Press "Enter" to skip to content

Uručene Nagrade grada Valjeva

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković uručio je danas Nagrade grada Valjeva za 2019. godinu,  koje je trebalo da se dodele na Svečanoj sednici za Dan grada Valjava 20. marta, ali je prigodna svečanost dodele nagrada izostala zbog izbijanja pandemije korona virusa i proglašenja vanrednog stanja. Na koncu 2020. godine, u Velikoj sali Skupštine grada, uz poštovanje svih mera zaštite, nagrade su uručene pojedincima i kolektivima za postignuća u 14 oblasti, a dodeljene su i 2 specijalne nagrade. Kao i prethodnih godina, nagrađenima su uručene prigodne diploma i novčani iznos od po 50.000 dinara za dobitnike po kategorijama i po 100.000 dinara za specijalne nagrade.

Dobitnici Nagrade grada Valjeva za 2019. godinu sa gradonačelnikom Lazarom Gojkovićem / Foto: Grad Valjevo

“Nagradu grada Valjeva dodeljujemo našim sugrađanima u jednom zaista teškom i totalno drugačijem trenutku. Žao mi je što nismo bili u prilici da dobitnicima ukažemo i čast i priznanje na način kako to i dolikuje, na Svečanoj sednici Skupštine grada Valjeva, koja je trebalo da se održi 20. marta, ali znate i sami, zbog problema sa pandemijom korona virisa smo morali to da odložimo. To svakako ne umanjuje značaj njihovih dela i profesionalnih dostignuća za šta su nagradu i dobili. Čestitao bih svim dobitnicima i poručio da je Valjevo ponosno na ono što su uradili i čime su nas zadužili”, istakao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković prilikom skromne svečanosti dodele Nagrada grada Valjeva za postignuća u prošloj godini.

Nagrada grada Valjeva za 2019. godinu za OBRAZOVANJE I VASPITANJE  uručena je dr Veri Vaš, za STVARALAŠTVO I POSTIGNUĆE UČENIKA I STUDENATA dr Milanu Markoviću, u kategoriji ARHITEKTURA Rista Anđelopolić. U oblasti NAUKA I PRONALAZAŠTVO nagrađena je dr Marija Mirković, a za MEDICINU I BRIGU O ZDRAVLJU dr Nada Popović.

“Izuzetno sa srećna zbog dobijanja ove nagrade, jeste da nije iz oblasti Kardiologije, ali je iz oblasti Nauke. Naime, prošle godine sam i doktorirala iz Kardiologije, ali sam dobila i doktorsku diplomu u novembru mesecu. U vreme pandemije to su potpuno drugi ambijenti, nisu ni svečani, ali eto, zadovoljna sam i srećna, to je i kruna moje kardiološke karijere”, istakla je dr Marija Mirković.

“Drago mi je što je grad od samog starta prepoznao moje uspehe i nadam se da ću kroz dalji rad u mojoj karijeri ispuniti očekivanja i dostignuti ono što bi trebalo da bih bio najbolji u svojoj profesiji”, rekao je dr Milan Marković i istakao da planira da nastavi da se bavi istraživačkim radom u sportu i da mu je želja da se ostvari kao trener.

“Drago mi je zbog nagrade iz razloga što sam mnogim ženama pomogla u njihovo najlepšem trenutku u životu, kad su rađale svoju decu. Grad Valjevo je bar mojom zaslugom dobio veći broj stanovnika i nadam se da me se sve te žene, kojima sam ulepšala život bar malo, sećaju i danas kada sam u penziji”, kazala je dr Nada Popović.

Dr Nada Popović u obraćanju medijima / Foto: Valjevska posla

Organizacija “Caritas” nagrađena je za ZAŠTITU I HUMANITARNI RAD, za HUMANOST laureati su pokretači humanitarne akcije “Vozi bicikl-produži život” Nikola Tomić, Ivan Mišković i Aleksandar Simić, a u oblasti ČUVANJE I NEGOVANJE TRADICIJE VALJEVSKOG KRAJA nagrađen je Dom kulture “Izvor”.

“U godini kada “Caritas” Valjevo obeležava zvaničnih 20 godina rada, priznanje od Grada Valjeva predstavlja svojevrsnu nagradu  za postignute rezultate, ali i obavezu i odgovornost da se i u godinama koje su pred nama nastave i unaprede aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje kvaliteta života socijalno ugroženih grupa. Kroz skoro tri decenije postojanja, rad “Caritasa” se menjao iz volonterskog pristupa u pružanju pomoći ljudima u potrebi i distribuciju materijalne pomoći do profesionalne organizacije sa visokim standardima pružanja usluga socijalne zaštite i pomoći ljudima u teškim životnim okolnostima. “Caritas” Valjevo na mesečnom nivou pruža 10.000 usluga u okviru pomoći u kući za 116 korisnika, dve tone veša se operu za lica koja žive na ivici margine i pruži se pomoć za preko 50 domaćinstava”, istakao je Radoslav Ljubičić direktor organizacije “Caritas”.

Radoslav Ljubičić, direktor “Caritas” Valjevo / Foto: Valjevska posla

“Prelaženje velikog broja kilometara na biciklama pomažemo deci kojoj je potrebna pomoć. Hteo bih još jednom da se zahvalim svima koji su izglasali da mi dobijemo nagradu iz oblasti Humanosti za pomoć oboleloj deci. Na neki način predstvaljamo grad Valjevo u nekom lepom svetlu, da iz ovog grada potiču dobri i humani momci koji prelaze hiljade i hiljade kolometara da bi pomogli nekome. Čast mi je što sam ovde sa ovim divnim ljudima. Malo smo duže čekali na ovaj momenat zbog pandemije, ali isplatilo se”, rekao je Nikola Tamić i najavio osnivanje Udruženja “Vozi bicikl-produži život” i istoimene Fondacije, kako bi moglo više ljudi da se uključi u ovakvu humanitarnu aktivnost.

Humnaitarni momci Nikola Tomić, Ivan Mišković i Aleksandar Simić iz “Vozi bicikl-produži život” / Foto: Valjevska posla

“Za 2 meseca Dom kulture “Izvor” slavi punih 18 godina postojanja vrlo uspešnog rada i ova nagrada je kruna dosadašnjeg rada. Pre 3 nedelje smo imali nagradu i to baš iz Londona vezano za poslovanje i uspešan rad, ali da budem iskren, ipak nam je drža ova naša, valjevska nagrada. Očuvanje treadicije je nešto čime se bavimo već 18 godina i sa uspehom to radimo, nadam se da će tako biti i ubuduće”, naglasio je Vladimir Bobanović iz Doma kulture “Izvor”.

Ljubiša Milutinović, Studio M / Foto: Valjevska posla

Dobitnik nagrade u kategoriji PRIVREDA je Građevinsko preduzeće “Kompresor ing”, u oblasti POLJOPRIVREDA Dragan Tomić, za ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE Ekološko društvo “Gradac”, za KULTURU I UMETNOST Ljubiša Milutinović, vlasnik Studija M, a u kategoriji SPORT nagrađen je Bokserski klub Metalac.

“S obzirom na to da je dobitnik nagrade za oblast Kulture preduzetnik, posebno mi je drago jer nekako se podrazumeva za kulturu da uglavnom nagrade dobiju oni koji rade u državnim institucijama. Znači,  zadovoljstvo mi je više, s obzirom na to da sam dugo vremena želeo da sa Studijom M realizujem mjuzikl “Imaju me”. Taj mjuzikl uradili smo 4. maja, posvečen je pilotu Milenku Pavloviću i reakcije su bile izuzetne. Drago mi je zbog 22 godine rada u ovom gradu da je ipak neko primetio i prepoznao svu tu energiju i rad, ne samo sa decom i odraslima, u koje ulaže Studio M svakog dana”, naglasio je Ljubiša Milutinović, vlasnik Studija M.

Novinarka Marija Petrović-Marković i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković / Foto: Valjevska posla

Novinarka portala Valjevska posla, naša Marija Petrović – Marković, dobitnica je Nagrade grada Valjeva za 2019. godinu za oblast INFORMISANJE I DRUŠTVENO ANGAŽOVANJE. Ona se zahvalila Udruženju “Rodi se na lepom mestu”, koje je prepoznalo njeno novinarsko angažovanje i posvećenost u borbi da dišemo čistiji vazduh. Marija Petrović – Marković je podsetila da su njeni medijski projekti unazad 4 godine uveli temu aerozagađenja u javni diskurs i pokrenuli građanski aktivizam. Naglasila je da neće odustati od bitke za više kiseonika i da je “loptica več duže vreme u dvorištu Gradske uprave”. Naglasila je da lokalna vlast mora što pre da reaguje, jer ako kao grad sada počnemo ozbiljno da se bavimo rešavanjem problema aerozagađenja, rezultati, kako to predviđaju stručnjaci, mogu biti vidljivi tek za 6 godina. Novinarka Valjevska posla i idejni tvorac medijskog projekta “Da Valjevo prodiše”  Marija Petrović-Marković kazala je da će novac dobijen od nagrade iskoristiti kao subvenciju za kupovinu kotla na pelet, jer Grad Valjevo nažalost, uprkos pokrenutoj inicijativi, još uvek nema program subvencionisanja građana za prelazak na zdravije energente, koji su od ključne važnosti u rešavanju problema aerozagađenja u našem gradu.

Ivana Ratković i Luka Milutinović, potomci dr Voje Milutinovića, kome je posthumno dodeljena specijalna Nagrada grada Valjeva za životno delo / Foto: Valjevska posla

Specijalne nagrade uručene su Fudbalskom klubu “Budućnost” za AFIRMACIJU GRADA i posthumno dr Voji Milutinoviću za ŽIVOTNO DELO.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *