Press "Enter" to skip to content

Uručena nagrada “Ljubomir P. Nenadović” dr Sanji Domazet

U porti Crkve Svetih Arhangela u Brankovini kod Valjeva, danas je uručena nagrada “Ljubomir P. Nenadović” za najbolji putopis na srpskom jeziku u sezoni 2021/2022.godine Sanji Domazet za knjigu “Na kafi kod Šekspira”, objavljenoj u izdanju JP “Službeni glasnik” Beograd. Nagradu je uručila Violeta Milošević, direktorka matične biblioteke “ Ljubomir P. Nenadović” Valjevo u okviru manifestacije “Ljubini dani”.

IMG-51b4e6aec0c892f45a01119213bcf6e2-V

U obrazloženju žirija u čijem sastavu su prof. dr Radivoje Mikić, predsednik, i članovi prof. dr Mihajlo Pantić i bibliotekar savetnik Vladimir Šekularac, stoji, izmedju ostalog, da Sanja Domazet piše osobenu vrstu putopisa.

“ Krećući se kroz knjigu “ Na kafi kod Šekspira” , a sam naslov, u to nema sumnje, ukazuje na neku vrstu ukrštanja različitih vremena i onoga što je u tim vremenima bilo moguće i onoga što nikada nikako nije moguće, čitalac zapaža i dubinu kretanja kroz vreme , od Tutankamona do naših dana, i prostorno pomeranje koje zahvata nekoliko kontinenata ( Afrika, Evropa, Amerika) i različite tipove sudbina ( medju junacima u knizi Sonje Domazet dominiraju umetnici, pisci, slikari, kompozitori, ali tu su i naučnici i ona vrsta stradalnika koji mogu da simbolizuju čitavu jednu epohu, a takav simbol je naša Ana Frank, o čijoj sudbini se govori u prvom poglavlju nagradjene knjige”, stoji, izmedju ostalog, u obrazloženju žirija za nagradu.

Zahvaljujući se na nagradi sanja Domazet je rekla da joj je ova nagrada izuzetno važna i da je veoma srećna što sam lauretkinja I da su joj veoma bliski, i Brankovina, i Valjevo i Ljuba Nenadović.

“Osećam veliku sreću i ispunjenost iz prostog razloga što putovati i pisati za mene je, bez malo, isto i drago mi je što ova nagrada postoji i potstiče na putovanja, putopise i pisanja jer je to možda jedan od najlepših delova čovekove egzistencije i čovekovog života. Mislim da je putovanje u tesnoj vezi sa umetnošću, sa radošću življenja, sa nekom našom intimnom sferom upoznavanja sa sobom i sa drugima”, rekla je Sanja Domazet nakon svečanog prijema nagrade u Brankovini.

Biografija laureata

Prof. dr Sanja Domazet, spisateljica, novinarka i univerzitetski profesor, piše prozu, poeziju i eseje. Objavila je više romana (Ko plače, Čitati more, Azil, kao knjige eseja…), knjiga eseja (Anatomija zanosa, Božanstveni bezbožnici, Senke…), knjigu drama i priča Moć maske: priče i drame, a piše i eseje za dnevne listove i časopise. Premijerno je izvedeno više njenih komada (Punjene tikvice, Krila od olova, Frida, Disharmonija, Koko, Pupoljci i Mesec u plamenu). Njeni romani i drame su prevođeni na francuski, bugarski, rumunski, poljski i mađarski jezik. Dobitnica je brojnih priznanja od kojih ističemo nagrade Disovo proleće, Žensko pero, Meša Selimović, Najbolje novinarsko pero, a za knjigu Gradovi, osvojila je nagradu Moma Dimić za prozo delo koje na umetnički relevantan način ostvaruje veze sa drugim kulturama 2016. godine. Sanja Domazet je doktorirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, gde trenutno radi kao vanredni profesor novinarskih predmeta.

 

Foto galerija:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *