Press "Enter" to skip to content

Aplikacije koje će vašem starom telefonu dati novu svrhu

Mobilni telefoni su postali sastavni deo naših života. Prvo smo ih koristili za potrebe komunikacije sa drugim ljudima, da bi do danas oni postali pametni uređaji koji nam pomažu i pojednostavljuju život, ali i uređaji koje često koristimo za razonodu.

mobiln-telefon-aplikacije-laptop

I dok neke aplikacije možete instalirati samo na novijim, a samim tim i skupljim uređajima, postoji mnoštvo aplikacija koje se mogu koristiti i na mobilnim telefonima nešto starijeg datuma proizvodnje. Na taj način, telefon koji ste odavno izbacili iz upotrebe dobiće sasvim novu namenu. Postoji veliki broj aplikacija za koje ne znaju čak ni oni korisnici koji provode jako puno vremena uz telefon, a koje možete iskorisiti da biste vašem starom uređaju dali novu svrhu.

Ako u fioci čuvate stari telefon već duže vremena i ne znate šta ćete sa njim, predložićemo vam nekoliko rešenja. Pre nego što ga ponovo pustite u upotrebu, važno je da sami ili kod servisera ispitate mobilni telefon, kako biste bili sigurni da je njegovo korišćenje bezbedno. Ako je stari telefon ispravan i spreman za upotrebu, evo koje aplikacije vam mogu biti od velike koristi.

#1 Izmerite otkucaje srca

Instant Heart Rate je aplikacija koja koristi kameru i blic telefona za očitavanje pulsa. Dovoljno je da postavite kažiprst na objektiv kamere i softver će automatski izmeriti vaš puls. Ova aplikacija takođe prikuplja podatke iz svakog merenja kako bi izradila grafikone koji vam mogu pomoći da tokom vremena kontinuirano pratite rezultate. Osim toga, možete dodati i beleške, poput „Pre spavanja“, „Vežbanje“ ili „Odmor“ kako bi praćenje rada srca bilo efikasnije, s obzirom da puls zavisi od starosne dobi ali i od aktivnosti kojima se u tom trenutku bavimo.

srce-ritam

Ova aplikacija vam može biti od koristi posebno ako imate kardiovaskularnih tegoba ili bolujete od dijabetesa, pa morate redovno da pratite broj otkucaja srca. Besplatna verzija dostupna je kako za korisnike Android uređaja, tako i za one koji poseduju Apple telefone. Takođe, postoji i Pro verzija koja je bez oglasa i koja nudi neograničeno praćenje i sakupljanje podataka.

#2 Izmerite visinu ili rastojanje

Koristeći kameru telefona, aplikacija EasyMeasure vam može pomoći da izmerite rastojanje od zida do zida, visinu željenog objekta ili neku drugu dimenziju.

Pre nego što počnete da se „igrate“ ovom aplikacijom, potrebna je početna kalibracija uređaja. Ustanite i držite telefon u visini očiju kako biste odredili referentnu, odnosno polaznu tačku. Zatim strelicu usmerite u podnožje predmeta koji merite. Koristeći ugao kamere i vaš položaj, aplikacija procenjuje udaljenost objekta, odnosno druge dimenzije.

mobilni-telefon-aplikacije

EasyMeasure je dostupan za Apple korisnike kao besplatna ali i kao Pro verzija, koja je bez oglasa. Pored ove, postoje i druge aplikacije koje vam takođe mogu pomoći da izmerite širinu, dužinu ili visinu nekog predmeta ili prostora, poput Google Measure, koju možete koristi na Android pametnim telefonima.

#3 Dijagnostikujte potencijalne kvarove na vašem automobilu

Niste sigurni šta nije u redu sa vašim autom, ali niste pri parama, nemate dovoljno vremena ili jednostavno ne želite da platite majstoru autodijagnostiku? Verovali ili ne, postoji aplikacija za pametni telefon, bilo da je Android ili iPhone u pitanju, koja vam može dati odgovor na ovo pitanje i uštedeti novac.

Jednostavno preuzmite aplikaciju Automatic Pro i pomoću adaptera priključite vaš mobilni uređaj u ODB-II port, koji se obično nalazi ispod volana sa leve strane. Zatim pokrenite aplikaciju. Nakon pokretanja, aplikacija vam može dijagnostikovati problem kod motora ili neke druge nepravilnosti u radu vozila i upozoriti vas. Važno je napomenuti da pre upotrebe uređaj treba „osvežiti“ i očisiti od potencijalnih virusa i drugih pretnji kako bi softver radio nesmetano.

#4 Izmerite nivo alkohola u krvi

Nema ničeg boljeg od žurke ili druženja sa prijateljima u prirodi, kafiću ili klubu. Ipak, ako ste malo popili ne sedajte za volan! Ako pak želite da znate koliko alkohola imate u krvi, nije vam potreban profesionalni merač. To možete uraditi i sa BACtrack alkotesterom, malim uređajem koji se povezuje sa aplikacijom na vašem telefonu i precizno meri nivo alkohola u krvi.

Na ovaj način ćete sa sigurnošću utvrditi kada je pravo vreme da pozovete taksi a vaš automobil ostavite na parkingu.

#5 Posmatrajte u mraku

Sve što vam je potrebno je Seek Thermal. Ova termalna kamera visoke rezolucije pričvršćuje se na pametni telefon i sa njime povezuje na „lighting port“ za Apple, odnosno „micro USB port“ za Android uređaje.

Ovakvi modeli kamera imaju termalni senzor, vodootporni su i mogu detektovati temperaturu od preko  300°C na razdaljinama od nekoliko stotina metara. Možete ih korisiti za noćno izviđanje ili praćenje divljih životinja, otkrivanje curenja vazduha, pronalaženje neispravnih elektroinstalacija u vašem domu i sl.

#6 Proverite baterije na vašem daljinskom upravljaču

Svima nam se barem jednom desilo da nam upravo počinje omiljena emisija, a da nam daljinski upravljač odjednom prestaje da radi. Kako biste otkrili da li daljinski uređaj reaguje na vaše komande, dovoljno je da ga usmerite prema zadnjoj kameri vašeg pametnog telefona i pritisnete taster za promenu kanala ili pojačavanje tona. Ako na ekranu telefona vidite infracrveno svetlo kako treperi, onda je vaš daljinski upravljač ispravan, a ako to nije slučaj onda je vreme da promenite baterije.

#7 Podignite vašu bezbednost na viši nivo

Ne samo da vam pametni telefon može poslužiti za surfovanje internetom, razgovore sa prijateljima i porodicom, već vam može pomoći da podignete ličnu bezbednost na viši nivo.

Sasvim je prirodno, naročito za osobe ženskog pola, da se nekada boje dok se kući vraćaju noću s posla. Na sreću, sada postoji jednostavan način da iskoristite vaš pametni telefon da biste se osećali sigurnije, gde god da se nalazite Aplikacija bSafe dostupna je kako za Android tako i za iPhone uređaje. Ona vam omogućava da odabrani kontakti prate vašu lokaciju. Takođe možete podesiti tajmer koji će automatski pokrenuti poziv ka kontaktima koje vi odaberete ako u određeno vreme ne stignete kući ili na neko drugo mesto na koje ste isplanirali.

U Apple ili Google Play prodavnici možete pronaći i veliki broj raznih drugih korisnih aplikacija koje vam mogu pomoći da u različitim situacijama, a ovde smo pomenuli samo neke od najinteresantnijih.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *