Press "Enter" to skip to content

Počinje “BOOKa u Dvorištu”

Letnji program “BOOKa u Dvorištu” valjevske Biblioteke počinje u utorak, 29. juna, u 20 časova, programom “Male boginje i vile”. Nakon programa otvaranja slede još četiri večeri druženja, koja će se realizovati u dvorištu ovdašnje Matične biblioteke od 5. do 8. jula. Kako je rečeno na konferenciji za medije, “BOOKa u Dvorištu”, ove godine ima drugačiji koncept. “Smatramo da je taj koncept dobar da privuče publiku, da će kulturni sadržaji koje želimo da promovišemo biti dovoljno interesantni, da privole, da ubede, da stimulišu publiku da dođe”, kazala je direktorka valjevske Biblioteke Violeta Milošević. Ta posebnost se već uočava i samom najavom programa otvaranja u kojem će gosti učesnici biti Sanja Domazet – književnica i autorka knjige “Male boginje”, Gordana Milosavljević – urednica u Službenom glasniku i Slavko Krunić – akademski slikar. Ono što ovaj program čini dodatno posebnim u tom konceptu je i to što će za otvaranje nove sezone “BOOKe u Dvorištu” publika imati priliku da na drugačiji način i u drugačijem ambijentu doživi i uživa u ulju na platnu velikog formata iz vredne zbirke Moderne galerije, čiji je autor upravo slikar Slavko Krunić koji je gost najavljene promocije prve večeri. Program otvaranja realizovan je u saradnji sa Poliklinikom Jokić, čiji su vlasnici povodom jubileja 30 godina postojanja Poliklinike želeli gradu da poklone nesvakidašnji kulturni događaj upravo u saradnji sa Matičnom bibliotekom “Ljubomir Nenadović”.

Sa konferencije za medije u Muzeju zavičajnih pisaca / Foto: Valjevska posla

U osvrtu na sam program otvaranja nove sezone “BOOKe u Dvorištu”, direktorka Biblioteke Violeta Milošević naglasila je da program “Male boginje i vile” jeste rezervisan za promociju knjige i autora, ali da je tu reč i o promociji zajedništva, partnerstva i svega što treba da postoji u valjevskoj kulturi i što treba da boji kulturni milje.

“Taj program otvaranja smo napravili da skrenemo pažnju na ono što nam je nedostajalo u prethodnom vremenu, a što nam je važno u budućem vremenu, a to je zajedništvo, ljubav, poverenje i neka sigurnost koju treba da ponudimo svima onima koji očekuju nešto od ustanova kulture. Taj program nastao je pod pokroviteljstvom Poliklinike Jokić i njenih vlasnika, koji su želeli da povodom jubileja svoje Poliklinike gradu poklone jadan nesvakidašnji kulturni događaj, a u saradnji sa Bibliotekom. Poznato je da valjevska Biblioteka neguje partnerstva i odnose sa saradnicima, pa smo smatrali da je sasvim prirodno, imajući u vidu podršku koju smo dobijali od tih partnera, da učestvujemo zajedno u realizaciji ovog programa. Zato je priča vezana za žene, za vile koje su opisane u knjizi “Male boginje” Sanje Domazet. To je priča o ženama, o snazi žene i podršci koje žene daju ovom društvu”, istakla je Violeta Milošević.

Violeta Milošević, direktorka valjevske Biblioteke / Foto: Valjevska posla

“Svi smo proveli godinu i po dana u nekakvom mraku. Mislim da su mladi i ambicija mladih da dobijemo ono što godinama sanjamo, izlazak iz tog mraka, koji nismo mi izabrali. Dvorište godinama prkosi, unosi novu svetlost, nove ideje, nove programe, uz podršku onih koji uvek podržavaju kulturu. Taj program je nešto što ovom gradu treba. Još je lepše kad čujete da jedna ordinacija sa toliko tradicije i kulture, iako je zdravstvena institucija, želi da podrži program u kulturi, i to joj nije prvi put. To mi daje tu svetlost, da ćemo iz tog mraka kovida izaći i sa novom Bibliotekom i novim programima i sa svim onim što će Valjevo da vrati na mapu kulture. Hvala Biblioteci što se uvek seti Moderne galerije, hvala Biblioteci što pruža Valjevcima priliku za nova saznanja, vidike i  nove poglede”, kazao je Vojislav Jovanović, direktor Moderne galerije, iz čijeg fundusa će biti ustupljena slika “Magna mater”, akademskog slikara Slavka Krunića koji je gost i učesnik programa otvaranja nove sezone “BOOKa u Dvorištu”.

Vojislav Jovanović, direktor Moderne galerije / Foto: Valjevska posla

“Biblioteka je fundment kulture. Prvi koraci kad smo bili mali su nam uvek bili u Biblioteci. Roditelji su nas dovodili po slikovnice i brojanice. Prvi susret svakog od nas, i uvek će tako biti i u budućnosti, bez obzira na elektorniku, biće sa Bibliotekom. Mislim da Biblioteci treba dati svaki vid podrške. Mislim da je vreme da Valjevo zagrize i reši taj problem da Biblioteka dobije adekvatan i pravi, a što se mene tiče i svemirski prostor za ovu kulturnu ustanovu”, dodao je u svom obraćanju na konferenciji za medije Vojislav Jovanović.

Program manifestacije “BOOKa u Dvorištu”

Ostala četiri programa, koji će se u okviru “BOOKe u Dvorištu” dešavati u periodu od 5. do 8. jula, direktorka Biblioteke Violeta Milošević opisala je ukratko da je prvi “izuzetan”, drugi “poseban”, treći “neponovljiv”, a četvrti “inovativan i nesvakidašnji”.

“Upravo tako, za svakoga ponešto. Ta različitost u programima koje smo pripremili treba da pozove različitu publiku. Ta posebnost kada je reč o temama i gostima ukazuje na atraktivnost i aktuelnost, zato što imamo u gostima ljude koji govore i daju odgovor na posebne teme, kao što su putovanja koja su nam nedostajala, daje nam informaciju kako je to naš Valjevac Zlatko Paković režirao predstavu koja je dobila nagradu na 66. Sterijinom pozorju, a ta predstava je nastala na osnovu romana koju je napisao Enes Halilović, koji ekskluzivno dolazi iz Novog Pazara u Valjevo”, kazala  je Violeta Milošević.

Direktori valjevske Biblioteke i Moderne galerije Violeta Milošević i Vojislav Jovanović na konferenciji za medije u Muzeju zavičajnih pisaca / Foto: Valjevska posla

Ona je naglasila da će valjevska Biblioteka koristiti “stereotip” kada je u pitanju kvalitet programa i neodustajanje od najboljeg što se u srpskoj kulturi može ponuditi.

“Kroz Biblioteku prolaze ljudi koji pišu istoriju srpske kulture. Pozivam Valjevce da pokažu da su ponosni na ono što u gradu Valjevu postoji, a to je valjevska kultura, kultura zavičajnih autora, ali i valjevski duh koji podržava kulturu koja nastaje i van Valjeva, u Beogradu, Novom Pazaru, Novom Sadu, Kikindi, Litvaniji, i to je ono od čega valjevska Biblioteka neće odustati. Taj “stereotip” negovaćemo i dalje”, poručila je Violeta Milošević, direktorka Matične bibliotke “Ljubomir Nenadović”.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *