Press "Enter" to skip to content

JUBILARNIH 25 GODINA POSTOJANJA INTERNACIONLANOG UMETNIČKOG STUDIJA PROSLAVLJENO OTVARANJEM RETROSPEKTIVNE IZLOŽBE RADOVANA TRNAVCA MIĆE

Svečanim otvaranjem retrospektivne izložbe slika i objekata Radovana Trnavca Miće pod nazivom „Realno-Nadrelano“, Internacionalni umetnički studio juče je proslavio jubilej 25 godina postojanja.

Radovan-Trnavac-Mi-1-1

Galerija je bila ispunjena brojnim ljubiteljima likovne umetnosti, prijateljima i poštovaocima Mićnog stvaralaštva i Internacionalnog studija, koji četvrt veka uspešno obavlja misiju spajanja različitih kultura i nacija pod okriljem galerije u Valjevu putem umetnosti. Dve i po decenije postojanja je i 25 godina međunarodne reputacije, afirmisanog, priznatog i u svetu prepoznatljivog naziva Internacionalnog umetničkog studija kao renomirane ustanove kulture i galerije. Mića se predstavio sa 15 dela, nastalih u periodu od 1976. („Glava bika“, ulje na platnu, 90×60 cm) do 2017. godine („Raspeće“, ulje na platnu, 190×142 cm).

Proslavu jubileja Studija, specijalno odabranim muzičkim programom, uveličao je Kamerni gudački orkestar „Feniks“ valjevske Muzičke škole, pod dirigentskom palicom mr Snežane Stevanović. Među gostima su bili i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, članovi Gradskog veća Nenad Patjarević i Vladimir Blagojević, direktori i predstavnici drugih valjevskih kulturnih ustanova i institucija, rukovodtsvo i kolege iz Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice, kao i brojni umetnici iz Beograda. Gradonačelnik Lazar Gojković čestitao je Mići Trnavcu i celom timu Internacionalnog umetničkog studija značajan jubilej i pozvao sugrađane da posete izložbu koja će biti otvorena do kraja oktobra meseca.

Za idejnog tvorca Studija i autora izložbe, Radovana Trnavca Miće, Kultura i Umetnost nemaju granice i nemaju nacionalnost. Govore univerzalnim, najrazumljivijim jezikom na celoj planeti. Tu klicu, Mića je uspešno usadio i u Internacionalno umetnički studio, koji od 1997. godine sa ponosom nosi njegovo ime. On se u emotivnom govoru na scvečanosti otvranja njegove retrospektivne izložbe osvrnuo na rađanje ideje o galeriji koja će u valjevo dovoditi umetnike iz celog sveta.

„Pre 25 godina, ova insitucija je trebalo da bude moj legat. Čelnicima grada Valjeva sam tada rekao da želim da pokažem svoj grad celom svetu. Tada sa živeo u Americi i znao sam koliko je lepo moje Valjevo, grad u kojem sam odrastao. Govorio sam im da ćemo dovoditi umetnike iz celog sveta i da ćemo ovde napraviti jednu divnu galeriju. Tu moju ideju o osnivanju Internacionalnog umetničkog studija čelnici grada su prihvatili i odlučili su da se zove „Radovan Trnavac Mića“, što mi je, naravno, vrlo prijalo. Sada, posle 25 godina, mogu da kažem svima vama, da je Internacionalni umetnički studio jedna od retkih institucija kulture i umetnosti koja je prikupila kolekciju 245 umetničkih umetničkih dela, plus dve velike skulpture koje se nalaze ispred Studija. U našoj galeriji izlagalo je preko 500 umetnika iz celog sveta. To je, naravno, velika vrednost. Vrlo sam ponosan, uradili smo nešto što je dobro i idemo dalje. Radićemo još, organizovaćemo još izložbi i pokazaćemo svetu ko smo mi. Mi nećemo da ratujemo, mi nećemo da se mrzimo. Mi hoćemo da se volimo. Kako? Pa, komunikacijom! Komunikacijom putem umetnosti, kulture i sporta, jer to je ogledalo svake nacije“, istakao je Mića Trnavac.

„Značajan jubilej 25 godina postojanja poslužio nam je da se nostalgično osvrnemo na prošlost i podsetimo na sve realizovane ideje, izložbe i aktivnosti. Ujedno nam je i podstrek za ostvarivanje novih, još daljih dometa koje smo pred sebe zacrtali. Kako smatramo da Kultura i Umetnost i dalje igraju glavnu ulogu u razvoju i budućnosti civilizacije, predstojeća misija Internacionalnog studija, svojevrsnog umetničkog svetskog putnika dobronamernika, nikada nije bila jasnija – vraćenje Kulture i Umetnosti na pijedestal kakav zaslužuju“, kazala je Mirjana Vojić, direktor Internacinlanog umetničkog studija.

Mićinu retrospektivnu izložbu „Realno – Nadrealno“ otvorila je istoričarka umetnosti Marina Cvetanović, rekavši da svaka retrospektiva lista neku istoriju, a da je kulturna istorija sveta

ustvari konstanta likovne poetike Radovan Trnavca Miće. Ona je istakla da je Mićina slika sačinjena iz realnih segmenata, iz viđenog, iz izmaštanog, iz realnog, do nadrealnog, ali da nas sadržaj njegove slike i upozorava, sakuplja u sebi neke zaboravljene momente iz prošlosti, otvara nam pitanje gde je granica između onoga što vidimo i čega se prisećamo.

„Mićina estetička, ili je možda bolje reći etička svest, stvorila je likove koji su simbol ove civilizacije, simbol egzistencijalne neizvesnosti, likova okrenutih ka sebi i svetu, oko sebe. On prosto lagano, stvarajući svoju umetnost, realizujući tu svoju umetničku sliku, teži suštinskom značenju, ideji, čak i pre nego što je uzeo četkicu u ruke. Dakle ideja je njegov identitet. U njegovu sliku se ulazi mišlju, rotirajući se kao oko svoje ose, jer jedino na taj način čovek može da pročita prošlost, shvati sadašnjost, možda nasluti budućnost, tako da se možda poistovetimo sa nekim od likova sa Mićinih slika. Moj prvi susret sa Mićinim slikama bio je sa njegovim kosmonautom na slici „Šta bi bilo da je Eva Adamu dala tikvu?“, preko ideja o prasku, početku sveta, o budućnosti, našoj nacionalnoj, ali i svetskoj istoriji… U svakom slučaju, kako god smo krenuli ili „ušli“ u njegovu sliku, možda treba skinuti povez sa očiju tih likova koji nas ne gledaju u oči, možda preuzeti deo odgovornosti istorije, kojoj mi sami pripadamo, i možda od ovog malog vrapca postati veliki i snažni orao i pogledati u svet“, rekla je istoričarka umetnosti Marina Cvetanović, koja je i napisala likovnu kritiku za katalog koji prati izložbu.

Foto galerija:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *