Press "Enter" to skip to content

ZLATNE NITI IVANJDANSKIH VENČIĆA

U čitaonici naučnog odeljenja Narodne biblioteke Osečina, u petak, 05.07.2024. godine, održana je radionicakoja je okupila decu iz vrtića sa vaspitačicama Zoricom Pavlović i Mirom Nikolić.Radionica je imala za cilj da promoviše i očuva tradiciju pletenja ivanjdanskih venčića, kao i da podstakne međugeneracijsku interakciju i razmenu znanja.

IMG_20240705_104409

Kroz radionicu stručno nas je vodila etnolog Gordana Pajić, koja je svojim znanjem i iskustvom doprinela bogastvu i autentičnosti događaja. Pružila je uvid učesnicima u bogatu istoriju i običaje pletenja Ivanjdanskih venčića, objašnjavajući njihovo poreklo i značaj . Deca su sa velikom pažnjom slušali priče i pokazali interesovanje za tradicuju svog kraja. Jedan od najlepših trenutaka radionice kad su deca iz vrtića imala priliku da se upuste u izradu tradicionalnih venčića, uz pomoć dama iz Udruženja „U susret potrebama starih“ . Uz osmeh pitanja i vešte prstiće, generacije su se družile i zajedno stvarale prelepe venčiće od Ivanjdanske trave, cveća, belog luka.. Starije dame su sa ponosom prenosile veštinu i znanje na malađe, pokazujući im korake u izradi venčića i pričajući im priče o značaju običaja. Deca su sa oduševljenjem prihvatila njihove savete i učila od njih, gradeći most između prošlosti i bzudućnosti, pokazujući da tradicija i zajedništvo zauzimaju značajno mesto u njihovim srcima.

Koreografijom uz običajnu pesmu „Ja posejah lan“ deca su simbolično predstavila praznik i verovanje da tog dana Sunce tri puta staje i da voda dobija posebne moći.

Na kraju radionice deca su sa bakama ponosno pokazala svoje venčiće koji će krasiti njihove domove i čuvati od svakog zla.

Radionicu smo završili uz poruku da se nadamo da će Ivanjdanska radionica postati redovna praksa i da će generacije koje dolaze nastaviti da čuvaju, neguju bogastvo nasleđa svog naroda , kao i snagu zajedništva.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *