Press "Enter" to skip to content

Izazovi roditeljstva – Greške koje prave mnogi roditelji

Za roditeljstvo se kaže da je nešto najlepše, ali i najteže u isto vreme. Ovo je poziv za ceo život za koji svakodnevno usavršavamo. U odnosu sa našom decom i sa prilivom korisnih informacija, iz dana u dan možemo napredovati i kao roditelji i kao osobe.

mama-dete-roditeljstvo

Da bismo bili dobri roditelji, kao i za sve  što želimo kvalitetno da radimo u životu, treba nam puno uloženog truda. A dobro poznato je da ko radi – taj i greši.

Ukazaćemo na neke od najčešćih grešaka koje pravimo kao roditelji i kako možemo da ih izbegnemo. Pročitajte.

Preterana briga za dete

 Odlika modernog roditeljstva je i preterana briga za njegove potomke. Deca postaju centar sveta svojih roditelja, kao i njegove bliže i dalje okoline.  Na želje i potrebe deteta uglavnom se reaguje u momentu i gleda se da one budu zadovoljene odmah i bez odlaganja.

Dete, koje je u prošlosti sedelo na kraju stola dobijajući retke deliće pažnje, sada dobija povlašćeno mesto i često vodi glavnu reč. Ne treba posebno napominjati da nije prirodno preterano brinuti za dete.

porodica-roditeljstvo

Preterana briga je samo jedna strana medalje, sa čije druge strane se nalazi zanemarivanje deteta. Obe su ekstremne i mogu biti podjednako pogubne za razvoj deteta.

Čim dobijemo bebu, fokusirani smo na nju i želimo da budemo najbolji mogući roditelji, za to divno stvorenje kojim smo darovani.

Ali moramo da naučimo pravu meru, da bi mu naši postupci bili od koristi na duge staze.

Mladi roditelji često preterano reaguju na svaki plač svog deteta i žele odmah da se pobrinu da bebu umire. U većini slučajeva nema mesta za brigu, jer bebin plač je upravo ono što bebu čini bebom, a s druge strane beba će osetiti našu zabrinutost i dodatno se uznemiriti.

Naravno, ako beba plače duže od sata, a pritom plač prati temperatura, uporno povraćanje ili osip, treba se konsultovati pedijatar.

Pogrešna nega temenjače

Često roditelji ishitreno  reaguju ako primete neke promene na bebinoj kosi.

 Ako se prvi put susreću sa pojavom bebine temenjače, pomisle često u ovim situacijama da je to u stvari prljavština. Iz preterane želje da njihovo dete ne izgleda zapušteno, već naprotiv čisto i uredno, grebu i skidaju je na silu sa kože detetove glave. Ovaj način je pogrešan, jer tako se može povrediti nežna bebina koža i stvoriti otvoren put za razvoj bakterijske infekcije.

Ova pojava često nestane sama od sebe kroz nekoliko nedelja. Jedino u slučaju njenog neprijatnog mirisa, što se retko dešava, potrebno je konsultovati dečijeg lekara.

Roditelji koji previše brinu o svojoj deci, paze da njihova deca ne budu povređena i trude se da im oni rešavaju problematične situacije koje im se dešavaju u životu.

Greške roditelja koje umeju da pokvare odnose između braće i sestara

Odgajanje jednog deteta je kompleksan zadatak, a još izazovnije i teže postaje ako u isto vreme podižete dvoje, troje ili više dece. Potrebno je izgraditi odnos pun poverenja sa svakim detetom pojedinačno, a s druge strane im treba pomoći da stvore dobre međusobne odnose.

roditelji-deca-drzanje-za-ruke

Ako želite da podržite izgradnju dobrog odnosa između vaše dece nikada ne izgovarajte sledeće rečenice:

Kako tvoja sestra/brat može, a ti ne?!

Mnogi roditelji misle da je upoređivanje sa drugom decom odlična motivacija za dete. Međutim, to je velika zabluda. Ako izgovarate ovakvu rečenicu, ono što čuje dete kojem to govorite jeste da nije dovoljno dobro i da njegovog brata ili sestru u stvari volite više.

Dugoročno izgovaranje ovakvih i sličnih rečenica može dovesti do problema sa samopoštovanjem i može se stvoriti osećaj zavisnosti.

Moraš da voliš sestru ili brata

Nova beba u porodici često je izvor stresa za starije dete.Kod njega se može pojaviti ljubomora, a ako smo naporni ko roditelji u svojoj želji da starije dete što pre zavoli mlađe, kod njega samo može da se pojača osećaj odbojnosti.

Najbolja opcija je da planirate vreme koje ćete samo provoditi sa starijim detetom, pa će i njegova ljubav prema najmlađem članu porodice se spontano formirati, kada oseti da je i dalje voljeno i posebno u vašem životu.

Pazi na mlađu sestru ili brata!

Iako je lepo da starije dete pričuva mlađe ponekad, ono nije zamena za roditelje. Najbolje bi bilo da briga o mlađem bratu ili sestri dođe od samog starijeg deteta, kao izraz njegove ljubavi.

Takođe prisiljavanje starijeg deteta da uvek popusti mlađem detetu može da naruši odnos među decom.

Greške roditelja nakon razvoda

 Zbog velike stope razvoda, moramo se osvrnuti i na greške koje se prave nakon razvoda. Život mora da se nastavi dalje, ali posebna pažnja treba da se posveti deci, jer deca su najosetljiviji i najvredniji deo svakog društva.

U slučaju razvoda, deca postaju posebno osetljiva, a potezi roditelja nakon razvoda mogu ih obeležiti odnosno ostaviti tragove u njihovom emotivnom biću za ceo život.

Ne gledajte svoju decu kao odrasle osobe

Deca teško da mogu da razumeju zašto se razvodite ili kako se osećate tokom razvoda. Njima je potrebno da se osećaju zaštićeno. Bitno je ne opterećivati ih sa problemima koje razvod sam po sebi neminovno donosi i razgovarati sa njima o svakom detalju. Razgovarajte ako treba sa psihologom, prijateljima, porodicom, ali ne i sa decom. Biti roditelj znači odgovornost za decu. Pružajte im podršku i trudite se da se osećaju sigurno i razvijajte to raspoloženje – da će sve biti u redu!

Ne smete da terate dete da bira

Ako volite svoje dete, nikada ne smete da ga  stavite u poziciju da bira: da li više voli tatu ili mamu, i s kim želi da živi. Dete će ovim nametnutim izborom imati osećaj da nekoga od roditelja izdaje.

Treba da date sve od sebe da što ravnopravnije podelite vaše obaveze oko deteta i da sve odluke koje donosite budu za njegovu dobrobit.

Ne bi trebalo da kršite dogovorena pravila

U želji da budemo omiljeni roditelj svom detetu, borimo se za njegovu pažnju na pogrešan način udovoljavanjem i popustljivošću. Često kršimo pravila vaspitanja drugog roditelja. Primera radi, kad jedan roditelj uči dete kako da koristi mobilni telefon bez saglasnosti drugog roditelja koji je protiv tehnologije u određenom uzrastu deteta.

Bez obzira na razvod koji predstavlja kraj jednog partnerskog odnosa, roditeljski zadatak se nastavlja i trebao bi biti zajednički. Treba da budete tim i da radite u timskom duhu.

Radi dobrobiti vašeg deteta treba da utvrdite neka zajednička pravila i norme detetovog vaspitanja i da ih se oba roditelja pridržavaju. Dakle, ako je to ograničeno vreme ispred ekrana, manje slatkiša ili nešto treće – treba biti dosledan.

Ne dozvolite detetu da oseća krivicu zbog vašeg razvoda

Često , ranije ili kasnije, dete može osetiti krivicu za razvod svojih roditelja. Važno je da redovno razgovarate sa svojim detetom ili decom, kako biste na vreme sprečili da dođe do ovakvih misli u dečijim malim glavama. Jednostavno, neprijatne stvari se dešavaju često i neplanirano i svi mi od ranih nogu moramo se naučiti da se nosimo sa njima,  jer kao i lepe stvari i one neprijatne su neminovni deo naših života.

Nemojte kriviti partnera ili se svađati pred detetom

Loše i negativne misli o svom bivšem partner nemojte deliti sa vašim detetom. Nemojte nikad smetnuti s uma da je dete podjednako i vaše i vašeg partnera.

Sve problem koje imate sa partnerom rešite u četiri oka i nikako se nemojte svađati ili izgovarati ružne reči ispred vašeg deteta.

Ne dozvolite da to što niste uspeli kao partneri utiče na kvalitet vašeg roditeljstva.

 Puno je situacija u kojima možemo da pogrešimo kao roditelji. Zato moramo da budemo jako obazrivi dok obavljamo ovaj najdivniji i najkomplikovaniji životni zadatak, koji je pred nama – roditeljstvo.

Ono ne određuje samo nas, nego obeležava u velikoj meri i puteve kojima hode i tek će hoditi naša deca. Naše je da damo sve od sebe da što manje grešimo i da nađemo onu pravu meru u načinu na koji se ophodimo prema svojim potomcima.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *