Press "Enter" to skip to content

Predstavljanje knjige o Svetom Nikolaju dovelo brojne Valjevce u Pokrovsku crkvu

Radio „Istočnik“ Eparhije valjevske otpočeo je proslavljanje slave u navečerje praznika Živonosni Istočnik, u četvrtak 28. aprila, predstavljanjem knjige „O Vladici Nikolaju. Izabrani tekstovi istaknutih poštovalaca o Svetom Vladici i njegovom delu“, koje je priredio počivši arhimandrit Jovan Radosavljević. Hram Pokrova Presvete Bogorodice bio je mali da primi sve one koji su želeli da čuju kazivanja protosinđela Germana, igumana manastira Rača i protoprezvitera Vladana Simića, sekretara Eparhije bačke, koji su sa puno ljubavi i poštovanja govorili o radu arhimandrita Jovana, neretko nazvanog i živom enciklopedijom ili hroničarem svoga vremena. Njegovo Preosveštenstvo Episkop valjevski G. Isihije je otvarajući svečanost istakao da je arhimandrit Jovan nesumnjivo jedan od najpozvanijih da svedoči o liku i delu Svetog Nikolaja. Putem video-bima jedan od najpoznatijih dramskih umetnika današnjice – Nenad Jezdić, čitao je životopis arhimandrita Jovana, kao i odlomke iz njegove knjige, dok su u muzičkom delu programa nastupili Dečji crkveni hor „Emanuil“ pod upravom Vanje Urošević i frulaš Marko Džambasović, s obzirom da se Sveti Vladika Nikolaj nije odvajao od dvojnice i frule. Prisutnima se obratio i protonamesnik Slobodan Aleksić, glavni i odgovorni urednik radija „Istočnik“, dok je program vodio Marko Todorović.

promocija-knjige-crkva-valjevo-1

„Ovo je nastavak sabranja iz 2014. godine kada je na ovom mestu arhimandrit Jovan predstavljao kompakt disk „Molitve na jezeru“ Svetog Vladike Nikolaja“, rekao je na početku predstavljanja knjige „O Vladici Nikolaju“, urednik radija „Istočnik“ protonamesnik Slobodan Aleksić, dodajući da je pred publikom kapitalno delo. Arhimandrit Jovan je bio ispovednik, stradalnik i bogoslov izvanrednog znanja, savremenik mnogih znamenitih ličnosti, ali i nadahnuće i putokaz na njihovim bogotražiteljskim putevima, na šta je podsetio u svom govoru Episkop Isihije. „Kraj njega su stasavali vrsni teolozi i učitelji Crkve“, dodao je valjevski arhijerej, posebno pominjući Episkopa novosadskog i bačkog Irineja, kome je arhimandrit Jovan više od pola veka bio duhovni otac.

promocija-knjige-crkva-valjevo-2 promocija-knjige-crkva-valjevo-3 promocija-knjige-crkva-valjevo-4

Protosinđel German, iguman manastira Rača, poznavao je arhimandrita Jovana dvadeset godina i sa njim je radio da mnogim knjigama. Svedoči da su paralelno prikupljali građu za sedam-osam knjiga, te da tek u budućnosti treba da se vide veličina, značaj i korist oca Jovana za Srpsku crkvu. Nosio je duh Svetog Nikolaja i nasledio u svojoj ličnosti najlepše ljudske osobine i zato je šteta što nije mogao da progovori o svom delu jer je on do skoro bio poslednji živi savremenik Svetog Nikolaja. „Arhimandrit Jovan je svet čovek jer nije osuđivao“, zaključio je otac German.

Da je otac Jovan imao stalno potrebu da govori o Svetom Nikolaju, svedok je protoprezviter Vladan Simić, sekretar Eparhije bačke, koji smatra da je knjiga nastala kako bi se sprečila pogrešna tumačenja i nakaradne interpretacije koje bi bacile ljagu na lik Svetog Nikolaja. Zato misli da delo arhimandrita Jovana treba da stoji uz Sabrana dela lelićkog zlatousta u svakoj kućnoj biblioteci. Eparhija bačka će mu se odužiti legatom u okviru svoje biblioteke koja će pobrojati svih 46 knjiga koliko je napisao arhimandrit Jovan, kao i njegove lične stvari. Otac Jovan je bio dugogogodišnji ispovednik sveštenoslužiteljima Eparhije bačke, ali je posebno važan za Episkopa Irineja, jer je on „monah koje je Vladiku (Irineja) naučio da se moli Bogu i koji ga je priveo Prepodobnom Justinu“.

promocija-knjige-crkva-valjevo

Eparhija valjevska će nizom aktivnosti ove godine obeležiti tri jubileja vezana za Svetog Nikolaja: 140 godina od rođenja, 65 godina od upokojenja i 30 godina od prenosa njegovih moštiju iz Libertivila u Lelić. Predstavljanje knjige arhimandrita Jovana o Svetom Vladici Nikolaju je početak jubilarnih aktivnosti kojima se dodaje i obeležavanje 400 godina od freskopisa manastira Pustinja. Stoga je Episkop Isihije darovao ikonama Svetog Jovana Krstitelja igumana Germana i sveštenika Vladana. Nakon predstavljanja knjige u Parohijskom domu Hrama Pokrova Presvete Bogorodice priređena je trpeza ljubavi, a Sveta Arhijerejska Liturgija će se povodom slave radija „Istočnik“ služiti u petak 29. aprila od 8 časova u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *