Press "Enter" to skip to content

SAMOSTALNA OPERACIJA KOLENA

Zdravstveni centar Valjevo jedan je od retkih u Srbiji koji ima dozvolu za samostalno izvođenje operacija proteza kolena, nakon edukacije ortopeda dr Predraga Živanovića, dr Aleksandra Vukićevića i dr Milića Kovačevića na Institutu za ortopedsko hirurške bolesti Banjica u Beogradu, koji su dobili sertifikate za obavljanje takve vrste operacija.


 – Ova metoda je prvi put u valjevskoj Bolnici urađena pre dve godine, kada je profesor Popović sa VMA dolazio i uspešno operisao pacijentkinju koja je danas dobro. Proteza kolena se ugrađuje kod degenerativnih promena zgloba kolena, znači kada koleno propadne toliko da pacijent zbog bolova ne može normalno da funkcioniše, hoda po sobi, izlazi u dvorište, bolovi ga bude noću. Tada se radi ovakva operacija gde se zglobne površine zamenjuju veštačkim delovima, u ovom slučaju su to delovi od metala, između se nalazi polietilenski insert koji omogućava klizanje zgloba. Sada je posle dogovora sa Fondom i posle edukacije na Institutu Banjica, uz pomoć naših prijatelja i profesora doc. dr Zorana Blagojevića i prim. dr Zorana Ganića urađena operacija u našem Zdravstvenom centru kod dva pacijenta, koji su dobro, a potom smo počeli i samostalno izvođenje. Do sada su operisana dva pacijenta, a još dva su nam na programu sledeće nedelje – objasnio je dr Predrag Živanović, načelnik Ortopedije, u razgovoru sa medijima zajedno sa svojim kolegom dr Aleksandrom Vukićevićem. 

Dr Živanović je naglasio da pacijenti već prvog ili drugog dana posle operacije ustaju i hodaju, mogu i sa punim osloncem, zavisno od bola. Oporavak je brz, već desetog dana noga može da se savije i do devedeset stepeni, što pacijentima omogućava normalan hod. Nakon desetak dana od operacije i vađenja konaca pacijenti odlaze na rehabilitaciju. Inače, ova operacija se radi kod starijih ljudi, uglavnom posle šezdesete godine života. Prema rečima dr Predraga Živanovića operacije se zakazuju, čekanja nema, osim pripremnog perioda, dok participacija prema Zakonu iznosi pet odsto od cene implantata, što za protezu kolena iznosi 10.000 dinara. 

U valjevskoj Bolnici se od 1992. godine rade proteze kuka, dok se minimalno invazivne procedure stalno unapređuju. Minimalno invazivne metode, kod proteza kolena i preloma kostiju, podrazumevaju da se na najmanji mogući rez, pod kontrolom rentgen monitora uradi sinteza takve kosti. 

– Juče smo uradili, za nas u ortopediji, jedan od komplikovanijih preloma, a to je prelom vrata butne kosti. Minimalno invazivnom metodom je sačuvan kuk mladog pacijenta, koji će za dan dva biti ponovo aktivan.  Pored malog reza, prednost je i vrlo brza aktivacija pacijenta, kod preloma butne kosti, potkolenice, tokom jeseni smo uradili i prve dve takve operacije na nadlaktici. Praktično, mislim da smo ovom protezom kolena kompletno zaokružili terapijske procedure, koje su predviđene za ustanove sekundarnog ranga – rekao je medijima ortoped dr Aleksandar Vukićević.

ZC Valjevo

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *