Press "Enter" to skip to content

Mionica dobija Centar za mlade

Mionica će dobiti savremeni Centar za mlade, prvi ovakvog tipa u ovom delu Srbije, dogovoreno je na radnom sastanku sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić u Omladinskom centru OPENS u Novom Sadu. Pored predsednika opštine Mionica Bobana Jankovića, sastanku su prisustvovali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predstavnici gradova Subotice, Sombora i Niša u kojim će se takođe otvoriti omladinski centri. Jezički i informatički kursevi, obuke za razvoj i kompetenciju, sportske aktivnosti, škola glume, javnog nastupa, mladih preduzetnika, letnja pozornica, književne večeri i još mnogo toga biće dostupno mladima u Mionici.

mionica-sastanak

Brnabić je naglasila da su omladinski centri od velike važnosti jer u njima mladi mogu da se okupljaju, da rade i stvaraju, kao i da uspostave sistemsku komunikaciju sa predstavnicima lokalne samouprave.

mionica1

– Želim da se zahvalim gradonačelnicima Niša, Mionice, Sombora i Subotice jer su prihvatili ovu ideju, dali sopstvenu inicijativu, pokazali želju da oni budu među prvima. Neki od problema sa kojima se mladi suočavaju su posao i problem prve plate, odnosno prvog radnog mesta, jer svi poslodavci traže prethodno radno iskustvo. Onda smo probali da promenimo neke stvari i pokrenuli program „Moja prva plata“, u koji smo uložili dve milijarde dinara – rekla je Brnabić.

Predsednik opštine Mionica Boban Janković zahvalio se Vladi Republike Srbije koja konstantno ulaže u razvoj Mionice.

– Centar za mlade je još jedna potvrda da Vlada brine o građanima Mionice. Mladi u Mionici će konačno dobiti svoj prostor gde će biti povezane mnoge aktivnosti i sadržaji, putovanja, kreativne radionice i još mnogo toga. Cilj nam je da mladi ostanu u svojoj zajednici i da imaju sve potrebne uslove. Sve što radimo, svaki porejkat koji realizujemo je upravo zbog mladih, jer želimo najbolje uslove za odrastanje i formiranje porodica – dodao je Janković.

-Na radnom sastanku sa kolegama iz Niša, Mionice, Subotice i Sombora rado smo podelili iskustva iz dosadašnje prakse na polju prilagođavanja određenih gradskih celina u prostore za omladinu. Nadam se da će biti uspešni u osmišljenim projektima, da će im naša znanja i iskustva pomoći, kao da će dobiti adekvatnu podršku i od najviših državnih instanici – rekao je Vučević.

Na održanom sastanku predstavljeni su projekti za renoviranje objekata i dalji koraci u formiranju omladinskih centara. U Mionici već osam godina postoji Centar za razvoj i obrazovanje, a formiranjem Centra za mlade, sve aktivnosti biće povezane i dostupne deci i mladima na teritoriji čitave opštine.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *