Press "Enter" to skip to content

SADA JE PRAVO VREME

Deveto izdanje festivala Valjevski filmski susreti održava se ove godine u Valjevu, ovoga puta pod sloganom Sada je pravo vreme. Festival traje od 15. do 18. decembra. Festival neguje stvaralaštvo mladih filmskih autora iz regiona kroz takmičarski program, omogućava razvoj mlade publike kao i filmsku edukaciju naših sugrađana svih uzrasta i zanimanja. Glavni program čine kratkometražni filmovi mladih autora, kao i dugometražni igrani i dokumentarni filmovi iz zemlje i regiona, uz propratne programe, koji uključuju muzički program i radionice.

VFS2022

Glavni program festivala čine tri selekcije – regionalni takmičarski program kratkometražnog filma, revijalni program igranog i dokumentarnog filma i kao novost ove godine, revijalni program krakometražnog eksperimentalnog filma. Filmovi će biti prikazani u Bioskopu 85. Ulaz je, kao i svake godine, slobodan.

Program

Festival otvara igrani film “Heroji radničke klase” Miloša Pušića čiji je jedan od scenarista Valjevac Dušan Spasojević. U okviru revijalnog programa biće prikazani igrani filmovi “Heroji” Gorana Nikolića, “Usekovanje” Siniše Cvetića, “Punim plućima” Radislava Jovanova Gonza, “Kristina” Nikole Spasića i “Posle zime” Ivana Bakrača. Pored igranih, u sklopu revijalnog programa moći ćete da pogledate i dokumentarni film “Rampart” Marka Grbe Singha.

U okviru takmičarskog programa prikazaće se 13 ostvarenja mladih autora iz regiona: “9-5″ Maše Šarović, “Čekaj me ovde” Alekse Borkovića, “Prva uloga” Stefana Vojvodića, “NEIGHBOURS” Juša Hrastnika, “Ječam žela” Andrije Mugoša, “Polica” Matije Lukača, “Krotki” Jovana Dimoskog, “Probna Vožnja” Mirze Abdagića, “Pregoreo” Nemanje Mladenovića, “Smak sveta” Maye Janković, “Zgažene” Aleksandra Teokarevića, “Ništa o mojoj majci i sestri” Petra Lakića,” Animus” Milice Spasojević i “North Pole” Marije Apčevske.

Na festivalu će se i ove godine dodeliti dve nagrade. Nagradu Slobodan Golubović Leman dodeljuje žiri koji je ove godine u sastavu producentkinje iz Hrvatske Sabina Krešić, glumice Maja Šuša i dramaturga Dragana Nikolića. Nagrada Mladi autor koja podrazumeva novčani iznos kao i sliku valjevskog slikara Miodraga Pešića ove godine se dodeljuje najboljem reditelju, a odluku o pobedniku doneće filmski umetnici iz Valjeva koji žive i rade u inostranstvu: reditelj Zoran Đorđević i fotografi i snimatelji Dušan Đorđić i Nenad Stevanović.

Revijalni program eksperimentalnog filma je nastao ove godine zbog velikog interesovanja autora i prijavljenih kratkih eksperimentalnih filmova za takmičarsku selekciju. Ove godine pravimo posebno mesto za eksperimentalni film i dvodnevnom radionicom alternativnog filma koju će voditi producentkinja Savina Smederevac.

Valjevski filmski susreti neguju stvaralaštvo mladih filmskih autora iz regiona kroz svoje programe i filmsku edukaciju, s ciljem da festival utiče na razvoj mlade publike i interesovanje za regionalni autorski film.

Festival organizuje Vakum u saradnji sa Centrom za kulturu Valjevo i Modernom galerijom, a podržali su ga Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Valjevo.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *