Press "Enter" to skip to content

PREDSTAVLJEN ROMAN “SRPSKO SRCE JOHANOVO” VESELINA DŽELETOVIĆA

U suorganizaciji Narodne biblioteke Osečina i zavičajnog autora Ognjena Pudara u petak. 5. jula 2024. u našoj Biblioteci predstavljen je roman „Srpsko srce Johanovo“ Veselina P. Dželetovića, predsednika udruženja pisaca „Poeta“. Dželetović je roman je napisao 2010. godine, a do danas knjiga je doživela 27 izdanja, prevode na ruski, francuski, nemački, engleski, grčki, italijanski, jermenski i makedonski, kao i brojne nagrade poput specijalnog priznanja Akademije „Ivo Andrić“.

449967696_918410243667421_2387226220119930814_n

Ovim romanom Veselin P. Dželetović je zagrebao po bolnoj temi trgovine organima, koja je deo tragične sudbine Srba tokom borbe za opstanak na Kosovu i Metohiji. Dotakao se „čuvene“ po zlu „Žute kuće“ i iskazao istinu koja zaslužuje pažnju. Najveća vrednost ovog romana jeste istina koju nam donosi, ali poetski preoblikovana, bez strašnih i mučnih prizora stradanja.

Autor je upoznao Johana 2004. godine na srpskom groblju jednog kosovskog sela i tako saznao neverovatnu priču. Naime, Johan Vagner, Nemac plemićkog porekla, nakon uspešne transplatacije srca 2003. godine, počinje da sanja nepoznate predele, seosku kuću, plavookog dečaka i pravoslavnu crkvu. Sa tim mislima odlučuje da ode na Kosovo i Metohiju i sazna identitet donora. Johan saznaje da je čovek zahvaljujući čijem srcu živi bio kidnapovan i da su mu živom uzeti organi, a nakon smrti dečakove majke odlučuje da pređe u pravoslavlje, a dečaka usvoji.

Istina kao voda, smatra autor romana i ona polako, ali sigurno nalazi svoj put. Pisac ističe i svoju veru u Kosovo i Metohiju jer je to naš zavičaj „a zavičaj i uspomene niko ne može da nam uzme“. „Kosovo i Metohija je utisnuta u gene svakom Srbinu i progovoriće pre ili kasnije“ – kaže Dželetović.

Prisutnima se obratio u ime izdavača Dragoslav Marković, predstavnik udruženja „Poeta“ i obznanivši da roman očekuje i filmsku realizaciju, čime bi domet ove istinite priče bio znatno širi. U ime organizatora prisutne je pozdravio Ognjen Pudar, zavičajni autor, koji je govoriuo o saradnji i prijateljstvu sa Želetovićem.

Program su svojim nastupom upotpunili sjajni učenici IO MŠ „Živorad Grbić“ u Osečini na klaviru Emilija Spasić i na harmonici Marko Spasojević i Vukašin Bradonjić.

Moderator je bila je direktopr Narodne biblioteke Ana vasiljević, koja se zahvalila uvaženim besednicima, muzičkim gostima i prisutnoj publici.

Pred kraj Dželetović je izgovorio stihove poeme „Ne hte majka“.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *