Press "Enter" to skip to content

Ceo april u znaku promicije čitanja i knjige za decu

Valjevska biblioteka predstavila je programe planirane za april mesec, u kojem se obeležavaju dva značajna datuma – Međunarodni dan knjige za decu 2. aprila i Međunarodni dan knjige za odrasle 23. aprila. Kalendar niza događaja uokvirenih u naziv “April mesec knjige”, namenjen je najmlađoj čitalačkoj publici – onoj koja je još kod mame u stomaku, tek rođenim bebama, zatim predškolcima, osnovcima i tinejdžerima.

Biblioteka-3
Sa konferencije za medije u Muzeju zavičajnih pisaca / Foto: Valjevska posla

“Shvatili smo odavno da je budućnost čitanja u rukama malih i najmlađih. Želeli smo da pokažemo da mesec april može ceo da cveta upravo u programima promocije čitanja i knjige za decu i za odrasle. Aktivnostima, koje ćemo realizovati u saradnju sa školama i valjevskom Predškolskom ustanovom, želeli smo pre svega da istaknemo značaj rada ne samo sa decom, već i značaj saradnje sa drugim ustanovama koje su na istom zadatku. Naši rezultati zaista ne bi bili dobri ukoliko bismo zaboravili činjenicu da zejedništvo i partnerstvo daju najbolje efekte”, rekla je direktorka valjevske Biblioteke Violeta Milošević, na konferenciji za medije na kojoj je najvaljen kalendar događaja tokom meseca aprila.

Violeta-Milosevic-Bibioteka
Violeta Milošević, direktor Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” / Foto: Valjevska posla

“Apri mesec knjige” počinje u ponedeljak, 4. aprila, u 17 sati, programom “Dođi na keks i mleko i priču”, u Muzeju zavičajnih pisaca. Reč je o pilot projektu koji je realizovan 2012. godine, kad je i ukazano na značaj rada sa trudnicama i tek ostvarenim mamama. Sada su se stekli uslovi da se taj program i realizuje.

“Reč je o zanimljivoj radionici koja je osmišljena kao druženje trudnica i mama koje su tek donele svoju decu na svet. Mi ćemo im predstaviti koliko je čitanje važno od prenatalnog perioda. Nijedno dete nije premalo za slušanje priča, niti preveliko za uživanje u omiljenim pričama. Pričaćemo o svim aspektima čitanja koji utiču na pravilan razvoj dece i na tu vezi koja se između majke i bebe razvija na najbolji mogući način. Naišli smo na izuzetnu podršku Polivalentne patronaže i Škole za trudnicu i decu valjevskog Doma zdravlja, čije će polaznice biti učesnice ove naše radionice”, kazala je bibliotečki radnik Lepa Svilenković.

Program Biblioteke naslovljen “Susret literarnih sekcija grada Valjeva”, deo je ciklusa započetog prethodnog meseca i biće nastavljen u sredu, 13. aprila, u 12 časova, u Muzeju zavičajnih pisaca. Partneri Biblioteke u ovom projektu su sve osnovne škole grada Valjeva, rukovodioci literarnih sekcija i talenotvana decu. Ciklus se nastavlja u OŠ “Vladika Nikolaj Velimirović”.

“Želeli smo da posle jednog teškog perioda, koji je iza nas, pokušamo da napravimo zajednicu u Biblioteci, sastavljenu od nastavnika, talentovanih đaka, takođe i njihovih porodica. Da napravimo jednu podsticajnu atmosferu za razvoj talenata, za rad i za druženje”, rekla je bibliotekar Irena Karadarević.

biblioteka-radnici
Irena Karadarević (desno) i Marijana Timotić, bibliotečki radnici / Foto: Valjevska posla

“Kreativno pisanje” naziv je programa koji će biti realizovani u dva termina, 5. i 20. aprila u 19 časova. Saradnici na tom programu namenjenom starijim osnovcima biće radnici Biblioteke Ivan Bazrđan i Đorđe Milinković.

“Da bi rad literarnih sekcija bio uspešan, potrebno je da se ta deca osposobe za učešče u radu u tim literarnim sekcijama i mi smo odlučili da napravimo ješ jedan program, a to je program Kreativnog pisanja. Ovaj program je retka prilika da se deci šansa za samoizražavanjem, da shvate da svet oko sebe mogu da opišu na način na koji ga oni vide, što je i sam smisao umetnosti”, nalasio je Ivan Bazrđan.

biblioteka-radnici-2
Bibliotekari Ivan Bazrđan i Lepa Svilenković / Foto: Valjevska posla

Druženje za piscem Jasminkom Petrović, autorkom knjige “Leto kada sam naučila da letim”, po kojoj je urađen i film, zakazano je u četvrtak, 14. aprila, u dva termina, u 11 i 13 časova.

“Više od decenije, Dan dečje knjige obeležavamo tako što dovodimo pisce za decu u Biblioteku. Ove godine nam u goste dolazi pisac Jasminka Petrović. Deca su itekako upoznata sa njenom vrlo aktuelnom knjigom i filmom “Leto kada sam naučila da letim” i mislimo da će im druženje sa Jasminkom Petrović biti zanimljivo. Biblioteka će za to druženje pozvati svoje korisnike iz određenih škola. Tek treba da donesemo odluku koja će to škola biti. Druženje će, ukoliko bude lepo vreme, biti u Dvorištu Biblioteke. U slučaju kiše susret će biti premešten u Muzej zavičajnih pisaca ili u naš Klub strane knjige”, istakla je Marijana Tomotić, bibliotekar.

Najmasovnija aktivnost je ciklus radionica “Od čitanja se raste”, koju Biblioteka organizuje već 12 godina u saradnji sa PU “Milica Nožica”, sa polaznicima srednje vaspitne i predškolske grupe.

“Mnogim mališanima to je prvi susret sa Bibliotekom, pa ih mi na radionicama učimo šta je zapravo Biblioteka, razgovaramo o tome kako mogu da se pozajme knjigu i kako se treba odnositi prema knjigama koje su pozajmili. Mališani iz Biblioteke odlaze sa osmehom na licu, sa privremenim članskim kartama. Cilj nam je da se ponovo vrate i mogu vam reći da se vrate u velikom broju. Svi oni koji žele da se u učlane od nas dobijaju na poklon besplatnu članarinu za Biblioteku”, rekla je Katarina Josović, bibliotekar.

Katarina-Josovic
Katarina Josović, bibliotekar / Foto: Valjevska posla

Na konfernciji za medije najavljeno je i da će Likovnom konkursu pod nazivom “Čarobna muzika reči”, koji je započet prošle godine, biti okončan tokom aprila. Promocija postera, koji predstavlja simbiozu likovnog stvaralaštva najmlađih Valjevaca, nadograđenu kvalitetom valjevskih akademski slikara i umetnika, biće upriličena 19. aprila.

“Poster “Čarobna muzika reči” predstavljaće Biblioteku na mnogim materijalima koje će štampati ova ustanova. Konačna i finalna realizacija tog postera delo je valjevskog akademskog slikara Milana Hrnjazovića uz podršku našeg dizajnera Dušana Arsenića i Marije Jevtić kao ilustratora”, pojasnila je direktorka Biblioteke Violeta Milošević.

april-mesec-knjige

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *