Press "Enter" to skip to content

Sto trideset godina od rođenja Agate Kristi

Engleska književnica Agata Kristi (1890-1976), jedan od najpoznatijih pisaca detektivskih romana svih vremena, rođena je na današnji dan 1890. godine u kući Ashfield u Torquayu, u engleskoj pokrajini Devon.

Živela je u uglednoj patrijarhalnoj porodici sa ocem Frederikom Alvahom Millerom, majkom Clarisse Boehmer Miller, sestrom Madgom i bratom Montyom. Nisu bili imućni kao što su to ljudi smatrali, ali su živeli lagodno.

Zanimale su je razne umetnosti, gluma, muzika, a najviše pisanje. Bila je jako stidljiva i povučena, ali joj jedino pevanje nije predstavljalo problem, već je, naprotiv, uživala. Sa 12 godina se okreće književnosti i počinje da piše kratke priče i pesme, u čemu je imala potpunu podršku majke. Ona je stalno nagovarala da piše i šalje svoja dela raznim časopisima.

Za vreme Prvog svetskog rata je radila u Bolnici Crvenog krsta kao medicinska sestra. Tada je naučila mnogo o otrovima, što je kasnije iskoristila u svojim knjigama opisujući zločine.

Nakon nekoliko odbijanja od strane izdavača, svoju prvu knjigu je objavila 1920. godine pod nazivom “Misterija u Stajlsu”. Nakon još nekoliko izdatih romana, uvodi novog lika u svoja dela, a to je Hercule Poirota.

Njeni načitaniji romani su: “Ubistvo Rodžera Ajkrofta”, “Leš u sarkofagu”, “Ubistvo u `Orijent ekspresu`”, “Deset malih crnaca”, “Vašar zločina”, “Karipska zagonetka”, “Nikotin”, “Tajna zamka Čimniz”, “Tajna sedam brojčanika”, “Otvorenih karata”, “Ubistvo u Mesopotamiji” i “Mišolovka”.

Od 1948. do 1965. je pisala svoju “Autobiografiju” koja je objavljena godinu dana nakon njene smrti.

Pred kraj svog života dobila je titulu Dame of the British Empire, kao najveće nacionalno priznanje.

Umrla je 12. januara  1976. godine u svojoj kući u Wallingfordu od posledica prehlade.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *