Press "Enter" to skip to content

KNJIGA OSLIKANIH VILA “MALE BOGINJE”

Promocijom knjige Male boginje, kojom su razotkriveni životi simpatičnih, stidljivih, il’ strasnih vila, ilustratora Slavka Krunića i duševne majke, Sanje Domazet, u Matičnoj biblioteci Ljubomir Nenadović u Valjevu počeo je program Booka u Dvorištu.

Matična biblioteka Ljubomir Nenadović

Zbirka priča za decu, ali posvećenih odraslima, Male boginje na duhovit način pripoveda o raznovrsnim zgodama i poteškoćama koje, uz pomoć malih vila, rešavaju mališani. Knjiga je, u Službenom glasniku, objavljena pre pandemije, prošle 2020. godine, za kada je prvobitno planirana promocija i u Valjevu.

Matična biblioteka Ljubomir Nenadović

Međutim, prvi susret sa ovdašnjom publikom Male boginje doživljavaju na izmaku juna 2021. uz svojevrsnu simboliku početka ovogodišnjeg, 35. po redu, programa u Dvorištu, a zahvaljujući Poliklinici Jokić, ustanovi koja uspešno radi već 30 godina i tim povodom ovdašnjoj publici daruje program koji će realizovati Matična biblioteka, naznačila je direktorka, Violeta Milošević.

Matična biblioteka Ljubomir Nenadović

JP Službeni glasnik je objavilo knjigu Male boginje, a urednik, Gordana Milosavljević Stojanović, napominje da je Sanja Domazet iskoristila formu savremene bajke da udahne život baroknim lepoticama Slavka Krunića čime je, kako kaže, otvorena vremenska kapija između slika i književnosti, a ostvareno delo postaje primamljiva knjiga za decu i omladinu, ali važna i za odrasle.

Matična biblioteka Ljubomir Nenadović

“To su priče o životima i duhovite su, da se smejete i promišljate o onome šta čitate”.

U knjizi Male boginje o ilustratoru, našem poznatom slikaru, Slavku Kruniću, pored ostalog, navedeno je da je najbolji drug Male boginje, Mimi.

Matična biblioteka Ljubomir Nenadović

“Hteo sam da ta nadljudska bića budu skromna, plemenita. Sanja je prepoznala tu moju želju. Običaj je kada naslikamo sliku da brinemo o budućnosti tog svog rada. U ovom slučaju, ja volim da brinem o istoriji ovih naslikanih vila, da preispitujem od kakvog značaja su ti likovi i Sanja je najviše doprinela da ti likovi imaju sad neku svoju istoriju”.

Poznata spisateljica i profesorka na Fakultetu političkih nauka, Sanja Domazet, efektnim jasnim stilom zapisuje maštovito pletene duhovite priče naslovnih junakinja. Najavljuje da će dve bajke prerasti u pozorišnu predstavu, a svoj odnos prema ovoj knjizi opisuje citatom slikara Ljubu Popovića.

Matična biblioteka Ljubomir Nenadović

“Stojim ispred svoje slike i ako nisam u nju zaljubljen, ništa od nje neće biti.” Tako sam i ja u ove bajke zaista bila zaljubljena…”

Male boginje zaista plene. Već pri prvom pogledu na naslovnicu, koju krasi Fina Endorfina, privlači pažnju njen pogled, prikazan prepoznatljivim slikarskim stilom Slavka Krunića. A kada počnete da čitate, okolni svet kao da postaje živopisna scenografija za dogodovštine Baštovanke Anke, Mile Ljudmile, Mirke Vetropirke… Ako se dobro zagledate, možda prepoznate Planinarku Darku i Poetesu Milesu, ili spoznate samo svoju vilu, plavokosu Svilenu Milenu.

U prilogu je navedeno da je reč o modernim bajkama čije glavne junakinje vole decu i sve čine da njhove poraze pretvore u trijumfe i stihove u smeh jer strah čini da propustimo sreću. Zbog toga, ukratko, ne dozvolite sebi da propustite Male boginje, male vile koje je ilustrovao slikar Slavko Krunić, a dušu im udahnula spisateljica Sanja Domazet.

Matična biblioteka Ljubomir Nenadović

Moderator promocije knjige Male boginje bila je bibliotekarka, Irena Karadarević, a muzičku uvertira je izvela Angelina Milićević, profesor violine u MŠ Živorad Grbić u Valjevu.

Matična biblioteka Ljubomir Nenadović

Program “Booka u Dvorištu” biće nastavljen već naredne sedmice, svake večeri od 5. do 8. jula, od 20 časova.

Snežana Jakovljević Krunić

foto Dragan Krunić

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *