Press "Enter" to skip to content

Izložba skulptura „Terra“ u Studiju Trnavac

U sredu, 23. novembra, u 19 časova, u Internacionalnom umetničkom studiju Radovan Trnavac Mića“, biće svečano otvorena izložba „Terra – Skulpture“. Postavku čini 20 skulptura rađenih u terakoti, izabranih iz bogate, vredne i jedinstvene kolekcije Centra za likovnu i primenjenu umetnost „Terra“ iz Kikinde.

IUS-Radovan-Trnavac-Mica-Valjevo-4-1024x576-1

Izložba predstavlja prikaz umetničkih dela rađenih na Interanacionalnom simpozijumu skulpture u terakoti velikog formata „Terra“, čiji su autori eminentni akademski vajari iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske, Holandije, Turske, Južne Koreje i Japana. Pred publikom su dela Slobodana i Miroslave Kojić, Ane Bešlić, Mrđana Bajića, Dragane Ilić Kažić, Igora Smiljanića, Branka Ružića, Ivana Kožarića, Koste Angeli Radovanija, Mojice Smerdu, Francesca Roviella, Antonia Di Tommasa, Eugenia Rinalda, Paole Gasparotto, Zlatka Glamočaka, Jeroena Meijera, Seme Okan Topač, Chung Bowon, Yuko Hihare i Kohta Sakaia.

kosta-angeli-radovani_39x57x16cm-864x576-1

Verica Nemet, istoričarka umetnosti Centra za likovnu i primenjenu umetnost „Terra“, istakla je u uvodnom tekstu pisanom za katalog koji prati ovu izložbu, da je na odabranim radovima prisutna svedenost likovnog izraza, odsustvo boje, odnosno poštovanje svih vrednosti primarnog materijala – gline – terakote, lagana struktura, geometrijska apstrakcija, simbolički realizam, kao i analitički tretman figuracije.

Eugenio-Rinaldo-1987-Italija-36.5х25х17

„Izloženi zajedno ostavljaju utisak težnje ka nematerijalnom, ali u isti mah ka monumentalnom. Za jedan deo radova karakterističan je pogled unazad, osvrt na sopstvenu ili kolektivnu prošlost u cilju rešavanja pitanja identiteta, u kome je vidljivo istaknut konflikt pojedinac – društvo, pojedinčno – kolektivno. Takva vrsta razmatranja iziskuje određenu kreativnu slobodu, koja je svakako umetnicima učešćem na Simpozijumu „Terra“ bila omogućena. Istraživanje odnosa tradicionalno shvaćenog pristupa terakoti, kao i eksperimentisanje sa istom, takođe jeste osobenost izloženih radova“, napisala je istoričarka umetnosti Verica Nemet.

Branko-Ruzic-1984-Hrvatska-44х15

Internacionalni umetnički studio „ Radovan Trnavac Mića“ zahvaljuje se Centru za likovnu i primenjenu umetnost „Terra“ iz Kikinde, koji predstavlja važnu tačku na svetskoj umetničkoj mapi podsticaja i podrške razvoju skulpture u terakoti, na izuzetnoj saradnji, koja je tek započeta i neće se okončati samo na ovoj izložbi. Već, 2. decembra 2022. godine, u Galeriji „Terra“ u Kikindi, biće svečano otvorena izložba selektovanih dela iz kolekcije Internacionalnog umetničkog studija.

Izložba skulptura iz kolekcije „Terra“ biće otvorena do kraja godine.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *