Press "Enter" to skip to content

PSD Magleš: Planinarsko-pešačka akcija na Gvozdačkim stenama

Planinari PSD „Magleš“-a u nedelju 24.10. po lepom, sunčanom, jesenjem danu organizovali su planinarsko-pešačku akciju na Gvozdačkim stenama. Na akciji je učestvovalo 30ak planinara, uz poštovanje svih epidemioloških mera, različitih starosnih kategorije, od 78 (Mihailo) pa do predstavnika novih generacija od 11 godina (Lana Ranković i Jakov Obućina). Pre početka akcije grupa je posetila vidikovac „Kapija podrinja“ na regionalnom putu Valjevo – B.Bašta kod Gmila Priseke i Zarožju, odakle se priža pogled na vijugavu Drinu i kompletan greben Gvozdačkih stena.

PSD-Magles-Gvozdackim-stenama-4

Gvozdačke stene je kraška planina, deo povlensko-manjenskog masiva iznad sela Gvozdac. Nalazi se 18 km severno do Bajine Bašte. Obiluje pitomim i čarobnim predelima sa brojnim livadama, pašnjacima, zimzelenim i listopadnim šumarcima, kao i velikim brojem vidikovaca na vrhovima i između njih sa prekrasnim pogledima iznad strmih stenovitih litica, na Drinu, planine istočne Bosne, Taru, a po vedrom vremenu pogled doseže čak i do veličanstvenog Durmitora.

PSD-Magles-Gvozdackim-stenama-1Na kružnoj turi od Vinčinih voda u dužini od 16 kilometara, uz male oscilacije u visinskoj razlici, obiđeni su vrhovi Crvena stena, Kurtinjača, Pogled, Rid, Velika stena, Sokolina, Svilena stena (najviši vrh planine od 1231 mnv) i Crvena stena na kraju niza. Veoma je zanimljivo da na planini postoje dva vrha sa istim nazivon Crvena stena, jedan se nalazi na početku, a drugi na kraju grebena. Po sunčanom danu planinari su uživali u relaksirajućoj šetnji slikajući prirodu obojenu čarobnim kombinacaijama jesenjih boja. Na Svilenoj steni snimljen je 27-mi filmić po redu za učešće Društva u nagradnoj akciji Planinarskog saveza Srbije „ 120 vrhova za 120 godina planinarstva u Srbiji“.

PSD-Magles-Gvozdackim-stenama-2

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *