Press "Enter" to skip to content

37. Jazz Fest Valjevo u duhu solidarnosti i podrške

Na veliku radost i zadovoljstvo svih ljubitelja džez muzike i istančanog zvuka, od 25. do 27. novembra u Valjevu će se održati 37. Jazz festival, najdugovečniji džez festival na našim prostorima. Za razliku od prošlogodišnjeg, koji se zbog epidemiološke situacije i zabrane okupljanja nije održao pred publikom, na ovogodišnjem Jazz Festu, na Velikoj sceni Centra za kulturu, nastupiće poznata i priznata imena domaćeg džeza i ekskluzivni gosti iz regiona.

37.-Jazz-Fest-1

Veseljko Belušević, izvršni direktor valjevskog Jazz festivala, istakao je da mu je izuzetno zadovoljstvo što se ove godine festival održava u sali, pred publikom, tamo gde i pripada. Navodi da se raduje dobroj muzici i još jednom velikom festivalu i zahvaljuje se svim prijateljima koji su i ove godine ostali verni tradiciji i pomogli realizaciji 37. Jazz Festa u Valjevu.

Milan Đurđević, programski direktor Jazz festivala navodi da su posebnu pažnju posvetili domaćim autorima, koji čine 90% programa, iz razloga što žele da pomognu i podrže rad i stvaralaštvo onih koji žive i rade u Srbiji u otežanim uslovima usled epidemije. Dogovor sa Edinom Karamazovim, jednim od najvećih svetskih umetnika, kao i njegov projekat sa Kaliopi pod nazivom “Oblivion” bio je, prema rečima Đurđevića, dogovoren unapred, i pored tri odlaganja napokon će se održati pred domaćom publikom, na način na koji je to najprimerenije.

“Mislim da svi ljudi koji gostuju na festivalu imaju neku svoju priču zasnovanu na autorskom i umetničkom kvalitetu. Vlada Maričić ima trenutno najkomercijalnije izdanje po svim parametrima – album “Ibar”. EYOT je najbolji domaći džez proizvod koji se prodaje na svetskim festivalima. Oni su nedavno došli iz Emirata, a prethodno su bili u Japanu… Lena Kovačević je završila Jazz Konservatorium u Amsterdamu, doći će sa džez bendom. Edin Karamazov je svakako najveća zvezda. Svirao je sa Stingom kompletnu jednu turneju, što znači da je Karamazov čovek koji je etabliran u svetskim okvirima, a Kaliopi je regionalna zvezda i mislim da će njih dvoje zajedno prirediti fantastičan koncert koji retko ko ima priliku da čuje uopšte. Zatim Vasil Hadžimanov je ove godine sa svojim albumom ušao među pet svetskih najboljih izdanja. Mislim da smo uradili jednu dobru stvar”, zaključuje Milan Đurđević.

37.-Jazz-Fest

Đurđević napominje da zanimljiv trodnevni program 37. Jazz Festa, “upakovan” u konceptualnu ideju “New jazz moment, počinje u četvrtak, 25. novembra, u 20 časova, kada će nastupati valjevski muzičari, jer “zna se da festival afirmiše ljude koji se u našem gradu bave muzikom”. Pred publiku će ovdašnji bendovi: LA band, Blue Train, Medical Doctors, Pilot blues band i Mehanički balet. U petak, 26. novembra, sa početkom u 20h nastupiće kvartet Vladimira Maričića i niški “fussion jazz bend” EYOT, kao i Lena Kovačević, koja će svoj “smoot jazz” repertoar predstaviti sa svojim bendom. U subotu, 27. novembra, nastupa regionalna muzička zvezda Kaliopi uz Edina Karamazova. Program zatvara Vasil Hadžimanov Band, rado viđeni gosti valjevskog Jazz Festa.

“Pokušavamo da dovedemo što više publike, da publiku vežemo za jazz da bismo mogli u budućnosti da dovedemo i svetske priznate umetnike”, ističe Milan Đurđević, programiski direktor 37. Jazz festivala Valjevo.

Organizatori ističu da će festival biti održan uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mera, da je obezbeđeno propisano rastojanje između gledalaca ograničenim kapacitetom sale u Centru za kulturu, koja se redovno dezinfikuje.

Karte su u prodaji od 22. novembra, na blagajni Centra za kulturu.

N.M.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *