Press "Enter" to skip to content

Roman Biljane Marković Jevtić iz Lajkovca najbolji na Čitalačkom maratonu

Biljana Marković Jevtić, afirmisani dečji pisac poreklom iz Lajkovca, pobednik je petog Čitalačkog maratona u organizaciji Izdavačke kuće „Klet“. Njen roman „Četiri karte za Havanu“ izabran je kao najbolji na konkursu za neobjavljeni roman za mlade uzrasta od 11 do 14 godina.

Biljana-Markovic-sa-poveljom

O tome su odlučili stručni žiri, koji je napravio uži izbor od osam rukopisa, i 100 nastavnika srpskog jezika i književnosti, rangirajući pet najboljih romana koji će biti objavljeni u ediciji Čitalački klub.

“Nadam se da će mladi čitaoci pročitati ovu knjigu i iz nje uspeti da izvuku nešto što će im kasnije u životu biti korisno. Ideja je bila da se prikaže čvrsta emotivna veza između deke i njegovih unuka. On je od dece koja se igraju telefonima i borave na društvenim mrežama napravio decu koja su aktivna, koja se bave sportom. Ovim je deka motivisao unuke, a deci je i potrebna motivacija da bi se aktivirala”, izjavila je Biljana Marković Jevtić.

Lajkovčanka, koja živi i radi u Beogradu, poslednjih godina je dobitnik značajnih nagrada u oblasti stvaralaštva za decu. Njena knjiga „Navijam za šaptača“ dobila je nagradu „Dositejevo pero“ kao najbolji roman za decu u 2020. godini. Iste godine na Zmajevim dečjim igrama Biljanina monodrama „Sa Acom na letovanju“, u izvođenju glumice Bojane Stojković, proglašena je za najbolju na festivalu, a 2019. to priznanje ponelo je delo „Lol iz stripa“, kao i nagradu „Rade Obrenović“.

Biljana Marković Jevtić je rođena 1971. Detinjstvo i ranu mladost provela je u Lajkovcu, zatim studirala pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Radila je kao scenarista i novinar urednik u Redakciji za decu i mlade RTS-a. Piše poeziju, prozu, radio drame, pozorišne komade, putopise. Objavile je zbirke pesama „Priča iz detinjstva“ (2012) i „Učenje života“ (2015). Prošle godine objavila je roman za decu „Avantura na vidiku“ u izdanju „Pčelice“. Sa radio-dramom „Eh, da sam neko drugi“ 2016. predstavljala je Radio-televiziju Vojvodine na Međunarodnom festivalu „“Prix Ex Aequo“ u Bratislavi.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *