Press "Enter" to skip to content

Valjevski filmski susreti i dodela nagrada

Deveto izdanje Valjevskih filmskih susreta pod sloganom Sada je pravo vreme završeno je u nedelju 18.12. 2022. godine ceremonijom dodele nagrada, posle koje je prikazan film Posle zime reditelja Ivana Bakrača.

VFS1

Ove godine se za dve nagrade takmičilo 14 ostvarenja iz Srbije i regiona. Nagradu Mladi autor koje se ove godine dodelila najboljem reditelju dobio je reditelj filma Krotki, Jovan Dimoski. I ove godine se žiri sastojao od umetnika iz Valjeva koji žive i rade u inostranstvu: reditelja Zoran Đorđević i fotografa i snimatelja Dušan Đorđić i Nenad Stevanović. Oni su dodelili novčanu nagradu reditelju, a sliku Miodraga Pešića Peše su odčučili da dodele glumici Aniti Ognjanović. Specijalno priznanje žirija dobila je i glumica Iva Milanović za film Animus Milice Spasojević.

VFS2

Deo iz saopštenja: Bilo je izuzetno teško izabrati ovogodišnjeg pobednika. Ali, bilo je zadovoljstvo pogledati i shvatiti da pored toga što naš Valjevski festival uporno raste i pretvara se u odraslo biće, svake godine imamo sve bolje filmove. Ne samo tehnički, do savršenstva napravljene, već i priče koje su pre svega znakovi upozorenja na sadašnjost koja nas vodi u krajnje neizvesnu budućnost. Naši mladi filmski autori postaju sve više budni i primećuju stvarnost, pa te priče i emocije sjajno prenose na bioskopsko platno. Kad kažem “naši” neizostavno mislim i na drage kolege iz današnnjih država koje su nekada bile “Od Vardara, pa do Triglava.” Nije skromno reći da su ove godine svi autori pobednici. Pravila nalazu da ipak odredimo jedan film, a to je “Krotki” Jovana Dimoskog. To je upravo taj filmski isprican znak koji nas upozorava na sadasnjost koja nas vodi u losu buducnost. Znak koji bi mogao da bude i demantovan ako bi vecina od nas promenila pre svega sebe. Film koji obavezno treba svako od nas da pogleda i razmisli.

VFS3

O dobitniku nagrade Slobodan Golubović Leman za najbolji film odlučivao je žiri u sastavu producentkinje iz Hrvatske Sabine Krešić, glumice Maje Šuša i dramaturga Dragana Nikolića.

VFS4

Predstavnica žirija Maja Šuša je u ime žirija na ceremoniji uručila nagradu reditelju Jovanu Dimoskom za film Krotki.

VFS5

Deo iz saopštenja žirija: Film koji je ostavio najjači utisak na žiri uspeo da uradi ono što ne uspevaju i neki dugometražni filmovi. Dramaturgija je jasna i precizna, likovi su razvijeni, upečatljivi, od najamnje sporedne role do glavnjaka. Fotografija, bilo da je dnevna, mada je u većini filma to noćna fotografija, bilo da je u eksterijeru ili enterijeru vrloje puna i nabijena. U montažnom postupku svaki rez je na mestu i bez greške, sve u svemu utisak koji je ovaj film ostavio na žiri je takav da deluje kao da se ne radi o studentskom filmu već o ekipi koja iza sebe ima mnogo više iskustva i znanja. Sve ovo bilo bi od manjeg značaja da film KROTKI nema mnogo više na značenjskom nivou jer govori nam o novim izgubljenim mladim generacijama. O predgrađu koje je naša realnost, naša suština i naša sudbina.

Na festivalu su u revijalnom programu prikazani filmovi Heroji radničke klase Miloša Pušića Heroji Gorana Nikolića, Usekovanje Siniše Cvetića, Punim plućima Radislava Jovanova Gonza, Rampart Marka Grbe Singha, Kristina Nikole Spasića i Posle zime Ivana Bakrača.

Osim ovih, na festivalu je prikazan izbor krathih eksperimentalnih filmova mladih autora.

I ove godine, festival je propraćen muzičkim programom: u subotu su u MMF Avanturi nastupali bendovi Keni nije mrtav i Proto tip, a za zatvaranje festivala DJ UV.

Festival organizuje udruženje VAKUM uz podršku Ministarstva kulture i Grada Valjeva, a u saradnji sa Centrom za kulturu Valjevo, Modernom galerijom i MMF Avanturom.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *