Press "Enter" to skip to content

“Kao kamen sasvim mlad”

Nedavno je u galeriji Narodnog muzeja u Valjevu otvorena likovna izložba “Kao kamen sasvim mlad” valjevskog multimedijalog umetnika Dejana Bogojevića. Izložba je upriličena povodom 30 godina Bogojevićevog stvaralaštva, a postavka radova podeljena je u tri celine. Prvu čine slike rađene akrilikom na platnu, drugu slike-crteži rađeni kombinovanom tehnikom, a treću čine stripovi. Akademski slikar Milan Hrnjazović je otvarajući izložbu kazao da su Bogojevićeve slike proizvod neobičnog procesa, kao i da je interakcija između vizuelnog i književnog izraza autora, koji je multimedijalni stvaralac, živo prisutna i ovom prilikom.

1636798957066

Sa otvaranja izložbe “Kao kamen sasvim mlad” Dejana Bogojevića u galeriji Narodnog muzeja u Valjevu / Foto: Borka Marković

Prema rečima Milana Hrnjazovića, Bogojevićeva unutrašnja vizija prožima se sa iskustvima spoljašnjeg sveta. Ona nam se ne otkriva isključivo kroz izbor boja, oblike, linije, njihov raspored unutar slike, već i kroz proces nastanka. Budući da je istovremeno i književnik, kako je opisao Hrnjazović, Bogojević stvara predstave koje uključuju i tekstualne poruke, a slova i reči često koristi kao likovne forme.

“Kako Bogojević gradi sliku? On dopušta da ga četkica ili olovka vode sve dok se slika sama ne ukaže. Na ovaj način, ona nije rezultat spoljne observacije, već nastaje kao zaseban mikro-univerzum. Kako se rad na slici privodi kraju, Bogojevićeva intuicija, mašta kao i brojne asocijacije, stvaraju poetičan, često duhovit naziv koji i sam postaje sastavni deo slike. Ovakav proces isključuje svesno planiranje, te stoga upućuje na bliskost Bogojevićevog slikarstva sa eksperimentalnim praksama avangardnih umetničkih pokreta, kao što su dadaizam i nadrealizam”, rekao je na svečanom otvaranju izložbe Milan Hrnjazović.
Dejan-Bogojevic
Entuzijazam, posvećenost u kontinuitetu i rad iz ljubavi, su ono što sam autor izložbe Dejan Bogojević želi da izdvoji kao vodilju i ono što ga je održalo tokom 3 decenije stvaralaštva.
“Za ovih 50 godina života, 30 godina rada u umetnosti to uopšte nije malo. Ponosan sam najviše baš na to trajanje 30 godina bez kompromisa i bez podilaženja bilo kome – publici, kritici, sebi samom. Dakle, potpuna neka vrsta “andergraunda”. Radite platna koja znate da neće niko kupiti, radite pesme i knjige za koje takođe znate da ih niko neće kupiti i tako dalje. Vrlo je lako napisati roman koji će biti prodavan, naprosto treba sami sa sobom da budete načisto. Imamo dosta primera ljudi koji su počinjali da se bave i slikarstvom i poezijom i to ih je “držalo” neko vreme, a onda su polako odustali. Jako je teško izdržati toliko dugo i opstati, a raditi nešto što je popuno neprofitabilno. Ideja, povod za rad i motovacija su jako bitni da biste istrajali u umetnosti”, rekao je Dejan Bogojević.
Dejan-Bogojevic-2

Dejan Bogojević, mulitmedijalni umetnik

Valjevski multimedijalni umetnik Dejan Bogojević, između ostalog je internacionalno prepoznat i po haiku poeziji, koja je prevođena na preko dvadeset jezika, nagrađivana u zemlji i inostranstvu i zastupljen u brojnim antologijama svetskog haikua. Nakon otvaranja likovne izložbe “Kao kamen sasvim mlad”, Bogojević je dobio i svoju prvu nagradu za najbolju haiku knjigu.  “Brode nove priče” naziv je haiku knjige za koju je po odluci Hrvatskog književnog društva sa sedištem u Rijeci Dejan Bogojević dobio nagradu “Borivoj Bukva” za najbolju haiku knjigu izvan Hrvatske.
Krajem septembra, u holandskom gradu Hagu otvorena je Internacionalna “mejl art” izložba pod nazivom “Slobodan kao ptica”. Iza tog projekta, u okviru kojeg svoje radove izlažu umetnici iz brojnih zemalja sa svih kontinenata, stoji holandski umetnik Alex Witter. Među izlagačima je bio i Dejan Bogojević.
“Stvarati mejl art radove uživate u potpunoj slobodi i kreativnosti. A, kada se vaši radovi izlažu širom sveta to je istinska sreća, neposredna umetnička saradnja, razmena, odjek vašeg likovnog pisma – to ne može slikarstvo, ne na ovakav način, ali zato je tu mejl art. Radujem se svakom novom mejl art projektu”, rekao je povodom učešća u tom međunarodnom izlagačkom projektu  Dejan Bogojević.
20211002_170229

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *