Press "Enter" to skip to content

Valjevka Bojana Lalović Milanović najbolji školski bibliotekar u Srbiji

“Prošlo je vreme kada su bibliotekari samo izdavali knjige, naša uloga je promenjena vremenom. U školama su bibliotekari zapravo stručni saradnici, a to zahteva određenu širinu u interesovanjima. Mene zanimaju informacione tehnologije, pa sam našla način kako da ih primenim u svom poslu. Jako je važno biti i povezan za kolegama u zemlji, ali i širom sveta, makar je danas to relativno jednostavno”, kaže za Valjevska posla naša sugrađanka Bojana Lalović Milanović, dobitnica Nagrade “Mina Karadžić” za najboljeg školskog bibliotekara u Srbiji za 2021. godinu. Ona smatra da je njen drugačiji pristup radu upravo nešto što je izdvaja od ostalih kolega školskih bibliotekara, kao i da je možda to bilo presudno za dobijanje ove laskave nagrade koju dodeljuje Društvo školskih bibliotekara Srbije.

Bojana-Lalovic-6
Bojana Lalović Milanović, dobitnica Nagrade “Mina Karadžić” za najboljeg školskog bibliotekara Srbije za 2021. / Foto: Privatna arhiva

“Smatram da je priznanje koje dođe od branše najznačajnije, pa sam tako izuzetno ponosna što sam dobila ovu značajnu Nagradu”, ističe Bojana Lalović Milanović.

Po struci je diplomirani bibliotekar-informatičar. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beograd, na smeru Bibliotekarstvo i informatika, 2008. godine. U prosveti radi 11 godina. Iako je rad započela kao bibliotekar, paralelno je godinu dana radila i kao nastavnik Građanskog vaspitanja. Zaposlena je “za stalno” tek od prethodne školske godine. Radi u OŠ “Prota Mateja Nenadović” u Brankovini i valjevskoj OŠ “Nada Purić”, sa po 50% radnog vremena.

“Imam ukupno oko 700 đaka i oni nepogrešivo znaju ko sam. Vole da dođu kod mene u biblioteku, a još više kad ja dođem kod njih na čas, jer znaju da sledi nešto neuobičajeno. To osećanje je samo po sebi nagrada”, kaže naša sugrađanka, dobitnica Nagrade “Mina Karadžić”.

Bojana-Lalovic-Milanovic-5
Bojana Lalović Milanović, u radu sa učenicima Osnovne škole u Brankovini / Foto: Privatna arhiva

Bojana Lalović Milanović nam objašanjava da je zbog samog značaja Nagrade “Mina Karadić” imala izvesnu zadršku i premišljanja vezano za prijavljivanje na konkurs. Napominje da je najteže kad vas, uslovno rečeno, kolege “ocenjuju”.

“Kada god konkurišete, uvek postoji izvesna bojazan. Dugo sam razmišljala da li da se prijavim, ali tek kada mi je moja koleginica i prijateljica Biljana Vukašinović predložila da stavim na papir sve svoje aktivnosti, shvatila sam koliko zapravo raznovrsnih ideja i planova realizovala. Tada sam se odvažila i poslala prijavu”.

Bojana-Lalovic-Milanovic-6
Bojana Lalović Milanović sa učenicima u biblioteci OŠ “Prota Mateja Nenadović” u Brankovini / Foto: Privatna arhiva

Naglašava da je od kolega iz obe škole uvek imala podršku, koja ni ooga puta nije izostala. Prve čestitke na dobijanju Nagrade stigle su od Ane Savković, direktorke Četvrte osnovne škole, i Mirjane Đurđević, direktorke škole u Brankovni, gde je Bojana i zaposlena. Potom su usledile čestitke od valjevske podružnice Društva školskih bibliotekara, iz Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović”, kao i brojnih kolega bibliotekara širom Srbije.

“Mi se esnafski podržavamo, delimo iste radosti i probleme. Čestitali su mi direktori i kolege iz škola u kojima sam nekada radila, što znači da sam i tamo ostavila makar mali trag. Izuzetno su mi važne čestitke profesorki sa moje katedre, Aleksandri Vraneš, koja mi je bila šef katedre, a kasnije i dekan Fakulteta, i profesorke Gordane Stokić. One su mi još u toku studija prenele tu ljubav prema našem pozivu i entuzijazam. Vest o Nagradi objavljena je baš na Dan škole u Brankovini, tako da ima tu lepe simbolike. Mislim da je Milica Ostojić, koja je bila direktor kada sam počela da radim u Brankovini, prva prepoznala i podržala moje napore, na čemu ću joj uvek biti zahvalna”.

Bojana-Lalovic-10
Bojana Lalović Milanović sa učenicima OŠ “Nada Purić” u Valjevu / Foto: Privatna arhiva

Na naše pitanje koliko voli svoj posao, Bojana Lalović Milanović odgovor započinje šaljivo.

“Pa, zar se ne vidi (smeh)? Šalu na stranu, bilo je teških i izazovnih momenata, kada je bibliotekarima u malim školama, posebno u seoskim, preko noći prepolovljeno radno angažovanje. To je mene zadesilo u Brankovini, ali nisam odustala. Zbog toga se trudim i da ukazujem na nepravedan položaj školskih bibliotekara u sistemu. Ovo je zahtevan, svestran, ali i izvanredan posao i ličnim primerom se trudim da pokažem to”. 

Bojana-Lalovic-Milanovic-1
Druženje sa bibliotekarom / Foto: Privatna arhiva

Sama činjenica da škola po zakonu mora da ima biblioteku pri osnivanju, govori o njenom značaju. Prema Bojaninim rečima, biblioteka je srce škole – centar kulturnih aktivnosti, obrazovanja i vaspitanja.

“Cilj je da pomažemo i unapređujemo sve procese rada sa decom u školi. Stvaranje čitalačkih navika je osnovni cilj, ali kroz rad sa decom smo u prilici da utičemo na razvoj svih međupredmetnih kompetencija – za učenje, komunikaciju, odgovorno učešće u demokratskom društvu, estetička kompetencija, odgovoran odnos prema okolini, prema zdravlju, rešavanje problema, preduzimljivost, rad sa podacima i informacijama i digitalna pismenost. Zato se i trudim da iznađem nove načine kako da približim knjigu deci, jer učenici svojim druženjem sa bibliotekom mogu biti samo na dobitku”, zaključuje naša sugrađanka Bojana Lalović.

Bojana-Lalovic-2
Bojana Lalović Milanović, dobitnica Nagrade “Mina Karadžić” za najboljeg školskog bibliotekara Srbije za 2021. / Foto: Privatna arhiva

Imajući u vidu bogat materijal koji je poslala na konkurs, Komisija Društva školskih bibliotekara Srbije jednoglasno je odlučila da se Nagrada “Mina Karadžić” za najboljeg školskog bibliotekara za 2021. godinu dodeli Bojani Lalović Milanović. Komisija koja je razmatrala prijavu bila je u sledećem sastavu: Maja Kuridža, bibliotekar u OŠ “Gavrilo Princip” u Zemunu, Mirjana Kunovčić, bibliotekar u Medicinskoj školi u Zaječaru i Nataša Marković Atar, bibliotekar u Devetoj gimnaziji “Mihailo Petrović Alas” u Beogradu.

“Koleginica Bojana Lalović Milanović organizator je uglednih tematskih časova, aktivnosti, radionica i nacionalnih i međunarodnih projekata u oblasti bibliotekarstva, kao i koautor seminara trenutno prijavljenog na akreditaciju. Ovo je samo deo aktivnosti koje je koleginica Bojana navela u konkursnom materijalu. Radeći u osnovnim školama kao prvi stručan školski bibliotekar, koleginica Bojana bila je pokretač ambijentalne nastave, što je za učenike predstavljalo novi vid vaspitne prakse. Dobrom saradnjom sa Centrom za kulturu Valjevo, lokalnim pozorištem i Matičnom bibliotekom “Ljubomir Nenadović”, njeni učenici su bili posetioci i učesnici brojnih događaja ovih ustanova. Njen doprinos afirmaciji naše profesije može se videti u brojnim prilozima. Kao član Društva školskih bibliotekara Srbije, koleginica Bojana na svaki način može biti uzor kolegama”, navedi se, između ostalog, u obrazloženju odluke Komisije da se našoj Valjevki Bojani Lalović Milanović dodelila Nagrada  “Mina Karadžić” za najboljeg školskog bibliotekara u Srbiji za 2021.

Bojana-Lalovic-9
Foto: Privatna arhiva

Osim u nacionalnim projektima, projektima Društva školskih bibliotekera, Bojana Lalović Milanović kao školski bibliotekar učestvuje i u projektima Međunarodnog društva školskih bibliotekara, Američkog udruženja bibliotekara. Upravo joj je odobren i jedan eTwinning projekat. Pobornik je celoživotnog učenja i nada se da će uspešno biti završena i prijava za akreditaciju seminara stručnog usavršavanja Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja. Učestvovala je 2018. godine na konkursu “Saznali na seminaru, primenili u praksi”, u organizaciji Zavoda za obrazovanje i vaspitanje. Njen rad na elektronskom izdanju školskog lista “Brankovačko pero” ušao je u bazu radova konkursa.

Izvor: Valjevskaposla.info

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *