Press "Enter" to skip to content

„MIĆA POPOVIĆ I NJEGOVI SAVREMENICI“ PRED VALJEVSKOM PUBLIKOM

Zahvaljujući saradnji Internacionalnog umetničkog studija i Galerije savremene likovne umetnosti iz Niša, valjevska publika ima priliku da do februara pogleda izložbu slika “Mića Popović i njegovi savremenici”, koja pruži uvid u stanje i kretanja u srpskoj umetnosti tokom sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka. Postavku čine 22 dela naših istaknutih umetnika priličnog generacijskog raspona, među kojima je Mića Popović centralna “figura”. Prezentovani radovi privremeno su ustupljeni iz velike i vredne kolekcije Galerije savremene likovne umetnosti iz Niša i svako delo ponaosob, koje je selektovano za ovu izložbu, reprezent je određene faze razvoja u individualnim opusima svakog autora izlagača.

IUS-Radovan-Trnavac-Mica-Mica-Popovic-i-njegovi-savremenici20

Reč je o umetnicima, kao što su Peđa Milosavljević, Ivan Tabaković, Mihailo Petrov, Pavle Vasić, Milenko Šerban, Cuca Sokić, koji su u periodu između dva svetska rata počeli svoje profesionalne karijere i imali već etablirani status u vreme kada je Popović počinjao. Zatim, tu su Mićini prijatelji i kolege sa studija, odnosno neki od članova Zadarske grupe, među kojima su Bata Mihajlović, Petar Omčikus i Kosa Bokšan. Potom, njegove generacijski bliske kolege Stojan Ćelić, Mladen Srbinović, Božidar Prodanović, Zoran Pavlović, Lazar Vujaklija, Gabor Silađi, kao i  umetnici sledeće generacije – Olja Ivanjicki, Radomir Reljić, Bojan Bem, Miodrag Rogić, Moma Antonović, Siniša Vuković.

Izložena dela nastala su u vremenskom razdoblju od 1932. godine (Pavle Vasić, „Portret Zage“) pa do 2000. godine (Petar Omčikus, „Sardele“), rađena su tehnikama ulje na platnu ili kartonu, akrilik na platnu, pastel ili kombinovanom tehnikom. Na centralnom zidu u galerijskom prostoru Studija postavljeno je delo Miće Popovića velikog formata pod nazivom “Gvozden istresa nos na peronu železničke stanice” (175×150 cm), nastalo 1970 godine, rađeno tehnikom ulje na platnu sa aplikacijama.

IUS-Radovan-Trnavac-Mica-Mica-Popovic-i-njegovi-savremenici7Izložbu je otvorila Emilija Bilić, direktorka Galerije savremene likovne umetnosti Niš, rekavši da Internacionalni umetnički studio i nišku Galeriju vezuje dugogodišnja saradnja koja je otpočeta učešćem Radovana Miće Trnavca u Likovnoj koloniji Sićevo, zatim je u galerijskom prostoru Studija priređena izložba dela stranih umetnika iz kolekcije niške Galerije, a takođe se Internacionalni umetnički studio predstavio u Paviljonu niške Tvrđave, kao jednom od tri  izložbena prostora GSLU Niš.

IUS-Radovan-Trnavac-Mica-Mica-Popovic-i-njegovi-savremenici6

“Nastojimo da svoju bogatu kolekciju prezentujemo javnosti i izložba “Mića Popović i njegovi savremenici” jeste rezultat jednog takvog nastojanja. U celini možemo da kažemo da ova izložba daje jedan celovit uvid u tokove istorije srpske umetnosti sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, da su pored Miće Popovića zastupljeni radovi još dvadeset jednog istaknutog srpskog umetnika tog vremena. Ja bih pre svega ukazala na značaj ovih dela. Ona predstavljaju trajnu vrednost i kuturnu baštinu ne samo naše ustanove, već i našeg grada, nego i čitavog regiona, ukazuju na značaj kulturnog nasleđa i bude svest o tome da moramo da brinemo o njemu, da ga čuvamo, ali i da ga damo javnosti na uvid. Iskreno se nadam da ćemo u skorije vreme biti u prilici i da ova dela trajno izložimo u okviru stalne postavke u Nišu”, kazala je Emilija Bilić naglasivši da joj je drago da je za ovu izložbu postojalo interesovanje Internacionanog umetničkog studija, ali i drugih ustanova kulture u Srbiji, te da se ova izložba nakon januara iz Valjeva seli u druge gradove.

IUS-Radovan-Trnavac-Mica-Emilija-Bilic-direktorka-GSLU-Nis

Likovnu kritiku za katalog koji prati ovu izložbu napisala je istoričar umetnosti Milica Todorović, muzejski savetnik GSLU Niš.

Iako je izložba nevelikog obima, uverava nas u višeslojna kretanja u našem slikarstvu od vremena stišavanja enformela, potvrđujući  paralelno egzistirajuće pravce i umetničke izraze koji se temelje na geometrijskim tendencijama, apstrakciji, nadrealnim i imaginarnim figurativnim sklopovima, novoj predmetnosti ili novom ekspresionizmu. Izložba, s druge strane, takođe nedvosmislemo potvrđuje samog Miću Popovića kao potpuno samosvojnog autora osobenog misaono – emotivnog koda i etičkog kodeksa, budne kritičke svesti i jasnih percepcija prilika vlastitog vremena, odlomak je iz kritike autorke Milice Todorović.

IUS-Radovan-Trnavac-Mica-Mica-Popovic-i-njegovi-savremenici3
 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *