Press "Enter" to skip to content

Svetski jazz na valjevski način

Prvo veče 37. Jazz Fest u Valjevu bilo je posvećeno valjevskim jazz bendovima koji godinama stvaraju i ispisuju posebne stranice domaće jazz muzičke scene. Prethodno je u toku dana održana konferencija za novinare, na kojoj su Festival najavili izvršni direktor Jazz Festa Veseljko Belušević, predsednik Saveta Festivala Lazar Avramović, član Saveta Mikica Đurić i umetnički direktor Milan Đurđević. Zajednički su pozvali sve Valjevce, naročito srednjoškolce, da prisustvuju ovom muzičkom događaju i pre svega se prepuste dobroj muzici i uživaju. LA Band, Blue Train, Mehanički balet, Pilot Blues Band i Musical Doctors uspeli su da prenesu publici tu posebnu emociju koju ovenačava ljubav prema muzici i ljubav prema rodnom gradu.

37.-Jazz-fest-Valjevo-Centar-za-kulturu-8

LA band, bend Lazara Avramovića, otvorili su veče kompozicijom koju je Riči Barjah svojevremeno odsvirao na klaviru,  koja je izuzetno retka, ali izuzetno kvalitetna.

“Osećaj je neopisiv, još sam pod utiskom ove kompozicije. Publika nije očekivala ovu pesmu, ali ja volim da izaberem pesme koje se retko sviraju, ne samo u Srbiji, nego u celom svetu. Zoran Siriški mi je servirao ovu kompozciju pre 25-30 godina, i uvek sam je imao u podsvesti. Posebna pesma za posebnu priliku, u pravo vreme”, kazao je Avramović.

37.-Jazz-fest-Valjevo-Centar-za-kulturu-4

Scenu je potom preuzeo sastav Blue Train. Izveli su specifičnu kompoziciju Boba Džensa, koja je u zadnje vreme “isplivala na površinu”. Damnjan Andrić, jedan od prvih basista u Valjevu i čln benda, istakao je da je najvažnije da se festival podrži i nastavi.

“Pred valjevskom publikom je uvek lepo svirati, publika nas zna, jer nije malo 37 godina Jazz Festa. Svih 37 godina nisam izostao ni jedne sekunde sa Festivala. Ove godine problem nam je bio manjak vremena. Bubnjar Mikica Filipović, došao je u poslednjem trenutku da zameni Makija Sekulića, koji se nije osećao dobro, i svirao je nakon decenijske pauze. Njegov talenat i tehnika došla su do izražaja i odsvirao je kao da nikad nije prekidao”, rekao je Andrić.

37.-Jazz-fest-Valjevo-Centar-za-kulturu-9

Da nas Jazz Festival povezuje svedoči Mikica Đurić, član benda Mehanički balet, koji je predstavio svoj poslednji album u izdanju PGP RTS.

“Ushićen sam uvek kad je Jazz Festival. To je sastavni deo mog žvota, ljubav prema Valjevu, prema festivalu i prema umenosti uopšte! Uživam kada Valjevci počnu i otvore Jazz Festival. Poslednjih nekoliko godina su drugačije prihvaćeni i veća im je pažnja ukazana. Večeras sam bio oduševljen Lazarom Avramovićem i Zoranom Siriškim. Njihovo večerašnje izvođenje je bilo na svetkom nivou. Ponosan sam i srećan! Moram da pomenem i moje prijatelje Baku, Čana, Mikicu Filipovića… To je stara garda koja je na sopstven način, sladak i prefinjen, odsvirala standarde džeza”, istakao je Đurić.

37.-Jazz-fest-Valjevo-Centar-za-kulturu-10

Predrag Milošević, AKA Peđa Pilot, nije krio sreću što su se njegov bend i valjevski džezeri, posle velike pauze našli pred valjevskom publikom. Pilot Blues Band uvek za festivale uključi više ljudi, zbog boljeg zvuka i vizuelnog efekta. To ni sada nije bio izuzetak.

“Stvarno smo uživali! Mislim da je bilo dobro. Videli ste po reakciji publike, a i muzičari su takođe jedva čekali”, naglasio je Milošević.

37.-Jazz-fest-Valjevo-Centar-za-kulturu-13

Veče su zatvorili “Muzički doktori” / Musical Doctors /, čija je ideja oko repertoara za ovu posebnu priliku zaokružena emocijom koju je i na pubiku, ali i na ostale izvođače, prenela vokalna solistkinja Jelena Kovačević.

“Drago mi je da je ovaj Jazz Festival, pod palicom Milana Đurđevića, podignut na jedan viši nivo, koji sadrži i druge žanrove, one koji su možda bliže publici i nama kao izvođačima. Nismo bili striktno bazirani na jazz, već smo uneli i elemente soul-a i elemente blues-a”, kazala je Jelena Kovačević.

Druge večeri 37. Jazz Festa Valjevo pred valjevskom publikom nastupaju kvartet Vlade Maričića, pevačica i kompozitor Lena Kovačević i niški bend EYOT.

 

Nađa Milisavljević

 

Izvor Valjevskaposla

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *