Press "Enter" to skip to content

Kako da se pripremite za novu sezonu skijanja?

Bliži se zima i hladni snežni dani – a za ljubitelje zimskih sportova to znači samo jedno, početak nove skijaške sezone. Premda se na planinama u Srbiji i ski centrima u regionu sezona skijanja otvara uglavnom početkom decembra, nikad nije previše rano da počnete sa pripremama.

skijanje-sneg-skijas

Zapravo, adekvatna priprema je ključna ako želite da osigurate vrhunski provod i pritom se sačuvate od povreda na snegu. Dok birate destinaciju za zimski odmor i svoju veliku ski pustolovinu, izdvojite malo vremena da proverite u kakvom stanju su vaše skije, pancerice i ostala oprema za skijanje. Iako svi bolje opremljeni planinski centri poput Kopaonika ili Zlatibora imaju servise gde možete iznajmiti skije, štapove, kacigu – svakako morate pripremiti svoje skijaško odelo, aktivan veš i naočare.

Za ski sezonu u kojoj ćete kompletno uživati podjednako je važna fizička priprema. Da li je vaše telo u formi i spremno za dugi spust niz skijašku stazu? Ako niste sigurni u odgovor, imamo nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći da se sjajno provedete na zimovanju. Pročitajte.

Da li je vaše telo spremno za ski avanturu?

Bilo da ste početnik ili iskusni skijaš, nephodno je da imate odličnu fizičku kondiciju pre nego što stanete na skije. Samo ako je vaše telo spremno za višesatno spuštanje niz planinu moći ćete da se vratite sa zimovanja bez bolne upale mišića i povreda. Zbog toga i te kako vredi posvetiti posebnu pažnju treninzima snage, fleksibilnosti i balansa. Najbolje je da se sa vežbanjem krene od 6 do 10 nedelja pre zimskog odmora. Odakle početi?

Vežbe za kondiciju

Ne treba da iznenadi što su kardio treninzi deo fizičke pripreme za skijanje. Do vrhunske kondicije možete doći malim ali važnim koracima tako što ćete u nedeljnu rutinu uvesti sesije trčanja, veslanja ili vožnje bicikla (dva do tri puta nedeljno). Svaki kondicioni trening treba da traje najmanje 30 minuta i podrazumeva izvođenje kardio vežbanja sa promenom tempa. Početnici koji ne mogu da izdrže ovaj intezitet mogu da treniraju sa pauzama. (Dopuštene su pauze u trajanju od 1 do 2 minuta između vežbanja od 3 minuta).

skijas-jakna-skije-sneg

Trening izdržljivosti i snage

Za zabavno i uzbudljivo skijanje morate da imate snažno i izdržljivo telo, pre svega noge. Zbog toga je važno da uz kondicioni trening uvedete i vežbe izdržljivosti. Takozvani funkcionalni treninzi sastoje se od nekoliko različitih vrsta vežbi koje zapravo simuliraju pokrete u skijanju. Iskoraci, skokovi, kombinacije zgibova i sklekova, čučnjevi samo su neke od vežbi koje ovaj deo pripreme obuhvata.

Istezanje za veću fleksibilnost tela

Pored snage i izdržljivosti, veoma je važno da telo bude gipko i fleksibilno, jer će samo tako biti manje sklono povredama na snegu. Koliko god da ste vešti na skijama, slučajni sudari i padovi su uvek mogući. Ukoliko do njih dođe, gipkost vas može sačuvati od ozbiljnijih ozleda. Treninzi fleskibilnosti zasnivaju se uglavnom na vežbama istezanja. Najbolje je da istežete noge i trup pre posle kondicionog i funkcionalnog treninga.

Trening balansa

Skijanje u osnovi podrazumeva prenos težine s jedne na drugu nogu i održavanje ravnoteže tela tokom kretanja niz stazu. Sve one vežbe koje obezbeđuju bolju kontrolu pokreta u kolenu su korak bliže sigurnijem spustu. Prema tome, trening balansa i te kako treba uključiti u fizičku pripremu. Za ove vežbe će vam trebati dodatna oprema poput balansne lopte ili penastih valjaka.

Pliometrijski trening

Na kraju, za veću efikasnost i spremnost, priprema za skijanje treba da sadrži i pliometrijske treninge. U pitanju su specifični skijaški treninzi koji simuliraju skijaške pokrete, čime se osnažuje telo i povećava brzina nogu. Izvrsne rezultate daju osnovne vežbe skokova i čučnjeva sa opterećenjem, kao i nešto kompleksnije i zahtevnije vežbe sa rekvizitima kao što su prepone, stepenice, medicinke i sajle.

Pripremite ski opremu

Kao što je važno da pripremite telo za novu ski sezonu, morate misliti i na to da vam treba odgovarajuća oprema za sneg. Bez skija, pancerica, skijaškog odela, ali i aktivnog veša, kape i rukavica skijanje je nezamislivo. Pod pretpostavkom da ste na adekvatan način održavali svoju opremu van sezone, u nekoliko jednostavnih koraka možete je pripremiti za zimovanje.

skije-ski-oprema

Očistite i podesite skije

Sezona skijanja ne počinje u omiljenom skijaškom centru, na Kopaoniku, Banskom ili Staroj planini – već kod kuće čišćenjem i voskiranjem skija. Očistite skije od sloja voska koji ste naneli na kraju prošle sezone, potom pregledajte sve ivice i dijamantskim kamenom uklonite neravnine i rđu. Rastopite sveži sloj specijalnog skijaškog voska i njime premažite skije. Na ovaj način ćete ih zaštititi i osigurati da normalno klize na snegu. U slučaju da rubove skija ne možete da naoštirite sami, potražite pomoć u ski servisu.

Sledeći korak je provera i podešavanje vezova. Pregledajte i mokrom krpom očistite svaku prljavštinu, a podom podesite vezove. Imajte na umu da neispravno i nepravilno vezivanje može da izazove ozbiljne povrede tokom skijanja. Ukoliko niste sigurni na koji način da obavite ovaj deo pripreme skija, bolje ih odnesite u servis ski opreme. Opšta preporuka proizvođača je da podešavanje novih skija poverite stručnim licima iz ski servisa ili sportske prodavnice, jer zahtevaju bolju pripremu.

Proverite pancerice

Vek trajanja pancerica u velikoj meri će zavisiti od toga kako se održavaju van sezone. Mišljenja su podeljena oko toga kako ih treba odložiti po završetku skijanja (da li da se oslobode stezanja ili da ostanu u režimu u kom su bile tokom skijanja), ali svi skijaški eksperti su saglasni da se moraju dobro oprati i osušiti.

Pre nove sezone proverite da li pancerice nisu pretrerano istrošene u predelu peta i prstiju, jer to može da utiče na način na koji se povezuju sa skijama.

Spremite skijaško odelo i aksesoare

Podrazumeva se da skijaška jakna i pantalone budu čiste, jer prljavština može umanjiti performanse vodootporne odeće. Proverite sve džepove pre nego što stavite ski odelo u mašinu za pranje. Obavezno ispratite uputstvo na etiketi, većina proizvođača ski odeće preporučuje mašinsko pranje u hladnoj vodi uz korišćenje nekog blagog deterdženta. Pripremite rukavice, aktivan veš i čarape. Ne zaboravite da obezbedite par kvalitetnih naočara i kapu.

Bez obzira da li izaberete skijanje na Kopaoniku i uzbudljivo spuštanje s Pančićevog vrha ili se opredelite za staze Stare planine ili Divčibara, ne krećite na planinu bez pripreme. Postarajte se da vaše telo bude u formi, a oprema spremna i uživanje na zimovanju neće izostati.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *