Press "Enter" to skip to content

JazzVAkcina

Ovogodišnji, 36. Jazz Fest u Valjevu biće održan od 25. do 29. decembra putem oficijenog Jutjub kanala kada će biti emitovana četiri koncerta, od 21 sat svake večeri. Valjevski Jazz Fest je održavan bez prekida, čak su i 1999. godine priređivani podnevni džez koncerti na Gradskom trgu. Tokom proteklih 35 godina ovdašnja scena je ugostila preko 1200 odabranih džez muzičara sa svih meridijana. Zbog pandemije, emitovanje koncerata putem Interneta je najsigurniji izbor, tako da će 36. Festival zaista predstavljati svojevrsnu “JazzVAkcinu” dobrih vibracija i rasterećenja od tmurnih aktuelnosti.

36 jazz fest

Prvobitno, 36. Jazz Fest trebao je biti održan od 27. do 31. maja za kada su planirani bogati programi koji bi obuhvatali i nastupe mladih džezera sa akademija u Minhenu i Beogradu, promocije novih albuma već afirmisanih muzičara, kao i rado prihvaćen segment popularizacije kvalitetnih, umetničkih muzičkih džez ostvarenja za najmlađe.

36 jazz fest

Prema rečima Aleksandra Ace Uroševića, predsednika Saveta 36. Valjevskog Jazz Festivala, ovogodišnji džez festival u Valjevu trajaće četiri večeri, a emisije počinju od 21 sat. Zbog celokupne situacije u pogledu pandemije Covida19 priređen je online, bez publike.

36 jazz fest

Prve večeri, 25. decembra, na oficijenom Jutjub kanalu biće prikazan dokumentarni film “Bravo, majstore” posvećen dr Voji Milutinoviću, a prema njegovoj uzrečici. Dr Vojislav Milutinović rođen je 1948. godine u Valjevu, gde je živeo i radio kao dečji hirurg, ostavljajući izuzetan trag, posebno u domenu muzičke kulture ovog grada. Film “Bravo, majstore” autora Ivane Ratković, kćerke počivšeg dr Milutinovića, i Miroslava Ćiše Trifunovića je skroman način za iskazivanje zahvalnosti za svu lepotu koju je darovao rodnom gradu.

Sutradan, 26. decembra, biće promovisan novi album “Reka života” poznatog saksofoniste, Jovana Maljokovića, prvog umetničkog direktora Valjevskog džez festa, jednog od najpopularnijih domaćih džez muzičara, kompozitora i aranžera, rođenog u Valjevu. Muzički znalci i sladokusci za predstojeću promociju već govore da je ne smemo propustiti.

U nedelju, 27. decembra, nastupa Sašo Popovski Trio iz Makedonije, čiji je lider profesor gitare Muzičke akademije u Skoplju. Inače, na repertoaru grupe je tradicionalni i afrički džez, kao i tradicionalna makedonska muzika.

36 jazz fest

Prvo online izdanje Valjevskog Jazz Festa nastavlja saradnju sa sjajnim inostranim muzičarima. Ove godine, 28. decembra, na 36. Jazz Festu peva Tula Ben Ari iz Izraela, koja je nastupala na prestižnim svetskim manifestacijama, a već je poznata i ovdašnjoj publici. Osvojila je dve Gremi nagrade u Brazilu, za učešće u projektu Playing for Change.

Završnica 36. Valjevskog Jazz Festa pripada studentima džez odseka beogradske Muzičke akademije i učenicima Valjevske gimnazije koji su, sa svojim profesorima Markom Tomićem i Natašom Kristić, priredili izuzetan performans pod nazivom “Bolje sprečiti nego lečiti”. Gimnazijalci tom prilikom poručuju da je jednako važno brinuti o fizičkom zdravlju, kao i mentalnoj higijeni. Šta je neophodno da bi se zaštitili od šunda i kiča, možete videti 29. decembra na oficijenom Jutjub kanalu https://bit.ly/3r6t9Lx  36. Jazz Festa Valjevo, priređenog pod sloganom “JazzVAkcinacija”.

36 jazz fest

Predsednik Saveta, Aleksandar Urošević, ističe da je uložena odgromna upornost kako bi 36. Jazz Fest bio održan. Zbog opšte situacije su se odlučili da ovogodišnje izdanje, po prvi put, bude online, bez publike, kao jedini bezbedan izbor.

“Mada je ovo skuplja varijanta jer svako snimanje košta, ipak smo odlučili da ovogodišnji Jazz Festival bude bez publike. Bilo je raznovrsnih prepreka. Nisu nam dozvolili snimanje na sceni Centra za kulturu Valjevo, pa smo to obavljali u Kulturnom centru u Mionici. Planiran je bogat program, ali nas je pandemija uskratila za mnogo toga. Zbog Covida otkazan je i nastup jednog od najboljih bubnjara Peđe Milutinovića i promocija njegovog novog albuma. Zbog finansija nije nastupio i Big Bend. Planirali smo da od prvobitno opredeljene sume uštedimo da bismo kupili klavir za valjevski Centar za kulturu. Ipak, mogu reći da sam programom priređenim za 36. Jazz Fest zadovoljan. Postoje već neki planovi i za naredni, 37. Valjevski Jazz Fest, ali o tome ćemo tek razgovarati”.

Podsećamo, prvobitno je panirano da Lokalna samouprava izdvoji 3,5 miliona, a resorno ministarstvo dva miliona dinara. Međutim, Grad Valjevo je opredelio milion dinara, kao i Ministarstvo kulture, a SOKOJ trista hiljada dinara. Takođe, tokom maja bilo je reči o ukidanju ovogodišnjeg Jazz Festivala i to je izazvalo burnu reakciju javnosti. Sada, sa obzirom na činjenicu da će 36. Valjevski Jazz Festival biti održan, od 25. do 29. decembra, kao svojevrsna “JazzVAkcinacija” i uvertira u novogodišnje praznike, celokupna javnost na svim geografskim širinama planete, ima mogućnost da, od 21 sat tokom navedene četiri večeri, prati premijerno izdanje pripremljenog programa na oficijenom Jutjub kanalu 36. Jazz Festa Valjevo, a potpuno besplatnu ulaznicu moguće je preuzeti prijavom na kanal https://bit.ly/3h9qfkY .

Snežana Jakovljević Krunić
Foto Dragan Krunić   

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *