Press "Enter" to skip to content

Moderna galerija: ART FEST-Festival filmova o umetnosti i umetnicima

Udruženje građana CETAR ZA GERILSKI FILM iz Beograda, posle nekoliko uspešnih filmskih projekata, pokreće nov filmski festival. ART FEST biće posvećen isključivo filmovima o umetnosti i umetnicima i ove godine će biti održan u šest gradova, od 2. do 5. septembra.

Moderna-galerija-Valjevo

Filmski festival tematski orijentisan ka umetnosti i umetnicima, do sada nije postojao u Srbiji, ni u kakvoj formi, obimu, pa ni u ideji;

Sada je pokrenuta ovakva manifestacija, kao nova i originalna, koja će imati više kurioziteta po kojima će se razlikovati, ne samo po tematici, od svih do sada poznatih u našoj zemlji:

– Biće simultano održavan u više gradova Srbije;

– Broj gradova koji bi učestvovali u jednom ovakvom festivalskom lancu (u budućnosti) nije ograničen, ali je važno da ima bar jednu veliku umetničku ličnost ili neko umetničko događanje po kome, ili po čemu, ga šira javnost prepoznaje;

– Svaki grad (ili selo)-učesnik ima svoj nezavisni žiri i dodeljuje svoja priznanja.

U konkurenciji mogu da budu sve vrste umetnosti ili umetnika o kojima je snimljen film: slikarstvo, skulptura, grafika, keramika, primenjena umetnost, umetnička muzika, pozorište, balet, opera, književnost (poezija i proza), film, fotografija, video-art, naiva (u svim oblastima), umetnički ples, arhitektura…    Osnovne vrednosti za kojima će se tragati su: originalnost, univerzalnost, unikatnost, humanost i istorijska vrednost.

Ove godine (2021),  organizovan je tzv. „Nulti festival“, što znači da je inicijtor – Centar za gerilski film – odabrao filmove iz postojećeg arsenala poslednjigh 10 godina i s tim programom napravio, u četiri dana, simulaciju (generalnu probu) budućeg festivala. Tek posle, s proverenim iskustvom, raspisivaće se  konkursni poziv za iduću (2022) godinu, i to regionalnog karaktera.

Ovogodišnja manifestacija održava se u Beogradu, Valjevu, Požarevcu, Sremskim Karlovcima, Šidu i Sjenici. Dmaćini su:

Kolarčev narodni univerzitet, u Beogradu,

Moderna galerija,  u Valjevu,

Kreativni filmski centar i Centar za kulturu, u Požarevcu,

Kulturno-obrazovni centar, u Šidu,

Karlovačka crtačka škola, u Sremskim Karlovcima i

Ustanova za kulturu, u Sjenici

Sufinansijer manifestcije je Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije, a značajnu pomoć dao je i „Prijatelj festivala“, Izdavačka kuća 4S iz Beograda.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *