Press "Enter" to skip to content

Jazz magija za kraj 37. Jazz Festa

Ovogodišnji, 37. po redu valjevski Jazz Fest, zatvoren je u subotu, 27. novembra, nastupom dueta Kaliopi i Edina Karamazova i koncertom Vasil Hadžimanov benda. Reči koje bi ukratko opisale programe poslednje večeri festivala su “magija” i “emocija”.

Jazz-fest-Valjevo-Centar-za-kulturu-2-1

Koncertni program dueta regionalne muzičke zvezde Kaliopi i lautiste svetskog glasa Edina Karamazova, pod nazivom “Oblivion”, ostavio je jak utisak na publiku. Projekat “Oblivion” nastao je 2009. godine kada su se Kaliopi i Karamazov muzički ujedinili nakon upoznavanja u Švajcarskoj. Valjevska publika je po prvi put mogla da čuje magični program ovog dueta, koji je zamišljen kao putovanje kroz svet.

Kaliopi je otkrila da izvođenje numera sa zajedničkog albuma “Oblivion” uvek doživljava na neki novi način, i da je za to najbitnija publika, jer je upravo publika ta koja je, svojom prisutnošću i načinom kako prati izvođenje, glavni razlog kako se oni osećaju na bini.

“Koncert u Valjevu je bio magičan. Još uvek nisam svesna šta se to dogodilo, još uvek ne znam da li sam bila dovoljno dobra i jesam li ispričala sve te priče i pesme. Da li sam dotakla publiku na pravi način, nadam se da sam uspela”, rekla je Kaliopi.

U ovo teško vreme, punom zabrana i ograničenja, istakla je da je Jazz festival u Valjevu omogućio tri noći u kojima smo živeli slobodu, upravo kao što je i sam jazz. Edin takođe nije krio sreću i oduševljenje.

“Jako smo ponosni i srećni da smo pozvani i da smo imali priliku predstaviti naš program koji nismo dugo izvodili, ali kao da smo juče već nastupali. Jazz festival sa tradicijom, divna publika koja sluša, koja razume. Ljudi koji imaju svoju glavu, svoje uši i svoje srce”, rekao je Edin Karamazov.

Jazz-fest-Valjevo-Centar-za-kulturu-16-1

Nakon koncerta punog emocija, na scenu je izašao Vasil Hadžimanov band, koji je publiku podigao na noge. Zajedno sa njima je, umesto bubnjara Viktora, koji inače svira sa bendom, svoj prvi koncert imao je bubnjar Đurađ Đuričić, koji ima samo 18 godina, što je izazvalo oduševljenje kod publike.

“Neizmerno mi je drago što je kontinuitet valjevskog Jazz festivala neprekidan. Imam sve pohvale i za Valjevski Jazz festival i za organizatore. Čast mi je bila da natupam posle Edina Karamazova i Kaliopi koji su bili sjajni. Divna pubika, divni uslovi, divno ozvučenje. Valjevo je divno”, naglasio je Vasil Hadžimano, koji se sprema da uskoro uđe u studio sa svojim bendom, i da snime osmi album, sa kojeg su već izveli neke nove kompozicije pred valjevskom publikom.

Dok se još nisu slegli utisci, Veseljko Belušević, izvršni direktor festivala, otkrio nam je da je i više nego zadovoljan što su u teškim uslovima, uspešno zatvorili Jazz Fest, kao i to da su svi koncerti, sve tri večeri, bili, shodno dozvoljenim merama, posećeni. Istakao je kako je važno da su svi otišli zadovoljni, i publika i izvođači. Posebno je naglasio da mu je dragoceno što smo poznati kao dobri domaćini, po dobroj produkciji i dobrom dočeku, kao i da gosti uvek znaju da ih je neko željno iščekivao i da ih ponovo željno očekuje.

“Nama sada ostaje da već sutra krenemo da spremamo sledeći Jazz festival, i vrlo brzo ćemo izaći sa programom. Ono što moram da istaknem je da ovog festivala ne bi bilo da nije Jove Maljokovića i ovu priliku koristim da kažem da je ovo Jazz festival koji traje 37 godina bez pauze. Najstariji je u Srbiji, koji se održao čak i za vreme bombardovanja sa Big Bendom na Gradskom trgu”, kazao je Belušević.

 

Nađa Milisavljević

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *