Press "Enter" to skip to content

BIZNIS PLAN KOJI TREBA SVAKOM NOVOM VLASNIKU BUTIKA

Kao veliki zaljubljenik u modu i preduzetništvo razmišljate o otvaranju butika odeće? Sasvim je izvesno da znate da se vlasnici butika susreću sa brojnim izazovima. Na visoko konkurentnom tržištu treba se izboriti sa drugim buticima, ali i sa robnim kućama i velikim tržnim centrima.

Ako posvetite vreme kreiranju detaljnog i temeljnog biznis plana možete lakše obezbediti finansiranje, ali se i snažnije suočiti sa konkurencijom. Pročitajte kako da napišete poslovni plan i povećate svoje šanse za uspeh u svetu prodaje odeće i modnih detalja.

Napišite rezime poslovnog plana

Možda imate mnogo ideja i skloni ste tome da se rasplinete? Pokušajte za početak da napišete rezime svog poslovnog plana – na manje od dve stranice. Ovaj sažetak treba da sadrži osnovne podatke o vašem poslovanju – da li samostalno otvarate butik ili u partnerstvu s nekim, koje su glavne linije proizvoda koje prodajete itd.

Ukoliko pišete biznis plan s ciljem da obezbedite finansijska sredstva, u okviru rezimea uključite iznos koji tražite. Objasnite ukratko kako će se sredstva koristiti i koliko vremena će vam trebati da vratite novac (u slučaju da nije u pitanju konkurs za bespovratna sredstva).

Napravite plan finansija

Koji su vaši projektovani mesečni troškovi? Isplanirajte kupovinu robe i materijala na veliko, zatim platni spisak za broj zaposlenih. Postoje razni detalji koji će zahtevati vašu pažnju pre nego što prodavnica bude spremna za rad. Imajte na umu da otvaranje butika podrazumeva i troškove za zakup i uređenje enterijera. Ako nemate svoj prostor, planirajte budžet za kiriju – koliko kvadrata će vam biti potrebno? Takođe, razmislite o tome šta vam treba od nameštaja i pratećih materijala. Police za izlaganje odeće, otvoreni ormari i kabine za presvlačenje su obavezni “inventar” u butiku.

Biće vam potrebni i držači za cene, ramovi i nosači postera. Info table za obaveštenja su praktičan način za isticanje reklamnih štampanih materijala. Vizuelna komunikacija u maloprodaji je značajna, pa budite spremni da uložite u kvalitetnu opremu za isticanje obaveštenja, jer ćete tako privući veći broj kupaca. Klijenti vole kada su cene vidljive, a neke posebno privlače akcijske ponude, pa se postarajte da sve bude transparentno i istaknuto.

U biznis planu, u odeljku za finansije objasnite i gde ćete nabavljati odeću za vaš butik, kao i troškove vaših prodavaca i dobavljača. Budite realni u pogledu toga koliko će vam sredstava biti potrebno ne samo da otvorite posao, već i da ga dugoročno održite.

Definišite proizvode iz vaše ponude

tasne-odeca-butik
Pexels.com

Opišite suštinu vašeg predloženog modnog posla prijatelju ili poslovnom partneru. Zabeležite u tezama ako vam je tako lakše. Da li je to vrhunska maloprodajna radnja? Da li je to prodavnica sa modernom odećom za trudnice ili klasičan butik?

Različiti proizvodi i tržišta imaju različite ciljne grupe. Navedite primarne ciljeve. Šta je ciljno tržište? U koju će se modnu nišu uklopiti vaš posao? Navedite listu proizvoda vašeg butika, detaljno opišite jedinstvene kvalitete odevnih predmeta i objasnite zašto baš oni koriste vašim klijentima.

Razmislite o svrsi vašeg poslovanja i da li i na koji način možete rešiti neke stvarne probleme svojih kupaca. Koje su njihove preferencije, kakve boje i stilovi im odgovaraju? Čarobna formula za uspeh je da pronađete i predstavite onu odeću koju vaši klijenti žele, a ne o onome što vam se sviđa.

Istražite tržište

odeca-u-butiku
Pexels.com

Istražite modno tržište i put na kome želite da uspostavite svoje poslovanje. Koji su to kupci koje
nameravate da privučete? Istraživanje i analiza tržišta su preduslov za kreiranje dobrog biznis plana. Odredite svoje primarne konkurente i podelite ih u kategorije – primera radi, direktna konkurencija će biti drugi lokalni butici u vašem okruženju, dok će indirektni konkurenti biti robne kuće i veliki tržni centri.

Kroz tumačenje prednosti i slabosti konkurencije biće vam lakše da sagledate koje su to prednosti i
nedostaci vašeg butika. Takođe, ovo je savršen trenutak da ilustrujete strategije koje ćete koristiti da prestignete konkurenciju. U tom kontekstu treba opisati i marketinški plan – kako ćete reklamirati svoje poslovanje i na koji način ćete zadržati klijente na dugoročnoj osnovi.

Istražite statističke podatke o prodaji, kao i trendove na tržištu. Konsultacije sa iskusnim preduzetnicima mogu vam biti od velike pomoći, takođe.

Pametno izaberite lokaciju za butik

Pronalaženje i odabir idealne lokacije za butik je značajan korak kada započinjete novo poslovanje. Razmislite o mestu za svoju prodavnicu imajući u vidu sledeće: gde se kreću vaši ciljni kupci i kakva je koncentracija pešačkog saobraćaja na određenoj lokaciji.

Ako već imate svoj prostor na ne tako atraktivnom mestu, možete uložiti više novca u reklamnu kampanju i tako nadomestiti “loš položaj” butika. S druge strane, ukoliko tek treba da zakupite lokal, postarajte se da to bude na lokaciji koja je upečatljiva i lako uočljiva, sa visokom frekvencijom prolaznika.

Naravno, izbor mesta za butik u najvećoj meri zavisiće od vašeg budžeta. Prodavnica odeće koja se
nalazi u posećenom tržnom centru će imati gust promet, ali zato ima visoku kiriju. Butik koji se nalazi u mirnijoj stambenoj zoni neće imati toliko mušterija, ali će zakup biti manji. U svakom slučaju, gledajte da budete tamo gde su vaši kupci.

Odlučite odakle ćete nabaviti odeću

Potreban vam je izvor koji će obezbediti proizvode dobrog kvaliteta za vaš butik. Ako želite da prodajete letnji program – haljine, majice, šortseve i kupaće kostime, potražite proizvođače koji su specijalizovani za konkretne proizvode. Pre porudžbine zamolite da vam pošalju uzorke, jer fotografije iz kataloga i sa web sajtova nisu dovoljne. Tek kad se lično uverite u kvalitet materijala i krojeva, pregovarajte i zatražite da vam naprave ponudu i izrade budžet prema količini koju poručujete.

Ukoliko želite da prodajte odeću renomiranog dizajnera u svom butiku potrebno je da ih kontaktirate direktno ili pak da nađete osobu koja može da garantuje za vas.

U procesu traženja dobavljača možete razmisliti i o posetama veleprodajnih sajmova u okolini ili daobiđete distributere za veleprodaju odeće u vašem kraju.

Dizajn enterijera i načini izlaganja odeće

butik-odeca
Pexels.com

Na kraju, važno je da osmislite na koji način ćete urediti vaš butik i izložiti robu. Kupac treba da ima dovoljno prostora da prođe kroz radnju između izložbenih jedinica i otvorenih ormara. Ako su police pretrpane robom, to može da odbije kupce. Postarajte se da odeća bude uvek uredno posložena. Možda ćete naići na zahtevne klijente koji isprobavaju nekoliko modela, a odluče se da kupe (ni)jedan. Uvedite “politiku butika” po kojoj će radnici uvek vratiti posloženu odeću na mesto.

Dodatni savet: Uložite novac u dobru rasvetu – to je potreba, a ne luksuz. Jaka svetla u kabinama za
presvlačenje čine da kupci izgledaju dobro. Ovo je neophodno ako želite da kupe odeću koju nudite.

Napišite ciljeve za budućnost

Deo poslovnog plana treba da bude i odeljak sa ciljevima za budućnost. Jednom kada krenete sa prodajom, razmišljate o načinima da se proširite i unapredite biznis. Naravno, to ne znači da treba da otvorite 3-4 butika u isto vreme, ali razmišljanje van okvira i na duge staze može da proširi mogućnosti vašeg poslovanja. Umesto nove prodavnice, možete da razmislite o širenju asortimana robe ili otvaranju online shop-a. Neke od opcija su i da pokrenete sopstvenu radionicu šivenja (ili veza), prodaju nakita i modnih dodataka i slično.

U svetu mode postoji mnogo prilika za uspeh, a pokretanje butika je zapravo samo deo posla. Da bi vaše poslovanje opstalo i da biste ostvarili profit, potrebno je puno odlučnosti, napornog rada i malo sreće. Uz dobar biznis plan svakako ćete se približiti ovom cilju.

 
Kreativni stvaralac

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *