Doma zdravlja Valjevo.

dan-fiz.akt-8

Međunarodni dan fizičke aktivnosti prilika je da se podsetimo da redovna umerena fizička aktivnost pomaže u kontroli telesne mase, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i doprinosi dobrom mentalnom stanju. Izuzetno je značajna za decu i mlade jer pomaže njihov rast i razvoj. O tome Vesna Pavlović, glavna sestra Službe polivalentne patronaže kaže:

„Fizička aktivnost je samo jedan od stilova života koji je preduslov dobrog zdravlja. Da li ćemo je sprovoditi zavisi od naše volje, motivacije i samodiscipline. Svetska zdravstvena organizacija je iznela podatke da se od 30 pa do čak 70 odsto naše nacije nedovoljno bavi fizičkim aktivnostima. Povezana je sa pravilnom ishranom pa SZO navodi da su svaki peti dečak i svaka deseta devojčica nedovoljno fizički aktivni i gojazni. Naše poruke su usmerene na značaj sprovođenja fizičke aktivnosti i njene dobrobiti za zdravlje i raspoloženje ljudi. Takođe, ako se ne bavite rekreacijom ili sportom možete šetati, umesto lifta koristiti stepenice itd. Period pandemije nas je ograničavao u svemu tome, ali stručnjaci su zaključili da su lakšu kliničku sliku imali KOVID pacijenti koji su pre toga bili fizički aktivni i pravilno se hranili. Zato je fizička aktivnost ulaganje u budućnost, u neke nove izazove.“

dan-fiz.akt-1 dan-fiz.akt-2 dan-fiz.akt-3

Snežana Marinković iz Sektora za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Valjevo kaže da su podelili materijale koji promovišu zdrave stilove života:

„Prema podacima Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije iz 2019. godine, koje su sproveli Institut za javno zdravlje Srbije i Republički zavod za statistiku, stanovnici Srbije sede u proseku 4,7 sati tokom tipičnog dana. To je preduslov za gojaznost, kardiovaskularna oboljenja, dijabetes i drugo. Zbog toga zahvaljujem svim učesnicima današnjeg programa, pre svega deci, a zatim učiteljima, nastavnicima i trenerima koji su došli da nam ukažu koliko je bitna fizička aktivnost za unapređenje zdravlja“.

dan-fiz.akt-6

Predrag Branković, predsednik Sportskog saveza Valjeva i profesor fizičkog vaspitanja, ističe da zemlje EU i sveta već decenijama ulažu veliki novac da identifikuju zašto se ljudi manje bave fizičkom aktivnošću nego što je potrebno.

dan-fiz.akt-4 dan-fiz.akt-7

„Veoma je značajno da se naša zemlja i naš grad uključe u prepoznavanje te problematike, da više puta godišnje organizujemo ovakve dane, da deca od malena shvate značaj bavljenja sportom i fizičkom aktivnošću i da promocija fizičke aktivnosti postane opšta društvena briga. Želeo bih da mlađe generacije steknu trajne životne navike da se bave sportom i prenose to na svoju decu, tako ćemo postati zdrava i bolja nacija. Zbog pravilnog razvoja potrebno je da se deca bave sportom, ali na pravi način, a naravno da i našim starijim sugrađanima treba kretanje: šetnja u parkovima na čistijem vazduhu je dovoljna. Ljudski organizam je stvoren za kretanje i treba mu pružiti šansu da bude aktivan.“

dan-fiz.akt-5

Aleksandar Tomić iz Crvenog krsta Valjevo je svojom izjavom asocirao na Konstraktinu pesmu s kojom za dva dana učestvuje na Pesmi Evrovizije: „Digitalne komunikacije su nas vezale za ekrane i stolice i to je višestruko loše. Nismo bazično protiv toga, ali želimo da ukažemo na značaj fizičke aktivnosti, koju svako može da upodobi svom zdravlju, tako da bi poruka bila: men sana in corpore sano!“

Učenici Medicinske škole dali su doprinos manifestaciji izradom zdravstveno-vaspitnih plakata, merenjem krvnog pritiska, podelom voća i vode učesnicima, zajedno sa volonterima Crvenog krsta Valjevo.

Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije odrasli bi trebalo da upražnjavaju najmanje 150 minuta umerene ili najmanje 75 minuta intenzivne fizičke aktivnosti nedeljno. Deci je potrebno najmanje 60 minuta umerene do intenzivne fizičke aktivnosti dnevno.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *