Press "Enter" to skip to content

TUŽNO SEĆANJE MIROLJUB ANDRIĆ “GEDŽA” 1948-2022

U Valjevu je u prošlu nedelju prestalo da kuca srce Miroljuba Andrića “Gedže”, izvanrednog strelca Ribnice, Krušika i Budućnosti koji je u svojoj dugoj karijeri od sredine 60-tih pa do kraja 70-tih bio strah i trepet za golmane u različitim ligama. Andrić je svoje bavljenje fudbalom započeo u rodnoj Mionici, u FK Ribnica, gde je zajedno sa Čitakovićem, Simovićem i Zebićem postao jedan od glavnih igrača koji su 1969. godine doprineli ulasku u tada vrlo jaku Kolubarsko-podrinjsku ligu. Interesantno je da je popularni “Gedža” na početku igrao na poziciji beka čineći sa Zebićem, kako kažu Mioničani, najbolji bekovski par u istoriji Ribnice.

JEKARA3Odlaskom Milana Simovića “Palente” u Budućnost, Andrić prelazi na mesto vođe navale pokazavši da se našao na pravom mestu i demonstrirajući sve odlike rasnog strelca. Iako ne baš naročito robustan, Andrić je sjajnim osećajem za prostor, odličnim postavljanjem i vrlo dobrom igrom glavom, postigao mnoštvo golova, vrlo često i po 4-5 na jednoj utakmici. Specijalnost mu je bila prva stativa kada je znao da se izmigolji svojim čuvarima i da zatrese mrežu kada se niko tome ne nada. U “Letopisu FK Ribnica, Mionica” stoji da je Andrić bio prvi profesionalac u istoriji ovog kluba jer su mu bili plaćeni dolasci na treninge i utakmice. Nisu to bile neke velike sume ali je zauzvrat “Gedža” svojim brojnim golovima sve to višestruko vratio matičnom klubu.  

andric3

Enormna efikasnost ga je preporučila timovima u višem rangu pa je 1973. godine prešao u valjevski Krušik koji se takmičio u Srpskoj ligi. Bio je to odličan potez mioničkog centarfora jer je došao u sjajnu sredinu gde su njegovi realizatorski kvaliteti došli do punog izražaja. Lakoća kojom je tresao mreže bila je frapantna, snalažljivost pred golom protivnika i golovi postizani na razne načine oduševljavali su ne samo pristalice Krušika nego i njegove saigrače i trenere.

andric2

U leto 1975. godine Andrić je prešao u valjevsku Budućnost koja je posle ispadanja iz Druge lige vidala rane u Srpskoj ligi. Posle odigrane sezone, Miroljub Andrić se vraća u Krušik, međe stare drugare nastavivši da teroriše čuvare mreže u Posavsko-podunavskoj zoni. Mada je imao puno ponuda da se oproba u klubovima višeg ranga, popularni “Gedža” je do kraja aktivne karijere igrao za Krušik postavši sigurno jedan od najboljih strelaca u istoriji fabričkog kluba.

andric4

Pred blistave karijere, Andrić je bio izuzetno druželjubiv, pravi šeret i mangup iza koga su ostale brojne anegdote tokom dugogodišnjeg igranja za Ribnicu i Krušik. Miroljub Andrić “Gedža” je sahranjen u utorak 14. juna na Novom groblju u Valjevu.

Vječnaja pamjat

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *