Press "Enter" to skip to content

SVE VIŠE MALOLETNIČKE PROSITUCIJE U VALJEVU

Valjevska policija u protekle dve godine nije podnela nijednu prekršajnu prijavu za prostituciju niti krivičnu prijavu zbog podvođenja. Iako, sudeći prema statistici, prostitucije u gradu nema, javna je tajna da „najstariji zanat“ itekako postoji. Osim klasičnih prostitutki, koje rade po noćnim klubovima ili na izlaznim putevima ka Ibarskoj magistrali, zabrinjava i pojava „najstarijeg zanata“ i među tinejdžerkama. I zvanični i nezvanični izvori potvrđuju da je među prostitutkama sve više maloletnica, koje prodaju telo za 1.000 dinara.

Portparol Policijske uprave u Valjevu Petar Trnovac kaže da je u najvećem broju slučajeva reč o narkomankama ili nezaposlenim devojkama koje potiču iz siromašnih porodica, pa na taj način sebi obezbeđuju novac. 


Na slici prostitucija

 -Poslednjih godina je uočeno da prag stupanja u prostituciju postaje sve niži, odnosno, sve mlađe osobe se time bave, smatrajući da je to najlakši i najbrži vid zarade. Zbog toga imamo pojavu i maloletničke prostitucije. Najveći problem da se to suzbije i kazni jeste što je prodaja tela na dobrovoljnoj bazi, bez prisile, bez makroa – kaže Trnovac. Koliko je zbog svih okolnosti njima teško ući u trag, ilustruje činjenicom da policija u poslednje dve godine nije podnela ni jednu prekršajnu prijavu za prostituciju, niti krivičnu zbog podvođenja. 

– U nekoliko najsvežijih slučajeva policajcima su bile vezane ruke da bilo kako reaguju, jer kada po dojavi o prostituciji odu na određenu adresu ili ih „uhvate na delu“, dobijaju odgovor da je reč o dobrovoljnom seksualnom odnosu između dve osobe. Tu je kraj posla za policiju – objašnjava Trnovac. 
Ako policija ima problem da dokaže prostituciju, „mušterije“ mnogo lakše dolaze do „prodavačica ljubavi“, a za različitu „klijentelu“ postoji i različita „ponuda“. Karika koja povezuje jedne i druge su konobari, taksisti i oni koji su već koristili „usluge“ prostitutki. Iako klasičnih striptiz barova više nema, javna je tajna da u par „noćnih klubova“ na Šabačkom drumu „ordinira“ nekoliko devojaka čija tarifa je od 20 do 50 evra, za oralni, odnosno, klasični seks. „Usluga“ se mahom obavlja „na licu mesta“, u WC-u objekta ili automobilu na parkingu. 

– Ako je tu reč o par „profesionalki“ u zrelim godinama koje se time bave već nekoliko godina, mnogo je izraženija povremena „amaterska“ prostitucija u kojoj prednjače srednjoškolke, neke i maloletne. Na izgled su potpuno obične devojke, ni po čemu posebno različite od ostalih vršnjakinja koje izlaze u grad, ali im je to način da povremeno zarade za džeparac, za piće u kafiću ili za garderobu. Mogu se sresti u folkotekama ili kafićima, a njihova tarifa je 500 dinara za oralni, a 1.000 dinara za klasični seks, u stanu, parku ili automobilu. Počele su sa seksom za novac u društvu, a drugovi su raširili priču. Ove tinejdžerke neće sa svakim, potrebna je preporuka nekoga koga znaju i ko je već bio sa njima, tako smatraju da im je identitet i fizički integritet bezbedan. Jednoj sada maturantkinji, na primer, mušterija je već više od godinu dana samo jedan stariji gastarbajter-samac, kod kojeg dva puta sedmično odlazi kući i koji joj plaća 1.000 dinara i dopunu za mobilni telefon za pola sata uživanja. Neke su, međutim, zloupotrebljene pa su njihovi snimci seksa koje su mušterije načinile kamerama mobilnih telefona, postavljeni na pojedinim internet sajtovima, pa ih zainteresovani za uslugu na osnovu toga mogu identifikovati – priča sagovornik „Blica“ upućen u ovu vrstu prostitucije. 

Najzad, po njegovim rečima, središte prostitucije u valjevskom kraju je izlazni put na Ibarsku magistralu u Ćelijama kod benzinske pumpe gde se i u „sred bela dana“ mogu sresti dve-tri mlade auto-stoperke. Neupućeni vozač koji se zaustavi sa pitanjem „dokle“, može da pretrpi šok kada kao odgovor od ovih tinejdžerki dobije „700 oralni, 1.000 dinara klasični seks“! 

„Najstariji zanat“ razara ličnost
Položaj „dobrovoljnih“ prostitutki je loš, a budućnost im je neizvesna, ocenjuje sociolog dr Radovan Marjanović. 
– To je blago rečeno odvratan položaj, jer su te devojke predmet najgoreg prezira i neuvažavanja, čak i više nego klasične „prodavačice ljubavi“. Najgore je što su one „divljač“ za koju ne važi lovostaj i što su izvan svih tokova pravne regulative – kaže Marjanović. On upozorava da „najstariji zanat“ vodi u razaranje ličnosti i u fizičkom i u psihičkom pogledu, te gubljenju svesti o postojanju pravih odnosa između žene i muškarca.

Autor: Predrag Vujanac
Izvor: Blic

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *