Press "Enter" to skip to content

Šta se dešava sa ljudskim telom nakon smrti?

Naše telo se sastoji od preko dvesta kostiju, nekoliko bilionaa mikroba i preko 37 biliona stanica, a nakon smrti, nekim je organima potrebno i nekoliko godina da se potpuno raspadnu, dok jedan deo tela nikad ne nestaje – naši zubi.

Nekoliko minuta nakon smrti

Prvo što se nakon smrti počne razgrađivati je naš mozak, piše Business Insider. Kad nam srce prestane kucati, prestaje protok krvi koji transportuje kiseonik u naše organe i tkiva. Bez krvi, organi kojima je potrebno najviše kiseonika počinju propadati.

Nakon nekoliko sati

Procesi se menjaju i u probavnom sistemu. Mikrobi koji se nalaze u njemu, a služe nam kao pomoć pri varenje hrane, nemaju se više čime hraniti, pa počinju bežati. Iz creva putem tkiva i krvnih žila putuju do jetre i žučne kese, za šta im treba samo nekoliko sati. Kad pojedu te organe, iz žučne kese se razliva žuč, koja nam je za života pomagala u varenju masnoća, pa telo dobija žuto-zelenu boju.

Nakon nekoliko dana

Dva do četiri dana nakon smrti mikrobi su svuda po telu. Oni počinju proizvoditi toksične gasove poput amonijaka i sumporvodonika, koji uzrokuju da se telo naduva i počne smrdeti.

Nakon nekoliko meseci

Nakon tri ili četiri meseca telo menja boju u smeđe crnu jer propadaju krvne žile, a gvožđe koje je u njima počinje oksidirati. Otprilike u isto vreme molekularna struktura koja je ćelije držala na okupu raspada se, a tkivo se pretvara u vodenastu kašu.

Nakon godinu dana

Nešto više od godinu dana nakon smrti pamučna odeća na telu se raspada pod uticajem kiselina i toksina iz tela. Nakon toga, duže vreme se ne događaju nikakve velike promene.

Nakon deset godina

Desetak godina nakon smrti, s dovoljno vlage i niskim udelom kiseonika, pokreće se hemijska reakcija koja masne naslage na bedrima i stražnjici pretvara u masu sličnu sapunu koja se naziva mrtvački vosak. U uslovima u kojima nema dovoljno vlage dolazi do prirodne mumifikacije.

Nakon pedeset godina

Nakon 50 godina tkivo nestaje, a ostaje mumificirana koža i tetive. S vremenom će se i one razgraditi, pa će 80 godina nakon smrti preostati samo kosti u kojima će polako nestajati kolagen, nakon čega će ostati samo krhka mineralna struktura.

Nakon sto godina

Stotinu godina nakon smrti kosti se raspadaju u prah. Ipak, postoji jedna stvar u telu koja je trajna i neće nestati i do nekoliko hiljada godina, a to su naši zubi.

Forenzički arheologi sa instituta u Sidneju, Estelle Lazer, objašnjava da je uzrok tome činjenica da bakterije koje uzrokuju kvarenje zubiju ne mogu preživeti nakon smrti domaćina.

“Zubi se tokom života lako kvare, ali nakon smrti to prestaje. Zubi obično traju prilično dugo, neki i po nekoliko desetaka hiljada godina”, ispričala je ona za ABC Science.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *