Press "Enter" to skip to content

Srpski jazz protkan balkanskom ornamentikom i lirikom

Drugo veče Jazz Festa Valjevo bilo je protkano emocijama, kako publike, tako i izvođača koji se, kako to ističu na svakom valjevskom Jazz festivalu, uvek rado vraćaju u naš grad. Pozitivne reakcije ljubitelja džeza, uživanje u svakoj numeri, tonu i noti na samoj sceni i u sali Centra za kulturu, najbolji su pokazatelji koliko je nedostajao taj kontakt publike i izvođača i koliko su se obostrano uželeli. Izvođači Vlada Marićić, Lena Kovačevič i članovi sastava EYOT, nedvosmisleno su istakli epitete koji govore o toj “već poznatoj specifičnosti” valjevske publike, ali i važnosti ovakvog jednog Jazz festivala.

Jazz-fest-Valjevo-Centar-za-kulturu-9

Vlada Maričić, koji je nastupao sa svojim kvartetom, istakao je koliko je važno da gradovi u Srbiji imaju Jazz festivale i da je Jazz Fest Valjevo ekstremno značajan, isto koliko i svi drugi festivali, kojih u Srbiji ima 15. Najavio je da će se sledeće godine otvoriti i Jazz festival u Užicu.

“Mnogo mi je nedostajalo Valjevo, moram da priznam. Ja sam bio na prvom fetivalu, tada sam bio mlad muzičar, tek smo se pripremili da krenemo sa javnim svirkama i dobro se sećam kako je to izgedalo. Bio je veliki entuzijazam, bilo je veliko uzbuđenje, ali je to bila neka druga planeta, neki drugi svet u kojem smo živeli i koji se mnogo razlikovao. Muzika je tada bila velika reč”, kazao je Maričić.

Vlada Maričić se na većini svojih CD-ova bavio kombinacijom balkanske ornamentike, balkanske lirike i,
sa druge strane, jazz formom i jazz rečnikom, kao i samom improvizacijom. Njegov 11. CD po redu “Ibar”
je vrlo komplikovan kreativni poduhvat na koji je publika jako pozitivno reagovala. Na ovom autorskom albumu nalaze se jazz redefinicije popularnih melodija, koje je nazvao slično, ali ne i isto kao originale (“Stani, stani Ibar vodo”, “Bembasha”, “Morava” i druge). Istakao je da je svaki grad specifičan, ali da valjevska publika, zahvaljujući prvom jugoslovenskom jazz festivalu, ima neki drugi senzibilitet, najviše zahvaljujući Jovi Maljokoviću, jednom od glavnih osnivača ovog festivala.

“Jova je sa svojom muzikom, svojim saksofonom, svojim bendom i svim svojim kolegama, koji su kroz godine nastupali na ovom festivalu, stvorili su jedan malo drugačiji senzibilitet samog festivala u kom smo dobili ono što smo želeli. Valjevski Jazz festival i treba da ima senzibilitet Valjeva, onako kako je Valjevo imao jazz pre Drugog svetskog rata. Mi treba da se hvalimo time što smo sa jazz muzikom počeli samo 15 godina posle Amerike, gde je jazz i nastao. Ne smemo da se stidimo toga i da mislimo da je to neka američka uvezena tradicija. Ne! To je naša tradicija. Jazz u Srbiji su napravili srpski jazz muzičari. Mi, srpski muzičari, smo napravili srpski jazz”, naglasio je Marićić.

Jazz-fest-Valjevo-Centar-za-kulturu-10

Pred publiku je nakon kvarteta Vlade Maričića izašla Lena Kovačevic, kompozitor i pevačica. Ona je u svoj nastup uključila i publiku, koja je sa mnogo emocije pevala i uživala u njenim izvedbama. Lena već treći put nastupa na valjevskom Jazz festivalu, u Valjevu ima mnogo prijatelja i za naš grad je vezuje puno lepih uspomena, tako da ne čudi što je publika tako lepo reagovala na njen nastup, s obzirom da i sama  ističe da se u Valjevu oseća kao kod kuće.

“Valjevska publika je uvek topla, živa, i ja sam volela da ih začikavam, da ih pozivam da pevaju,. I onda se javila nekolicina ozbiljnih pevača, tako da smo stvarno uživali i zabavljali se. S obzirom na to da je festival protkan jazz-om, gledala sam da imamo i poneki jazz standard i tradicional u jazz maniru, zatim uglavnom moje originalne pesme. Imam utisak da kada ih sviramo i u ovoj postavi, one rade”, rekla je Lena Kovačević.

Niški bend EYOT, koji je zatvorio veče, nam je pripremio presek njihove diskografije, na neki način “Best Of”. Pošto su sa novim albumom ušli u pandemiju i u sve što nas okružuje, sinoćnji nastup su iskoristili i
za promociju novog materijala. Iako imaju nove ideje, realizaciji će se posvetiti tek sledeće godine. Prvi
put su nastupali 2019. godine, Dejan Ilijić nam je otkrio da su ovaj put došli spremniji.

Jazz-fest-Valjevo-Centar-za-kulturu-2

“Po drugi put smo u Valjevu i nadamo se uspešnom nastupu. Ovo je specifično vreme i nismo puno nastupali tako da je uzbuđenje veliko i verujem da je i publika željna muzike i ovakvih dešavanja. Očekujemo dobru energiju! Nadamo se dobrom prijemu od valjevske publike. Za razliku od prošlog puta mi smo iskusniji i stariji, tako da očekujem još bolji nastup”, rekao je pred nastup Dejan Ilijić iz EYOT-a.

Nakon dva fantastična dana, završne, treće večeri, valjevske ljubitelje jazz-a očekuju fenomenalni koncerti svetskih zvezda. Kaliopi i Edin Karamazov će se predstaviti koncertnim programom “Oblivion”, a posle toga će na scenu izaći benda Vasila Hadžimanova.

Nađa Milisavlljević

Izvor: Valjevskaposla

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *