Press "Enter" to skip to content

Kako mladima približiti običaje i srpsku tradiciju?

Pod uticajem interneta, društvenih mreža, raznih trendova i influensera, sasvim neprimetno, srpska se tradicija menja i oblikuje. Od proslave Noći veštica do uzimanja deveruša na venčanjima, potkradaju nam se razni, za ove prostore, nepoznati običaji.

beograd-panorama

Da se u globalizaciji ne bi sasvim izgubila srpska istorija i kultura, mlađima treba pokazati kako da čuvaju i štite simbole nacionalnog identiteta. Evo nekih načina kako mladima približiti običaje i srpsku tradiciju i pomoći im da zavole svoju domovinu.

Učite najmlađe o nacionalnim simbolima

Pre nego što shvatite da vaš tinejdžer ne zna boje naše zastave i reči srpske himne, potrudite se da najmlađje odmah naučite koji su to nacionalni simboli Srbije.

srpska-zastava

Najlakše je da to učinite kroz igru i sport. Na primer, gledajte zajedno fudbalske utakmice. Ustanite i pevajte reči himne “Bože pravde” i navijate za srpski tim. Neka kroz praćenje fudbalskog prvenstva ili Olimpijade, razviju osećaj zajedništva i ljubavi prema svojoj državi.

Dok traju utakmice, u svoju dnevnu sobu uselite i zastavu. Potrudite se da nađete trobojku, kako klinci ne bi zastavu videli samo na televiziji. Uvek možete, ukoliko nema prodavnica u vašem lokalnom mestu, u samo nekoliko klikova potražiti zastavu i online. Kako je prodaja zastava Srbije dostupna na internetu ne morate da lutate od prodavnice do prodavnice da biste se pripremili za navijanje i na ovaj način doprineli razvijanju patriotskog osećanja u porodici.

U takvim uslovima, dete neće odrasti potpuno otuđeno i nezainteresovano sa srpsku tradiciju, običaje i istoriju.

Objasnite im običaje iz vašeg kraja

Pre nego što krenete da kritikujete mlade kako ne poštuju tradiciju Srbije i zapostavljaju običaje, zapitajte se koji je razlog tome. Velika je verovatnoća da omladina jednostavno ne razume razlog zbog koga se neki običaji praktikuju. Možda, ukoliko im objasnite običaje i svrhu njihovog sprovođenja neke od njih i usvoje i počnu da ih izvode tokom praznika ili na svadbama i krštenjima.

Kažite im, primera radi, da njihova baba ne prosipa vodu kad krenu na put da bi počistila ulicu, već da bi im na taj način poželela sreću i “glatko” putovanje bez bilo kakvih problema. Govorite im da svadbeni običaji ne postoje bez razloga. Većina služi da bi mladencima osigurala sreću i dugovečan brak. Objasnite im da je namera sa kojom se običaji izvode kada se beba rodi potpuno pozitivna. Sve bake, tetke i stariji ih praktikuju sa željom da beba dobije lepotu, sreću, mudrost i lep i lak život.

Recite im da takvi običaji možda neće imati magijsko dejstvo, kako se nekada davno verovalo, ali da će njihovom primenom stvoriti tradiciju i lepe uspomene sa svojom porodicom.

Približite im istoriju Srba

Istorija ne mora biti dosadan i naporan predmet u školi. Kada decu zainteresujete zanimljivim pričama o narodnim herojima, njihovoj hrabrosti i poduhvatima i suvoparne informacije iz udžbenika istorije mogu biti zabavne!

Interaktivnim učenjem se od malih nogu neguje ljubav prema Srbiji, tradiciji i njenim znamenitim ličnostima. Budi se nacionalni ponos i osećaj vrednosti jer pripadamo narodu koji je svetu poklonio veliki broj značajnih naučnika, književnika i akademika. Svi su oni svojim otkrićima, pronalascima i umetničkim delima, kroz istoriju, doprineli razvoju naše zemlje, ali i ostatka sveta.

Zato svojoj deci čitajte zabavne istorijske knjige, prilagođene njihovom uzrastu. Sa omladincima gledajte filmove, redovno ih vodite u muzeje i na izložbe, kao i u obilazak naše zemlje.

Zajedno obilazite našu zemlju

Ko god je video lepote naše zemlje, upoznao Taru, Zlatibor ili Kopaonik, bespovratno je zavoleo Srbiju i njenu neverovatnu prirodu.

Zaista, zemlja Srbija krije mnoga blaga, koje čak i njeni stanovnici još uvek nisu sasvim upoznali. Zato se pokrenite i tokom vikenda idite u obilazak naše zemlje. Sigurno će takav izlet prijati čitavoj porodici, a mladima dati snažan razlog da zavole svoju domovinu i počnu da cene njene bogate predele i nastoje da čuvaju njenu tradiciju.

Zato, napokon vidite Frušku goru, osvojite Midžor, pešačite na Divčibarskim stazama ili uživajte u prirodnim atrakcijama, poput vodopada Jelovarnika, kod Pančićevog vrha. Ne zaboravite da obiđete Perućac, Uvac i Ledenu pećinu, neverovatno Krupajsko vrelo i Đerdapsku klisuru. Neka mladi budu zapanjeni Rosomačkim loncima i legendom Đavolje Varoši, a vi se još jednom podsetite koliko je lepo videti Goliju, Grzu i Goč.

Obilazite važne znamenitosti i građevine

Kad već organizujete porodični izlet, svoje vreme odvojite da obiđete i važne znamenitosti i građevine naše zemlje. Posetom takvih ahritektonskih zdanja biće vam lakše da približite istoriju ovih prostora mladima i učinite učenje o bitkama, vladarima i kraljevima Srbije znatno zabavnijim.

Ako ne znate odakle da počnete, najbolje je prvo da posetite naš glavni grad, jer su u njemu krije veliki broj velelepnih i značajnih građevina. Među znamenitostima i lokacijama koje treba obići u Beogradu su neverovatni Mitropolitski dvor na Kalemegdanu, Jakšićeva i Dizdareva kula na Bulevaru Vojvode Bojovića, Manakova kuća u Ulici Kraljevića Marka, kao i Kraljevski Dvor na Bulevaru Kneza Aleksandra Karađorđevića.

Ne zaboravite da vidite i prelepu zgradu u kojoj se nalazila kafana Ruski car, Dom Jevrema Grujića, Beli Dvor, Kulu Gardoš, Sabornu crkvu i Rimski bunar. Iskoristite i priliku da dok ste u Beogradu i da posetite muzeje, pozorišta,  biblioteke i druge ustanove koje čuvaju kulturu ove metropole, ali i čitave zemlje.

Ostatak Srbije takođe nudi znamenitosti koje svaki stanovnik ove zemlje treba barem jednom videti. U Nišu je, na primer, lepo posetiti Arheološki park Medijana, u Novom Sadu Muzej savremene umetnosti Vojvodine, a u Kragujevcu Amidžin konak, Legat Nikole Koke Jankovića i Spomen-park „Kragujevački oktobar“.

Na vama je da istražite te znamenitosti i lokacije i sa svojim najmilijima ih napokon obiđete.

Naučite decu ljubavi prema domovini, čak iako živite u inostranstvu

Različite prilike i sitacije su mnoge naterale da započnu svoj život ispočetka u inostranstvu, daleko od otadžbine. Za takve ljude je očuvanje sopstvene kulture u stranoj zemlji veliki izazov. Posebno je teško najmlađe članove porodice, koji su odrasli ili su se čak i rodili van Srbije, naučiti tradiciji našeg naroda i ljubavi prema domovini.

Ipak, koliko god bilo izazovno, bitno je ukazati deci na njihovo poreklo i razgovarati o običajima, tradiciji i istoriji njihovih predaka. Na taj način, moći će lakše da se povežu sa svojim korenima, da bolje  razumeju svoju porodicu i da osećaju snažnu pripadnost sa jednim narodom.

U negovanju ljubavi prema domovini je od velike pomoći održavanje stalne komunikacije sa prijateljima i porodicom koja i dalje živi u Srbiji. Iako je vrlo lako izgubiti kontakte onda kada se smestite u svoj novi dom i dobijete potpuno nove poznanike, učinite sve što je moguće da vaša deca ne zaborave bake i deke, stare komšije i omiljene tetke i teče.

Takođe, još jedan način da sačuvate svoje nasleđe je i da mlade priključite lokalnim klubovima i udruženjima koja su vezana za našu kulturu. Tako će omladina moći da se druži i povezuje sa vršnjacima iz svoje matične zemlje i razmenjuje iskustva o životu u novoj državi.

Kada zavole svoju istoriju, domovinu, znamenitosti zemlje, mladima će biti jasnije zbog čega treba negovati tradiciju srpskih porodica i očuvati njihove specifične običaje.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *