Press "Enter" to skip to content

Otvorena izložba “Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941 – 1945”

Povodom našeg najvećeg državnog praznika Sretenja – Dana državnosti, u Galeriji Narodnog muzeja u Valjevu otvorena izložba “Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941 – 1945”, rad grupe autora iz Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja, a pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije i Grada Valjeva. Na izložbi je prezentovano 160 arhivskih fotografija, 80 dokumenata iz 30 fondova i zbirki, koje se čuvaju u 13 kulturnih institucija iz sedam srpskih gradova. Ova izložba upotpunjena je predmetima iz fundusa Vojnog muzeja u Beogradu: odlikovanjima, ratnim zastavama jedinica NOV Jugoslavije, vojnim naoružanjem i opremom, delovima ratnih uniformi i odeće.

-изложба-у-Народном-музеју-2

Izložba “Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941 – 1945” oslikava okupaciju zemlje, uspostvaljanje odnosa između jugoslovenske vojske i Crvene armije, ali i njihovu zajedničku ulogu u pobedi nad fašizmom i oslobođenju, dok sa druge strane prikazuje i okupiranu zemlju, logore, izbeglice, ratne zarobljenike i stradanje stanovništva.

“Nakon 75 godina pobede nad fašizmom, mnogo toga je zaboravljeno i započeti su negativni procesi izmene kulture sećanja i pamćenja. Čovečanstvo se seća samo onoga što kroz komunikaciju može da smesti u okvir kolektivnog pamćenja. Ova izložba, kao svojevrsni oblik komunikacije, ima takav koncept – istorijskim dokumentima i fotografijama doprinosi kulturi sećanja i pamćenja”, rekla je jedna od autora izložbe dr Jasmina Nikolić.

“Prošle godine na današnji dan smo otvorili salu Drugog svetskog rata i danas, 77 godina od Drugog svetskog rata, ovo je tema na osnovu koje procenjujemo čak i trenutak u kom se nalazimo. Brojne žrtve nas podsećaju na vreme koje ne smemo zaboraviti i opominje nas na očuvanje svesti o stradanju koje se više nikada ne sme ponoviti”, naglasila je Jelena Nikolić Lekić, direktorka Narodnog muzeja Valjevo

-изложба-у-Народном-музеју-1

“Srbija je prolazila kroz različite periode, menjala se i jačala. Srbija u svojoj istoriji pamti brojne oslobodilačke ratove, a jedan od onih koji je zabeležen kao jedan od najbolnijih za srpski narod je Drugi svetski rat. Ne možemo a da se ne podsetimo svih stradalih boraca i rodoljuba u periodu od 1941. do 1945. godine, ne samo na našim prostorima, već i šire u čitavom slobodarskom svetu. Zato se s pijetetom sećamo svih onih koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma. Oživljavanje tog doba nije ni malo lako, jer odjeci ratnih stradanja još uvek bole. Izložba daje odgovor na pitanje: Kakva je to ratna slika jedne zemlje, naše zemlje? Naša je zemlja iz ratova uvek izlazila kao pobednik i to je slika Srbije, pobedničke Srbije”, rekao je general-potpukovnik dr Goran Radovanović, rektor Univerziteta odbrane.

-изложба-у-Народном-музеју-5

Izložba “Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941 – 1945” biže otvorena u Galeriji valjevskog Narodnog muzeja do 5. marta ove odine.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *